Το άρθρο του γαλλικού περιοδικού Le Point έχει φωτογραφία των δύο ηγετών με τον τίτλο «Οι διαβολικοί». Το γαλλικό έντυπο αναφέρεται εκτενώς στις σχέσεις του Ρώσου με τον Τούρκο πρόεδρο, η οποία «ξαναγράφει τις γεωπολιτικές ισορροπίες».
Όπως αναφέρει το «Le Point», Πούτιν και Ερντογάν έχουν το ίδιο στιλ διακυβέρνησης: Υπερσυγκεντρωτικοί, καταπνίγουν την αντιπολίτευση, χειραγωγούν τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη, που λειτουργεί με εντολές, και έχουν την ίδια αυτοκρατορική νοσταλγία αλλά και την ίδια απέχθεια για το δυτικό μοντέλο.
«Υπάρχουν καλοί λόγοι που βρίσκονται σε συνεννόηση», αναφέρει το γαλλικό περιοδικό. «Άλλωστε, και οι δύο ηγέτες είναι στην ίδια ηλικία (69 ετών ο Πούτιν και 68 ο Ερντογάν). Και οι δύο είναι στην εξουσία για πολλά χρόνια και θέλουν να συνεχίσουν για ακόμη περισσότερα», προσθέτει.
«Ο ένας είναι μονότονος και ψυχρός. Ο άλλος εκρηκτικός. Όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλούν την ίδια γλώσσα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, στη θερινή του κατοικία στο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ο Ρώσος πρόεδρος καλωσορίζει θερμά τον Τούρκο ομόλογό του. Μερικές φορές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, αλλά τελειώνουν με θετικό αποτέλεσμα. ”Οι υπηρεσίες μας έμαθαν να βρίσκουμε συμβιβασμούς που είναι ευνοϊκοί και για τα δύο μέρη”, λέει με ικανοποίηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από μια μακρά συνέντευξη. Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μεγάλο όφελος να συνεχίζουν να ενισχύουν τις σχέσεις τους», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.
- Αναλυτές, που καταθέτουν τις απόψεις τους, κάνουν λόγο για μια «ανταγωνιστική συνεργασία» ή «συνεργατικό ανταγωνισμό», που αποκαλύφθηκε και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ο Ερντογάν ναι μεν παραχώρησε όπλα στην Ουκρανία, πράγμα που μπορεί να ερμηνευθεί ως εχθρική κίνηση στη Μόσχα, αλλά, αντίθετα με τους άλλους συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αρνείται να συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για να διαφυλάξει τα συμφέροντά του. Και όταν η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους για να ενταχθούν στη Συμμαχία, η Τουρκία έβαλε εμπόδια με διάφορα προσχήματα, παίζοντας έτσι, χωρίς να είναι πολύ εμφανές, το παιχνίδι του ηγέτη του Κρεμλίνου».
Ο Πούτιν πλησίασε εδώ και χρόνια τον Ερντογάν για να διαταράξει τη συμμαχία με το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Αϊντίν Αντνάν Σεζγκίν, βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης και πρώην πρέσβη της Τουρκίας στη Μόσχα: «Όσο ο Ερντογάν γινόταν πιο αυταρχικός, τόσο πιο συμπαθής γινόταν στον Πούτιν. Υπάρχει μια επιθυμία να διαχωριστεί η Τουρκία από τη Δύση. Η απομάκρυνσή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης συμφέρει το Κρεμλίνο».