Στην αβεβαιότητα που διέπει την κατάσταση της Ελλάδας και στο ενδεχόμενο η χώρα να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στην ευρωζώνη αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αρχικά εστιάζουν στο ότι στις 30 Ιουνίου λήγει το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης και εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Όπως τονίζουν εάν το πρόγραμμα δεν παραταθεί και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ΔΝΤ ενδεχομένως η ΕΚΤ να αυξήσει το «κούρεμα» που εφαρμόζεται σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρα για τον ELA ή να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αφερέγγυες, κάτι που θα οδηγήσει στον τερματισμό του ELA.
Στις 10 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 2 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων. Αν η ΕΚΤ αρνηθεί να αυξήσει το ανώτατο όριο του ELA και συσφίξει τους κανόνες για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι πλέον οι μόνοι αγοραστές του ελληνικού χρέους, μπορεί να μην έχουν αρκετά χρήματα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να μετακυλήσει τα έντοκα αυτά γραμμάτια. Επιπροσθέτως, στις 17 Ιουλίου ελληνική η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει 1 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων.
Στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. «Χωρίς εκταμίευση των δόσεων η Αθήνα πιθανότατα δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να εξοφλήσει το ΕΚΤ. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να αποκοπεί από την εξωτερική χρηματοδότηση συνολικά. Σε εκείνο το σημείο, το επόμενο βήμα θα είναι η απόφαση για το αν θα φύγει από την ευρωζώνη», σημειώνει η Wall Street Journal.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, θεωρητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να πτωχεύσει και να ξεκινήσει την εκτύπωση δραχμών ή να προχωρήσει στην έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος εφαρμόζοντας παράλληλα ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά διατηρώντας παράλληλα το ευρώ ως νόμισμα.