Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια περίοδος νηστείας και πνευματικής προετοιμασίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, οπότε οι συνταγές είναι κυρίως νηστίσιμες (χωρίς κρέας, γαλακτοκομικά ή αυγά). Ορίστε μερικές παραδοσιακές και νόστιμες επιλογές:
1. Μακαρόνια με Σαυτό (Ταραμά)
- Υλικά:
- 500g μακαρόνια
- 1 κούπα ταραμά (αυγοτάραχο)
- 1 κούπα λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
- χυμό από 1-2 λεμόνια
- φρέσκο μυρωδικά (ανθόγαλο)
- Εκτέλεση:
- Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον ταραμά με το λάδι και το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα.
- Ανακατέψτε με τα μακαρόνια και προσθέστε το κρεμμύδι (αν χρησιμοποιείτε) και τα μυρωδικά.
2. Φακή Σούπα
- Υλικά:
- 500g φακή
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 καρότα κομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- ελιές (προαιρετικό)
- λάδι, ξύδι, αλάτι και πιπέρι
- Εκτέλεση:
- Μουλιάστε τη φακή για λίγες ώρες (ή χρησιμοποιήστε έτοιμη).
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα με λίγο λάδι.
- Προσθέστε τη φακή, τα φύλλα δάφνης και νερό, και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει.
- Σερβίρετε με ελιές, ξύδι και φρέσκο μυρωδικά.
3. Λαχανόρυζο
- Υλικά:
- 1 κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια
- 1 κούπα ρύζι
- ½ φλιτζάνι λάδι
- αλάτι, πιπέρι, ντομάτα (προαιρετικό)
- Εκτέλεση:
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το λάδι μέχρι να γίνουν διαφανή.
- Προσθέστε το λάχανο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε το ρύζι, νερό και αλάτι/πιπέρι, και μαγειρέψτε σαν ριζότο.
4. Γίγαντες Πλακί
- Υλικά:
- 500g γίγαντες (ξερά ή από κονσέρβα)
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κούπα λάδι
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 400g πιπεριά ή ντομάτα
- Εκτέλεση:
- Αν είναι ξεροί, μουλιάστε τους γίγαντες από τη προηγούμενη μέρα.
- Βράστε τους μέχρι να μαλακώσουν.
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την πιπεριά με λάδι, προσθέστε τους γίγαντες και ψήστε στο φούρνο.
5. Χταπόδι με Μακαρόνια
- Υλικά:
- 1 μέτριο χταπόδι
- 400g μακαρόνια
- 1 κρεμμύδι
- ½ φλιτζάνι λάδι
- 1 κ.γ. κανέλα
- χυμό λεμονιού
- Εκτέλεση:
- Καθαρίστε και βράστε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέστε το χταπόδι και κανέλα.
- Ανακατέψτε με τα μακαρόνια και ρίξτε λεμονάτο.
6. Σκορδοπιτάκια (Νηστίσιμα)
- Υλικά:
- φύλλο κρούστας (νηστίσιμο)
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- 1 κούπα λάδι
- 1 κ.γ. ξύδι
- αλάτι, πάπρικα
- Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε το σκόρδο με λάδι, ξύδι και μπαχαρικά.
- Απλώστε το φύλλο, αλείψτε με το μείγμα και φορμάρετε πίτες.
- Ψήστε μέχρι να ροδίσουν.
7. Φασολάδα με Σέλινο & Λεμόνι (Κλασική, ελαφριά και πλούσια σε γεύση)
Υλικά:
- 500g ξερά φασόλια (ή 1 κονσέρβα)
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, κομμένα
- 2 μπρόκολα σέλινο, λεπτά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλιτζάνι λάδι
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι, φρέσκο κρεμμυδάκι
Εκτέλεση:
- Αν είναι ξερά, μουλιάστε τα φασόλια από τη προηγούμενη μέρα.
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σέλινο με λίγο λάδι.
- Προσθέστε τα φασόλια, καρότα, φύλλο δάφνης και νερό, και μαγειρέψτε 1 ώρα (ή λιγότερο αν είναι κονσέρβα).
- Πριν το σερβίρισμα, ρίξτε το λεμόνι και το υπόλοιπο λάδι.
8. Καλαμαράκι Κρασάτο με Ζυμαρικά (Απαλό και γευστικό)
Υλικά:
- 500g καλαμαράκια (καθαρισμένα)
- 400g μακαρόνια (σπαγγέτι ή πενονέ)
- 1 κούπα κόκκινο κρασί (νηστίσιμο)
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 3 σκόρδα, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι λάδι
- αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό
Εκτέλεση:
- Σοτάρετε τα καλαμαράκια με λίγο λάδι για 5 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο, τις ντομάτες και το κρασί, και σιγοβράστε 20 λεπτά.
- Βράστε τα ζυμαρικά και ανακατέψτε με το σος. Πασπαλίστε με μαϊντανό.
9. Μπεϊγκλ (Λαγάνα Σπιτική) (Συνταγή χωρίς μαγιά, για την Μεγάλη Πέμπτη)
Υλικά:
- 500g αλεύρι όλικης άλεσης
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. μέλι ή ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 2 κ.σ. σουσάμι ή μαύροι σπόροι
Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Χωρίστε σε μικρές μπάλες, κάντε τρύπα στη μέση και πλάστε μπεϊγκλ.
- Ψήστε στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
10. Μπανάνες με Σοκολάτα (Επιδόρπιο)
- Υλικά:
- 4 ώριμες μπανάνες
- 100g σοκολάτα (νηστίσιμη, χωρίς γάλα)
- 1 κ.γ. κακάο
- Εκτέλεση:
- Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
- Κόψτε τις μπανάνες σε κομμάτια και βουτήξτε στη σοκολάτα.
- Παγώστε για 1 ώρα.
Bonus: Σοκολατόψωμα (Νηστίσιμο)
Αν θέλετε γλυκό, λιώστε νηστίσιμη σοκολάτα με 1 κ.σ. λάδι και αλείψτε πάνω σε φέτες ψωμιού ή μπισκότα. Ψήστε 5 λεπτά και σερβίρετε!