Τα πιστωτικά ιδρύματα κατόπιν εντολής της Τραπέζης της Ελλάδος ξεκινούν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», επίσημη αλληλογραφία με τους πελάτες τους, ζητώντας τους να προσκομίσουν τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Η αποστολή των σχετικών επιστολών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, όπως ορίζει σχετική απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας.
Επιστολή – κάλεσμα θα λάβουν και εκείνοι που έχουν καθυστερήσει να εξοφλήσουν την οφειλή τους τουλάχιστον σαράντα πέντε ημέρες πριν από τις 30 Ιουνίου, δηλαδή έχουν «χάσει» κατ’ ελάχιστο μία δόση.
Το ύψος των υπό καθυστέρηση χορηγήσεων ξεπέρασε το 2014 τα 80,5 δισ. ευρώ, ενώ οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «κόκκινα δάνεια» της τάξης των 90 δισ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς. Οι επισφάλειες το 2009 ήταν στο 7,7% των δανείων και σήμερα στο 38% με 40% των συνολικών χορηγήσεων, οπότε είναι εμφανή τα σημάδια της κρίσης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών την τελευταία 5ετία έχουν «σκάσει» 300.000 στεγαστικά δάνεια και άλλες 700.000 καταναλωτικά.
Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών που έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» είναι πολύ μεγαλύτερος και ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, από την αρχή της κρίσης οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει περισσότερα από 1 εκατ. δάνεια όλων των κατηγοριών, ωστόσο σημαντικό ποσοστό αυτών έχει βρεθεί εκ νέου στο «κόκκινο».
Ειδοποιητήρια θα λάβουν ακόμα 100.000 επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων τα δάνεια έπαψαν να εξυπηρετούνται, καθώς και περισσότεροι από 200.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που επίσης έχουν δάνεια σε καθυστέρηση.
Οι επιστολές απευθύνονται στους δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή δόσης μεγαλύτερη από 30 ημέρες. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργάσιμων ημερών στον δανειολήπτη να ανταποκριθεί ως «συνεργάσιμος» και καλείται να υποβάλει στην τράπεζα:
εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο, συμπληρωμένη την «Τυποποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης», με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας του, τα οικονομικά δεδομένα, τα περιουσιακά στοιχεία, τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης, τις υποχρεώσεις κ.λπ.,
εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία τα οποία ζητούνται για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που το πιστωτικό ίδρυμα ακολουθεί για την αξιολόγηση αυτή.