Στην γραμμή της σκληρής στάσης και της επιμονής στις κόκκινες γραμμές κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας έδειξαν και τον δρόμο της ρήξης και της εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σημείωναν με νόημα σε δημοσιογράφους ότι οι απαιτήσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό και τις περικοπές συντάξεων δεν περνάνε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και το ελληνικό κοινοβούλιο.
Στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας κυριάρχησαν οι τοποθετήσεις του Αλέξη Μητρόπουλου που άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά επίμεινε στην ανάγκη να αποφευχθεί η ρήξη και να αναζητηθεί η λιγότερο επώδυνη λύση και του Κ. Λαπαβίτσα που παρουσίασε πρόταση για συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικός παράγοντας στο παρασκήνιο της ολομέλειας της ΚΟ ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει η ελληνική πλευρά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να αναζητηθεί πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις εάν οι δανειστές επιμείνουν στις θέσεις τους.
Οι απαιτήσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό και τις περικοπές συντάξεων δεν περνάνε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και το ελληνικό κοινοβούλιο
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε υπερόπλο της ελληνικής πλευράς την συμμετοχή στην ευρωζώνη το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι τέλους.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη υποστηρίζοντας ότι και οι εταίροι θα σκεφτούν πολύ σοβαρά ένα Grexit καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δοκίμαζε την συνοχή της ευρωζώνης. Τάχθηκε όμως υπέρ μίας συμφωνίας η οποία θα περιέχει στοιχεία ωφέλειας για την χώρα, όπως η διευθέτηση του χρέους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Ήσυχος σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση δεν ειναι στη λήξη της και σίγουρα όμως δεν στο καλύτερο της σημείο. Εκτίμησε ότι μπορεί να είναι κοντά η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και τόνισε ότι πρέπει να συνεννοηθούν οι εταίροι για το τι θέλει ο καθένας ξεχωριστά και τι θέλουμε όλοι μαζί.
Η διαπραγμάτευση χάθηκε, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άσχημα αποτελέσματα «διότι δεν είχαμε ολοκληρωμένο σχέδιο, έγιναν λάθη από τους διαπραγματευτές και κακώς πήγαμε στην συμφωνία της 20/2», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε όμως να αποφευχθεί η λογική της ρήξης και να αναζητηθεί η λιγότερο επώδυνη λύση, τονίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με καλύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους.
Βουλευτές που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα δήλωσαν ότι επιλογή είναι η παραμονή της χώρας σ στο ευρώ, αλλά δεν θα είναι καταστροφή η αποχώρηση από την ευρωζώνη.
Μάλιστα ο Κ. Λαπαβίτσας τόνισε ότι εφ όσον συνεχίσει η πίεση, η κυβέρνηση πρέπει να δει τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Ο Στάθης Λεουτσάκος από την πλευρά του σημείωσε ότι υπάρχουν διέξοδοι για την Ελλάδα. «Στην κρίση υπάρχουν δυσκολίες δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Οι δικές μας προτάσεις δεν είναι στο πλαισιο του προγράμματός μας. Να πούμε στο κόσμο ότι έχουμε εναλλακτική λύση», είπε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα το μέλος της Π. Γ. Του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Νταβανέλος μιλώντας στους βουλευτές ζήτησε να επιλεγεί ο δρόμος της ρήξης με τους δανειστές και πρότεινε την σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραματείας για να ληφθούν οι αποφάσεις από τα κομματικά όργανα. Έκανε λόγο για πισωγυρίσματα της κυβέρνησης και αποτυχία της διαπραγμάτευσης.
Τόνισε επίσης ότι ακόμα και οι ελληνικές προτάσεις που περιλαμβάνοντα στις 47 σελίδες εντείνουν την λιτότητα και έθεσε το ερώτημα τι γίνεται με το θέμα του χρέους. Είπε χαρακτηριστικά ότι εάν υπάρξει περίπτωση capital control θα αποφασίσει η Ελλάδα και όχι ο Ντράγκι.
Επίθεση Ζωής κατά Βερολίνου και Γιούνκερ
Πολύπλευρη επίθεση κατά της Γερμανικής πολιτικής πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Ζήτησε να στηριχτεί η κυβέρνηση με όπλα το δίκιο της χώρας για την διαγραφή του χρέους και έκανε λόγο για έλλειψη ηθικής από την πλευρά της Γερμανίας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τις οποίες υπολόγισε σε 270 έως και 340 δισ. Ευρώ και τόνισε την σημασία των συμπερασμάτων που έχει εξάγει η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Παρέπεμψε στην αυριανή ανακοίνωση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην βουλή παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Ε.Ε. Ζ. Κ. Γιούνκερ για την συμπεριφορά του απέναντι στην Ελλάδα και την αλλαγή στάσης απέναντι στην χώρα μας. Υποστήριξε τέλος ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί επιθετικά κατά της Γερμανίας επισημαίνοντας την διαφθορά που επικρατεί στην χώρα Γερμανία κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο της Siemens.