Δεύτερες σκέψεις για χαλάρωση των ασφυκτικών δημοσιονομικών στόχων του νέου προγράμματος εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας κάνει η τρόϊκα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, κάτι που βάζει ακόμα πιο επιτακτικά στο τραπέζι το αίτημα του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, και επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της thehuffingtonpost.gr, αυτό συμβαίνει επειδή το τελευταίο διάστημα θεωρείται πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Έτσι λοιπόν – σύμφωνα με το Spiegel- εκτιμάται ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% επί του ΑΕΠ την τρέχουσα χρονιά δεν μπορεί να επιτευχθεί και προφανώς θα αναπροσαρμοστεί. Και τις επόμενες χρονιές όμως η τρόικα θα δεχθεί χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα πλεονάσματα, επειδή δεν θέλει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, ο στόχος για το 2016 θα διαμορφωθεί στο 1%, έναντι 2% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο ενώ και για το 2017 θα τεθεί χαμηλότερος στόχος από το 3% που είχε αρχικώς προβλεφθεί. Ανοιχτό παραμένει τι θα γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 όπου ο στόχος έχει τεθεί στο 3,5%.
Πάντως, όπως σημειώνει το Spiegel, η δημοσιονομική αυτή «έκπτωση» θέτει εν αμφιβόλω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει στη νέα βοήθεια. Επομένως η χαλάρωση των όρων, συμπεραίνει το περιοδικό, αναμένεται να τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το εάν τελικά η Ελλάδα χρειάζεται ένα κλασικό κούρεμα και όχι απλώς μια αναδιάρθρωση του χρέους.