“Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”, άλλως πως “αποκατάσταση της αξιοπιστίας” της ελληνικής κυβέρνησης ζητούν, τώρα, οι δανειστές σε μια εμφανή προσπάθεια των Γερμανών και των “δορυφόρων” τους (Φινλανδία, Λιθουανία, Σλοβακία) να θέσουν νέα εμπόδια στο να καταλήξει το Eurogroup που ξαναρχίζει αυτή την ώρα σε συμφωνία.
Ζητούν ουσιαστικά να ψηφιστούν αμέσως τα κρίσιμα νομοσχέδια με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση.
“Θέλουν ΜΟΕ πριν το MOU”, έλεγε χαριτολογώντας αλλά με προφανή δυσθυμία κυβερνητικό στέλεχος.
Οι δανειστές μιλούν εδώ και καιρό για τον “φορέα υλοποίησης”, απαξιώνοντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας, ενώ είναι γνωστό πως ζητούν είτε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είτε την ανασύνθεση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του Ποταμιού. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση δυσχεράνθηκε μετά τη σαφή διαφοροποίηση τριάντα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικές της κατάστασης ήταν οι (λίγες) δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος του κτιρίου ανέφερε ότι υπήρξε μια συζήτηση σε βάθος για τις ελληνικές προτάσεις, προσθέτοντας πως το θέμα της εμπιστοσύνης βρέθηκε στο προσκήνιο. Οι συνομιλίες για την Ελλάδα είναι ακόμη πολύ δύσκολες, αλλά η δουλειά συνεχίζεται.
Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν έχουμε συμφωνία αλλά πάντα υπάρχει το αύριο.
Πρέπει να συνεχίσουμε ως το τέλος τόνισε ο Ισπανός υπουργός οικονομικών Λ. Ντε Γκίντος. «Θα μπορούσε να είναι καλύτερα, θα μπορούσε να είναι χειρότερα».
Ενδεικτικές των εντάσεων είναι οι πληροφορίες που μεταδίδονται και φέρουν τον Β. Σόιμπλε να διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του «μην με περνάς για ανόητο». Ηταν η στιγμή που ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί.
Οι εταίροι αφενός εμφανίστηκαν να πιέζουν για περισσότερα μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε στην οικονομία το κλείσιμο των τραπεζών και αφετέρου έθεσαν θέμα εμπιστοσύνης μετά τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Το γεγονός παραδέχονται και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου οι οποίοι τονίζουν ότι «ενώ υπήρχε καταρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα ‘αξιοπιστίας’ χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει».
«Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα, το θέμα του χρέους και το πώς θα επιλέξουν οι υπουργοί Οικονομικών να το αντιμετωπίσουν προβάλει ως κομβικό.
Αναφορικά με την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» ως καλύτερο δυνατό σενάριο προβάλει ένα μπαράζ νομοθετικών κινήσεων από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ώστε να πειστούν οι δανειστές για τις «καλές προθέσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο οι δανειστές φαίνεται να ζητούν από την Αθήνα να ψηφίσει εντός της εβδομάδας συγκεκριμένα νομοσχέδια (ΦΠΑ, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μέτρα για την αγορά (toolkit ΟΟΣΑ) και «πάγωμα» αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων οι νόμοι.
Εν τω μεταξύ βέβαια υπάρχουν και οι δυο προγραμματισμένες Σύνοδοι Κορυφής: μια των χωρών μελών της ευρωζώνης και αμέσως μετά αυτή των 28 κρατών μελών
Πηγή: euro2day.gr