Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, βιώνουμε την έναρξη μιας μαζικής εξαφάνισης ειδών που όμοια της δεν έχει παρατηρηθεί στη Γη για τουλάχιστον 65 εκατομμύρια χρόνια.
Η έρευνα είχε ως σκοπό να καθορίσει πώς οι ανθρώπινες ενέργειες κατά τα τελευταία 500 χρόνια έχουν επηρεάσει τους ρυθμούς εξαφάνισης των σπονδυλωτών: (θηλαστικά, ψάρια, πουλιά, ερπετά και αμφίβια).
Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες παρατηρήθηκε αυξημένη απώλεια των ειδών η οποία έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία εκατό χρόνια και πιθανότατα η ζωή στη Γη να βιώνει το 6ο μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση στα 3.500 εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας της.
Αυτή η τελευταία έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τον Τζεράρντο Σεμπάλος του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού. Η μέτρηση των ρυθμών εξαφάνισης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο Σεμπάλος στηρίχθηκε στο κατώτατο όριο δεδομένων. Το γεγονός αυτό καθιστά τα ευρήματά του ακόμα πιο σημαντικά, διότι ακόμη και με τέτοιες συντηρητικές εκτιμήσεις οι ρυθμοί εξαφάνισης είναι πολύ, πολύ υψηλότεροι από το ποσοστό απώλειας ειδών κατά την απουσία ανθρώπινων επιπτώσεων.