Οκτώ ώρες διήρκεσε το Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ να πιέζουν τον Ευκ.Τσακαλώτο για περισσότερα μέτρα και απτές αποδείξεις αποφασιστικότητας. Ξαφνική εμπλοκή στη συνέχιση των διαδικασιών δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο φινλανδός υπουργός είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει μόνον Grexit. Αίσθηση και από την αποκάλυψη γερμανικού σχεδίου για Grexit 5 ετών.
Στις σύντομες δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνάντησης, τόνισε ότι έγινε εις βάθος συζήτηση των ελληνικών προτάσεων, όπως και του θέματος της αξιοπιστίας. «Είναι δύσκολα, αλλά συνεχίζεται η δουλειά» τόνισε.
«Υπάρχει πάντα ελπίδα» είπε ο γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά την έξοδό του. «Είμαι πάντα αισιόδοξος» απάντησε ο Μισέλ Σαπέν.
Οι περισσότεροι υπουργοί απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε κατά την έξοδό του αν είναι «ναι» ή «όχι». Το «όχι» είναι η καλύτερη απάντηση, είπε.
«Υπήρξε πρόοδος» απάντησε ο φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ…
Οι πληροφορίες για τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία άρχισαν να διαρρέουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για δείπνο που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ έχοντας ήδη κλείσει τρεις ώρες συνεδρίασης.
Στη διακοπή αυτή ο υπουργός Οικονομικών Ευκ.Τσακαλώτος, που όλα δείχνουν ότι πιέζεται από τους ομολόγους τους για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να πειστούν ότι η Αθήνα αξίζει να διαπραγματευτούν μαζί της για τρίτο πρόγραμμα στήριξης, φέρεται να επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και αν κριθεί αναγκαίο να λάβει νομιμοποίηση να απαντήσει στις απαιτήσεις.
Άλλωστε οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό είναι συνεχείς, σε ανοιχτή γραμμή με το Eurogroup ώστε έγκαιρα να αντιμετωπιστεί ό,τι προκύψει.
Η χώρα που προέβαλε τις εντονότερες αντιστάσεις στην έγκριση έναρξης διαπραγματεύσεων για νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα είναι η Φινλανδία, που εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στη θέση αυτή ακόμη και αν μείνει μόνη της.
Η στάση αυτή του φινλανδού υπουργού Οικονομικού Αλεξάντερ Στουμπ οφείλεται στο ότι το φινλανδικό Κοινοβούλιο δεν του δίνει εξουσιοδότηση να συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ακόμη όμως και οι άλλοι υπουργοί που έχουν εξουσιοδότηση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε λύση για την Ελλάδα χωρίς απτές αποδείξεις ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.