Για τις σχέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή το θέμα της Ελλάδος, έχουν γραφτεί ουκ ολίγα. Ότι υπάρχει διάσταση απόψεων, ότι έχουν μπει στον «πάγο», ότι υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης κτλ.
Η αλήθεια είναι ότι η γερμανίδα καγκελάριος και ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας έχουν μια ιδιότυπη σχέση. Μία σχέση μίσους, ίντριγκας αλλά και αμοιβαίας ανάγκης που έχει σφυρηλατηθεί καθόλη την διάρκεια της διακυβέρνησης Μέρκελ στη Γερμανία. Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζονται εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από το το παρελθόν. Ή μήπως πλέον όχι;
Προέρχονται και οι δύο από το ίδιο κόμμα του CDU. Πολιτικός μέντορας της Άνγκελα Μέρκελ ήταν μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της Γερμανίας, καγκελάριος και για χρόνια ηγέτης του CDU, ο Χέλμουτ Κολ. Η αδυναμία που είχε στην Μέρκελ ήταν μεγάλη. Για τον Χέλμουτ Κολ, η Μέρκελ ήταν όχι μόνο το «κοριτσάκι του» αλλά και ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ικανότητες που θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει στην πολιτική. Φιλόδοξη, εξουσιομανής και ταυτόχρονα τελειομανής, η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει την παρουσία του Βόφγκανγκ Σόιμπλε στην ηγεσία του κόμματος να της φράζει το δρόμο προς τη δόξα. Όχι όμως για πολύ.
Η δεινή ήττα και το σκάνδαλο
Το 1998 οι Χριστιανοδημοκράτες συντρίβονται στις εκλογές από τους σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος. Το κόμμα βυθίζεται σε βαθιά κρίση και εσωστρέφεια. Νέες ισορροπίες αρχίζουν να διαμορφώνονται στο εσωτερικό του. Τα πράγματα όμως αρχίζουν να σκουραίνουν για τον Σόιμπλε, όταν ξεσπά το σκάνδαλο με τα κρυφά ταμεία του κόμματος και τον έμπορο όπλων. Ο σάλος είναι τεράστιος. Τα «απόνερα» χτυπούν τον Χέλμουτ Κολ, επίτιμο πρόεδρο του κόμματος την περίοδο εκείνη. Από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκεται μέσα στη δίνη του σκανδάλου. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρότι πρόεδρος του κόμματος αργεί να αντιδράσει. Η Άνκελα Μέρκελ δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Εκμεταλλευόμενη την αδράνεια Σόιμπλε αποφασίζει να δράσει, κρυφά όμως από τον πρόεδρο του κόμματος. Με άρθρο της στην στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ζητεί την απομάκρυνση του Κολ. Η Άνγκελα Μέρκελ «σκοτώνει» τον πολιτικό της μέντορα δίχως κανένα δισταγμό. Το άρθρο κάνει πάταγο στο εσωτερικό του CDU και στη γερμανική κοινή γνώμη. Η θέση της μετέπειτα καγκελάριου της Γερμανίας ισχυροποιείται.
Η παραίτηση Σόιμπλε
Στις 18 Ιανουαρίου 2000 ο Χελμούτ Κολ παραιτείται από τη θέση του επίτιμου προέδρου του κόμματος. Ένα μήνα μετά ακολουθεί η παραίτηση του Βόφγκανγκ Σόιμπλε. Ο σημερινός τσάρος της οικονομίας αναγκάζεται να παραδεχθεί δημόσια ότι είχε λάβει παράνομη δωρεά για το κόμμα από έμπορο όπλων.
Στις 10 Απριλίου του 2000 η Μέρκελ εκλέγεται στο συνέδριο του Έσσεν, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Πέντε χρόνια μετά περνά την πόρτα της καγκελαρίας.
Στο μεταξύ οι σχέσεις Μέρκελ και Σόιπμλε περνούν από διάφορα κύματα. Σταδιακά όμως εξομαλύνονται. Στην πρώτη της θητεία η Άνγκελα Μέρκελ ορίζει τον Σόιμπλε ως υπουργό Εσωτερικών. Το 2009 ο Σόιμπλε αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Κατά κάποιο τρόπο τής γίνεται απαραίτητος. Το 2010 εξαιτίας ενός προβλήματος με την υγεία του υπέβαλλε την παραίτηση του. Δεν έγινε όμως δεκτή από τη γερμανίδα καγκελάριο.
Πηγή: Thehuffingtonpost.gr
Για το παρασκήνιο της σχέσης του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε με την Άνγκελα Μέρκελ και τις αντιπαραθέσεις τους που επηρεάζουν τις σημερινές εξελίξεις διαβάστε το βιβλίο του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου Wolf-gang, Το σιδηρούν παραπέτασμα των μνημονίων (Εκδόσεις Λιβάνη)