Copyright © 2025 anatropinews. Created by: SiteDesign

Το μενού της Μεγάλης Πέμπτης: Σουπιές με σπανάκι και ψωμάκια με ελιές και ρίγανη

by NewsEdit

Η Μεγάλη Πέμπτη έχει ιδιαίτερη θέση στη Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί είναι η μέρα που τελείται ο Μυστικός Δείπνος, η προσευχή στον κήπο της Γεσθημανή και η προδοσία του Ιούδα.

Αν και η ημέρα είναι πένθιμη, παραδοσιακά επιτρέπεται κατανάλωση λαδιού, οπότε μπορούμε να έχουμε πιο «πλούσιες» νηστίσιμες συνταγές.


Πρωινό: Ψωμάκια με Ελιές & Ρίγανη

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό χλιαρό
  • 1 φλ. ελιές ψιλοκομμένες (χωρίς κουκούτσι)
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Ζυμώνεις όλα τα υλικά και αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει.
  2. Πλάθεις μικρά ψωμάκια και τα ψήνεις στους 180°C για 25-30 λεπτά.
  3. Τρώγονται ζεστά ή κρύα με λίγη ντομάτα ή ταχίνι.

Μεσημεριανό: Σουπιές με Σπανάκι

(Αν δεν κάνεις αυστηρή νηστεία, τη Μεγάλη Πέμπτη επιτρέπεται θαλασσινό)

Υλικά:

  • 500 γρ. σουπιές καθαρισμένες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι, άνηθος

Εκτέλεση:

  1. Σοτάρεις τις σουπιές και το κρεμμύδι, σβήνεις με κρασί.
  2. Προσθέτεις το σπανάκι, τον άνηθο, και σιγοβράζεις για 40 λεπτά.
  3. Τελειώνεις με λεμόνι.

Αρωματικό, θρεπτικό και πολύ ταιριαστό για την ημέρα.


Δείπνο: Γεμιστές Πιπεριές με Ρύζι και Λαχανικά

Υλικά:

  • 6 πιπεριές (κόκκινες/πράσινες)
  • 1 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 κολοκύθι ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Μαϊντανός, δυόσμος, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σοτάρεις τα λαχανικά με λίγο νερό και την ντομάτα.
  2. Προσθέτεις το ρύζι και τα μυρωδικά.
  3. Γεμίζεις τις πιπεριές και τις ψήνεις σε ταψί με λίγο νεράκι και ελαιόλαδο στους 180°C για 1 ώρα.
  4. Αρωματικό και ελαφρύ πιάτο, ιδανικό για το βράδυ.
Latest Articles
Instagram
Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress