Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής και της Ρωσικής κυβέρνησης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από τη χώρα μας είναι πιθανόν να υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία (18-20 Ιουνίου).
Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι οι συζητήσεις για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου είναι πολύ προχωρημένες και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο για μια συμφωνία πλαίσιο.
Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης καλώντας τα κόμματα να υπερψηφίσουν διάταξη με την οποία συστήνεται εταιρία δημοσίου η οποία θα μετάσχει στην κατασκευή του έργου, αλλά και θα αποκομίσει οικονομικά οφέλη για τη χώρα.
Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι οι συζητήσεις για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου είναι πολύ προχωρημένες και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο για μια συμφωνία πλαίσιο.
Η ενέργεια όχημα για την έξοδο από την κρίση
Ο αγωγός θα μεταφέρει 47 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, η επένδυση θα είναι πάνω από 2 δις ευρώ, ενώ θα εξασφαλίσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι το έργο αυτό που είναι από το μεγαλύτερα της αντιπολίτευσης θα μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο καθώς υπάρχει ο αγωγός ΤΑΠ, αλλά υπάρχουν περιθώρια και για άλλους αγωγούς φυσικού αερίου από το Τουκρμεκιστάν και το Ιράν.
«Η ενέργεια μπορεί να γίνει όχημα για διέξοδο από τη σημερινή κρίση» επέμεινε ο κ. Λαφαζάνης προκαλώντας κλίμα ιλαρότητας μεταξύ των βουλευτών όταν αναφερόμενος στην ενδεχόμενη συμφωνία κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία εξήγησε ότι θα μπορούσε να υπογραφεί στην «Αγία Πετρούπολη ή στο Λένιγκραντ. Πείτε το όπως θέλετε» είπε χαμογελώντας.
Οι βουλευτές τον διόρθωσαν εκείνος όμως εξήγησε ότι εκτός από τον επίσημο τίτλο οι λαοί διαμορφώνουν τα δικά τους τοπωνύμια που παραμένουν τα ίδια και μετά τις αλλαγές.
Και διευκρίνισε: «Το ίδιο γίνεται και στη Αθήνα με τους δρόμους. Δεν πάνε να δίνουν νέα ονόματα ο κόσμος τα λέει διαφορετικά».
Πηγή: thetoc.gr