Σχέδιο από το παρελθόν της περιόδου του πρώτου Μνημονίου είναι το διαβόητο σχέδιο για συμφωνία ή Grexit που επιχείρησε να βάλει στο τραπέζι του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει εμπόδια στην επίλυση της κρίσης σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, όπως επιδιώκουν οι Γάλλοι και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Αποδεικνύοντας ότι είναι ταγμένος στην υπόθεση του Grexit και πως δρα προσχηματικά ναρκοθετώντας τις προσπάθειες των συνα0δέλφων του ο Σόϊμπλε φέρνει στο προσκήνιο του “σχέδιο Eureka” που εκπόνησε, το 2011, η εταιρεία συμβούλων Roland Berger και φέρει την υπογραφή του Markus Krall. Ήταν ένα σχέδιο που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την μεταφορά ελληνικής δημόσιας περιουσίας ύψους 100 -120 δις ευρώ (κατά άλλους 75 δις ευρώ) σε fund στο Λουξεμβούργο. Η δημόσια περιουσία θα μπορούσε να τιτλοποιηθεί, να πωληθεί και έτσι να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους. Με αυτό τον τρόπο οι Γερμανοί ήθελαν τότε να επιλύσουν (;) το θέμα του χρέους δίχως όμως να γίνει “κούρεμα” ή έστω αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης.
Η εταιρεία του Roland Berger υπήρξε επίσημος σύμβουλος της Γερμανικής κυβέρνησης και ουσιαστικά εκτελούσε τις εντολές του Σόϊμπλε. Το ίδιο σχέδιο έρχεται ξανά στο προσκήνιο.
Διαβάστε τι αναφέρει το κείμενο εργασίας της ομάδας Σόϊμπλε για το Grexit:
Το έγγραφο «εργασίας», όπως το χαρακτηρίζει γερμανός αξιωματούχος, το οποίο μοιράστηκε πριν το Eurogroup σε «χώρες με παρόμοιες απόψεις», αναφέρει τα εξης:
Στις 9 Ιουλίου η Ελλάδα κατέθεσε μια λίστα προτάσεων. Αυτές οι προτάσεις βασίζονται -ακόμη και υπολείπονται- από το τελευταίο προσχέδιο προτάσεων της τρόικας για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.
Οι προτάσεις αυτές είναι ελλιπεις σε μια σειρά ιδιαίτρα σημαντικών τομέων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την προώθηση της μακροχρόνιας ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών δεν είναι επαρκείς οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στον τραπεζικό τομέα, οι αλλαγές στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι δομικές μεταρρυθμίσεις.
Γι αυτό, οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο τριετές πρόγραμμα από τον ESM, όπως έχει αιτηθεί η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη, διατηρήσιμη λύση, κρατώντας και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Υπάρχουν πλέον δυο δρόμοι:
1.Οι Ελληνες βελτιώνουν τις προτάσεις τους άμεσα και σημαντικά, με πλήρη στήριξη από την ελληνική βουλή. Οι βελτιώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους εμπροσθοβαρώς και την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος – ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν:
–Τη μεταφορά πολύτιμων ελληνικών στοιχείων ενεργητικού αξίας 50 δισ. σε ένα fund στο εξωτερικό, όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εν καιρώ με στόχο τη μείωση του χρέους. Επίσης, αυτόματες περικοπές σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του ελλείμματος.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά χρηματοδοτικών στοιχείων για να “γεφυρώσουν” το χρονικό κενό έως την πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το ρίσκο μη ολοκλήρωσης ενός νέου προγράμματος με τον ESM θα ενυπόκειται στην Ελλάδα και όχι στις χώρες της ευρωζώνης.
2. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να διασφαλιστούν εμπροσθοβαρώς η βιωσιμότητα του χρέους και η προοπτική αξιόπιστης υλοποίησης, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μέσω ήπιων διαπραγματεύσεων ένα “διάλειμμα” από την ευρωζώνη για 5 χρόνια, με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους τύπου Paris Club, εάν χρειαστεί, κάτι που δεν ευθυγραμίζεται με τη συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση. (Αρθρο 125 TFEU).
Η λύση του “διαλείμματος” θα πρέπει να συνοδευτεί από τη στήριξη της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ και των Ελλήνων πολιτών, με αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια τα επόμενα χρόνια. Η λύση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης από τη βελτίωση των κανόνων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και από ξεκάθαρα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωζώνης.
Ουσιαστικά, το σχέδιο του Roland Berger έχει σημαντικές ομοιότητες με το πρόγραμμα Treufand (Έμπιστο Χέρι) που εφάρμοσαν οι Γερμανοί (κυβέρνηση Κολ με την εμπλοκή και του τότε υπουργού Σόϊμπλε) για την απαλλοτρίωση και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας, κατά το διάστημα αμέσως μετά την ιστορική ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη επιχείρηση ιδιωτικοποιήσεων που κατέληξε σε ένα πρωτοφανές ξεπούλημα ολόκληρης της παραγωγικής- βιομηχανικής βασης της Ανατολικής Γερμανίας και σε ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο.
Τι ομολογούσε ο εμπνευστής του Eureka Markus Krall σε συνέντευξή του στους Φακέλλους του Αλέξη Παπαχελά:
Markus Krall — Eμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
Η Γερμανική κυβέρνηση είναι σε θέση να δει ότι το Eureka έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα κούρεμα. Είναι δύσκολο να πεις στον Γερμανό φορολογούμενο ότι οι εγγυήσεις δεν είναι πια εγγυήσεις αλλά είναι ζημιές, οτι είναι χασούρες τρόπων τι να, και αυτό είναι δύσκολο να το πει και στην περίπτωση του κουρέματος θα έπρεπε να το πει αυτό το πράγμα. Συγχρόνως, γνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση στην οποία δεν χρειάζεται να το πει αυτό και συγχρόνως η κατάσταση που διαμορφώνεται θα είναι πλεονεκτικότερη για την Ελλάδα. Και γι’αυτό το λόγο πιστεύω ότι η Γερμανική κυβέρνηση, αν τη ρωτούσε η Ελληνική κυβέρνηση και τις έλεγε “θέλουμε το Eureka”, θα το ήλεγχε σε βάθος και δεν θα έλεγε αμέσως όχι, δε θα το απέρριπτε αμέσως, και η Γερμανική κυβέρνηση δεν το πρότεινε αφ’εαυτίς αυτή τη στιγμή και αυτό εξηγείται, κατά τη δική μου σκέψη και αξιολόγηση (δεν έχω πληροφόρηση από μέσα, είναι η γνώμη μου), με το ότι πολιτικά αυτό το πράγμα πρέπει να εξηγηθεί απέναντι στους Έλληνες πολίτες, όχι από τη Γερμανική πλευρά, αλλά η εξήγηση αυτή μπορεί να έρθει μόνο από την Ελληνική πλευρά.Αλέξης Παπαχελάς
Mαζί μας έχουμε τον κ.Krall ο άνθρωπος ο οποίος στη Γερμανία είναι στέλεχος σε μια μεγάλη εταιρεία, και όπως ίσως έχετε ακούσει, κατήρτισε ένα πρόγραμμα με το όνομα Eureka. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει ότι περίπου 125 δις. (τόση θα ναι η αξία τους) περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδος, θα τεθούν σε ένα ειδικό ταμείο, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος της. Μπορείτε να εξηγήσετε στον κόσμο με απλά λόγια πως θα δούλευε αυτό το σχέδιο και πως φτάνετε (γιατί είναι πραγματικά εξωφρενικό για μας αυτό το ποσό) στα 125 δις?Markus Krall — Eμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
Αυτό που κάνει το Eureka είναι το εξής: Παίρνει όλη την Ελληνική κρατική περιουσία μέσα σε ένα μεγάλο ταμείο και από αυτό το μεγάλο ταμείο βγάζουμε τα πράγματα τα οποία δεν θα ιδιωτικοποιηθούν π.χ Αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικά αγαθά και πράγματα της ασφάλειας του κράτους.Αλέξης Παπαχελάς
Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, που για πολλούς έλληνες είναι πολύ σοβαρό. Και αυτό έχει δύο όψεις: Το ένα είναι ότι προφανώς ο Έλληνας πολίτης θέλει η ίδια η χώρα του να αποφασίζει πότε είναι προς το δικό του συμφέρον να πουλήσει κάτι ή να το δώσει εν πάση περιπτώσει προς αξιοποίηση και όχι να το κάνει κάποιος άλλος. Και δεύτερον, ουσιαστικά, με την πρόταση έτσι όπως την κάνετε, λετε περίπου ότι η μισή Ελλάδα πρέπει αύριο το πρωί, με κάποιο τρόπο, να μεταβιβαστεί σε κάποια άλλη εταιρεία στο Λουξεμβούργο ή στις Βρυξέλλες ή κάπου αλλού, όπου ουσιαστικά θα έχει την ιδιοκτησία αυτών των περιουσιών. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, πολλούς από μας τους Έλληνες, αν και αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, μας ενοχλεί πάρα πολύ σαν ιδέα.Markus Krall — Eμπνευστής σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ»
Έχω πλήρη κατανόηση γι’αυτούς τους ενδοιασμούς. Οι ενδοιασμοί αυτοί είναι τελείως φυσικοί και θα πρέπει να τους λάβει κανείς υπόψη του. Δεν είναι εύκολο να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει τα πάντα, διότι δεν είναι και αλήθεια αυτό. Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, δεν είναι σωστό να πουληθούν κάτω από την αξία τους , να πουληθούν για μια μπουκιά ψωμί. Αυτή τη στιγμή, έχουμε τη πιθανότητα που οι αγορές περιμένουν, να γίνει μία πτώχευση της Ελλάδος και συνέπεια αυτού, να φύγει η Ελλάδα από το Ευρώ. Αυτή η πιθανότητα θα έφερνε οπωσδήποτε την απαλλοτρίωση των περιουσιών των μικρών αποταμιευτών και αυτό οδηγεί…
http://folders.skai.gr/main/theme?id=252&locale=el