Σβήνουν και γράφουν στο οικονομικό επειτελείο προκειμένου να καταλήξουν στις αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί για τον ΕΝΦΙΑ.
Η αρχική σκέψη για άμεσες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν αναμένονται εντός του έτους και μάλλον θα γίνουν την επόμενη χρονιά.
Ετσι, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.
Ακόμη εξετάζεται:
1. Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% – 1%. Όσο για το αφορολόγητο όριο συζητείται να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,3% – 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
2. Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία, για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τ.μ για τα οποία οι συντελεστές φόρου είναι 2 – 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, π.χ για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ και που σήμερα κυμαίνονται από 6 – 13 ευρώ ανά τ.μ.
3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30% και για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.
Όπως και να έχει ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει εισπραχθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, ενώ κάθε καθυστέρηση θα σημαίνει ότι θα μειώνονται και οι δόσεις με τις οποίες θα μπορούν να τον εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι.
Στόχος είναι ο φόρος να αρχίσει να εισπράττεται τον Οκτώβριο για να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο.