Ξεπέρασε τελικά και το 1,5 δισ. ευρώ η απόκλιση σε σχέση με τους στόχους την οποία καταγράφουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο α΄ εξάμηνο του 2012.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν λάβει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης για το 2012 και κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να πληρώσουν συντάξεις από τον Αύγουστο και μετά!
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, εισπράχτηκαν 909 εκατ. ευρώ λιγότερα από φόρο εισοδήματος, κυρίως λόγω των απανωτών παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα. Συνολικά στο εξάμηνο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 23,11 δισ. ευρώ έναντι στόχου 24,7δισ. ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή υστέρηση της τάξης των 1,56 δισ ευρώ.
Υστέρηση της τάξης των 434 εκατ ευρώ καταγράφουν και οι εισπράξεις απο τον ΦΠΑ που ωφελείται στην πτώση του τζίρους και την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων
Στο μέτωπο των δαπανών καταγράφεται μεγάλη συγκράτηση, καθώς το δημόσιο πλήρωσε 4 δισ. λιγότερα από το προγραμματισμένο: συνολικά δαπάνησε 35,66 δισ. ευρώ έναντι στόχου 39,632 δισ.
Για να επιτύχει αυτό όμως, το υπουργείο «κατακρεούργησε» τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,6 δισ. ενώ «πάγωσε» και όλες τις άλλες πληρωμές –πλην μισθών και συντάξεων- κατά 2,4 δισ.
Παρόλ’ αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία αντλούν διαρκώς και περισσότερες επιχορηγήσεις για να πληρώνουν συντάξεις, κοντεύοντας να εξαντλήσουν το ετήσιο κονδύλι τους από τα μέσα του έτους:
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2012 εκταμιεύτηκε:
-το 71,4% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΟΓΑ
-το 69,7% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς το ΙΚΑ
-το 68,7% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ
-το 60,4% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς το ΝΑΤ
-το 53,3% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΟΑΕΕ
-το 67,5% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ
-το 56,1% της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τον ΟΑΕΔ.
Με αυτά τα δεδομένα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού συγκρατήθηκε σε επίπεδα κατά περίπου 2,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο (12,4 δισ. ευρώ, αντί για 14,8 δισ. ευρώ). Εξαιρουμένων των δαπανών τόκων, το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι μεν αρνητικό, αλλά το πρωτογενές έλλειμμα, συγκρατήθηκε στα -3,3 δισ. ευρώ έναντι -5,2 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: protothema.gr