Την τελευταία εβδομάδα κυκλοφορεί ύπουλα και υπόγεια η απειλή ότι η ΕΚΤ, για να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπογράφει ό,τι βάλουν μπροστά του, θα πνίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη της. Σκοπός αυτής της τακτικής είναι ακριβώς να εξαναγκάσουν οι ίδιοι οι πολίτες την κυβέρνηση να τους μειώσει τις συντάξεις και να τους αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού.
Όλες οι τράπεζες του κόσμου βασίζονται στην υπόθεση εργασίας ότι δεν πρόκειται να πάνε όλοι μαζί οι πελάτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Αν αυτό συμβεί, καμία απολύτως τράπεζα του κόσμου, όσο ισχυρή κι αν είναι, δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό είναι το λεγόμενο bank run ή τραπεζικός πανικός. Υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζικού πανικού στις οποίες, προκειμένου να προστατευθούν οι τράπεζες, οι αρχές επιβάλλουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις (capital control), μέχρι να κοπάσει ο πανικός και να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Κάτι τέτοιο, όπως λέει η κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου πιθανό.
Η λέξη – κλειδί λοιπόν είναι ο πανικός, ο οποίος είναι ο μεγάλος και απροσδιόριστος φόβος που οδηγεί σε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Ο φόβος είναι το κύριο όπλο των δανειστών και των εδώ εκπροσώπων τους από την αρχή της κρίσης: ο φόβος του αγνώστου, ο φόβος του “υπάρχουν και χειρότερα”, ο φόβος που σήμερα μεταφράζεται ως ο “φόβος των καταθέσεων”.
Ο φόβος, που στις άλλες περιπτώσεις είναι ασαφής και αδιόρατος, όταν πρόκειται για τράπεζα κινδυνεύει να αποδειχθεί αυτοεκπληρούμενη προσδοκία. Με αυτήν την έννοια, η στάση που τηρούν ΜΜΕ και τραπεζικοί κύκλοι, ακόμα και ο επικεφαλής της ΤτΕ, είναι ακραία ανεύθυνη καθώς πριονίζουν το κλαδί στο οποίο όλοι καθόμαστε. Ευτυχώς, όπως φαίνεται και από τη σύγκριση ανάμεσα στην αντίστοιχη περίοδο κρίσης το 2012 και το σήμερα, οι πολίτες διατηρούν την ψυχραιμία τους και έχουν καταλάβει τι παίζεται, ότι δηλαδή οι δανειστές επιχειρούν να εκβιάσουν την Ελλάδα μέσω των τραπεζών.
Ο αγώνας που δίνει η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες είναι ο μισθός και η σύνταξη όχι μόνον να τραβιούνται από το ΑΤΜ, αλλά και να μην έχουν μειωθεί