Σε άρθρο των Brian Parkin και Arne Delfs το Bloomberg αναφέρει: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δοκιμάζει την υπομονή της Μέρκελ, διακινδυνεύοντας την καλύτερη ελπίδα για την παραμονή της χώρας του στο ευρώ».
Το σχετικό δημοσίευμα συνεχίζει: «”Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος λέει ότι θέλει να κρατήσει το ευρώ άθικτο, ο Τσίπρας είναι πιθανόν να υπερεκτιμά την επιθυμία της να συμβιβαστεί σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής και να βοηθήσει την Ελλάδα, αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει καλά το σκεπτικό της κυβέρνησης.
Η στάση της καγκελαρίας υποστηρίζεται από την εκτίμηση ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο στη γερμανική οικονομία, αναφέρει πρόσωπο που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Η Μέρκελ –η οποία σκληραίνει τη στάση της- θα πάρει μαζί της αυτούς τους υπολογισμούς στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλους 17 ηγέτες της ευρωζώνης.
Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba AG στη Φρανκφούρτη, δήλωσε τηλεφωνικά ότι “Η Μέρκελ κούνησε το δάχτυλο στους Έλληνες, και είναι αρκετά σαφές τώρα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πέρα από τη μέση του τραπεζιού για να σφραγίσει μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα”. “Οι Έλληνες πρέπει να επανέλθουν γρήγορα στην πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι η Γερμανία έχει κάνει την εργασία της και εκτιμά ότι μια ελληνική έξοδος ευρώ είναι διαχειρίσιμη”, πρόσθεσε.
Οι προειδοποιήσεις της Μέρκελ έχουν γίνει πιο σαφείς ενώ πλησιάζει στο τέλος της η δεύτερη διάσωση της Ελλάδας (30η Ιουνίου) και οι Έλληνες επικεφαλής –ιδίως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης- την πιέζουν για να ξεκλειδώσει τη βοήθεια που απαιτείται ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή χρεοκοπία.
Σε ομιλία της στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, η καγκελάριος απεικόνισε την Ελλάδα ως ένα βαρίδι για την Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζει “πληθώρα προκλήσεων από το ουκρανικό έως στην αλλαγή του κλίματος”».
Η αποτυχία της Ευρώπης
Το Bloomberg αναφέρεται με μεσότιτλό του σε αποτυχία της Ευρώπης και συνεχίζει:
«Καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζονται να συναντηθούν για να προσπαθήσουν να επιλύσουν το αδιέξοδο σε πολιτικό επίπεδο, η Μέρκελ δεν είναι ακόμα σίγουρη αν ο Τσίπρας ενδιαφέρεται να κάνει μια συμφωνία σε ιδεολογική ή ρεαλιστικό επίπεδο, ανέφερε πρόσωπο που γνωρίζει καλά τη στρατηγική της ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω «ιδιωτικών συζητήσεων».
Σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, παρά το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών, η καγκελαρία ζήτησε συμβουλές από τις ευρωπαϊκές αρχές για την τρύπα που θα προκαλέσει στον προϋπολογισμό της Γερμανίας μια ελληνική χρεοκοπία.
Ο αντίκτυπος θα ήταν πιθανώς 40 δισεκατομμύρια ευρώ για πάνω από 40 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2020, όταν η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει να εξαργυρώνει τα δάνεια της ευρωπαϊκής βοήθειας συγκριτικά με τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 70 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από τον Marcel Fratzscher, επικεφαλής του Ινστιτούτου DIW με έδρα το Βερολίνο.
Η Μέρκελ σήκωσε, την περασμένη Παρασκευή, κι άλλο τους τόνους της λέγοντας στο κόμμα της ότι η Ευρώπη “θα δείξει την αλληλεγγύη της μόνο όταν γίνουν ορατές οι προσπάθειες της Ελλάδας”.
Ερωτηθείς εάν η Μέρκελ είναι πρόθυμη να σώσει την Ελλάδα με οποιοδήποτε κόστος, κυβερνητικός εκπρόσωπος με κείμενο του ανέφερε ότι η καγκελάριος έχει κάνει σαφή τη στάση της και δεν έχει κανένα άλλο σχόλιο.
Την ίδια στιγμή, οποιαδήποτε απόφαση να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ θα ήταν δύσκολη για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί το ευρώ πυλώνα της καγκελαρίας της. Γνωστή για τη διερευνητική της ηγεσία, που αποφεύγει βιαστικές αποφάσεις, η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί την ελληνική κρίση ως μια δοκιμασία της Ευρώπης να ελέγξει γεωπολιτικές προκλήσεις και να δείξει ότι είναι μια παγκόσμια δύναμη.
Πέντε χρόνια μετά την εξάπλωση της κρίσης χρέους από την Ελλάδα, η ιστορία δείχνει ότι η Μέρκελ υπερασπίστηκε με συνέπεια το ευρώ και υποστήριξε τη γερμανική συμμετοχή σε διασώσεις της ευρωζώνης συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα και μόνο.
“Το γεγονός παραμένει ότι οι προσπάθειες της Γερμανίας απευθύνονται στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη”, είπε σε νομοθέτες την Πέμπτη».