Η ένταση στα ελληνοτουρκικά και οι υψηλοί τόνοι κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου φιλοκυβερνητικού Τύπου. Ενδεικτικά:
Καθημερινή: Σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα
Πρώτο Θέμα: Στο Αιγαίο ο στόλος και τα Rafale όλο το καλοκαίρι
Το Βήμα της Κυριακής: Έτοιμοι για όλα
Εστία: Χάρτης-σοκ του υπουργείου Εξωτερικών για τουρκική εισβολή στα νησιά του Αιγαίου
Τα πρωτοσέλιδα αυτά δείχνουν τη αλλαγή της κυβερνητικής ατζέντας με στροφή στα ελληνοτουρκικά και έρχονται μλια ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος είπε: «Θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα». Με τη φράση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι η απάντηση της Ελλάδας θα είναι σαρωτική και στην περίπτωση που η Τουρκία, ή κάποια χώρα για λογαριασμό της, αποπειραθεί να παραβιάσει όχι μόνο την κυριαρχία μας (σε νησιά) αλλά και κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως είναι η υφαλοκρηπίδα των νησιών και η ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σε απόλυτη ετοιμότητα, ακόμη και για ακραίες κινήσεις έντασης από πλευράς Άγκυρας βρίσκεται η Αθήνα, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελεί υπό πίεση και υιοθετεί ολοένα και οξύτερη ρητορική.
Με δεδομένο μάλιστα ότι παρατηρείται συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στις μικρασιατικές αρχές διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές «ξεσκονίζουν» παλαιότερες αναλύσεις τους για το ενδεχόμενο τεχνητής πρόκλησης κρίσης στα ελληνοτουρκικά: Σε αυτές περιλαμβανόταν το ενδεχομένο αποβίβασης μεταναστών σε κάποια νησίδα ή νησί εξ αυτών που η Τουρκία θεωρεί «ακαθορίστου κυριότητας» και της προσπάθειας διάσωσής τους από την τουρκική ακτοφυλακή.
Τυχόν σχετική κίνηση θα είχε πρόσθετη «βαρύτητα» υπό το φως και του νέου δόγματος της Αγκυρας για σύνδεση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την κυριαρχία τους. Σε κάθε περίπτωση οι Ενοπλες Δυνάμεις στο Ανατολικό Αιγαίο παραμένουν σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής.
Από την πλευρά του, το ΒΗΜΑ αναφέρει πως καμία ανοχή δεν θα επιδείξει η Αθήνα στα περί «κυριαρχίας υπό όρους» και ξεκινάει διεθνοποίηση του ζητήματος και διπλωματικό μαραθώνιο ενώ αναφέρει και τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας και τα ελληνικά «αντίμετρα».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην κυβέρνηση θεωρούν περίπου δεδομένο πως σύντομα, ίσως και μέσα στον Ιούλιο, η Τουρκία θα περάσει από τις λεκτικές προκλήσεις, στις πράξεις. Στα «ραντάρ» του ελληνικού Πενταγώνου έχει «κλειδώσει» το τουρκικό γεωτρύπανο «Τσεσμέ» για τις κινήσεις του οποίου στο Αιγαίο υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια:
-Θα πάει κοντά σε τουρκικές ακτές και δε θα θίξει τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.
-Θα πλεύσει σε κάποιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.
-Θα τοποθετηθεί στα όρια της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει η Αθήνα με το Κάιρο.
-Θα κινηθεί νοτίως της Γαύδου, μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Υπάρχουν έτοιμα σχέδια και σενάρια για την αντίδραση της Αθήνας και των Ενόπλων Δυνάμεων – εφόσον απαιτηθεί – από την εποχή της πρώτης ελληνοτουρκικής κρίσης, το 2020 με το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις». Για παράδειγμα, ένα απ’ αυτά ήταν πώς θα απαντούσε η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία έστελνε ένα ερευνητικό της σκάφος στα νότια της Κρήτης ή αν η Τουρκία έστελνε ερευνητικό της στην ίδια περιοχή για λογαριασμό της Λιβύης, στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Οπως είναι πρόδηλο, το σενάριο αυτό όχι μόνο μελετάται αλλά και αναπροσαρμόζεται λόγω της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας. Εξάλλου η Αγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι μπορεί να βγάλει το τέταρτο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει να στείλει και ένα ερευνητικό της σκάφος στα νότια της Κρήτης, για λογαριασμό της Λιβύης.
Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν αποφασιστικά ακόμα και αν υπάρξει μια διπλή πρόκληση. «Εχουμε «κουφέτα» και για δύο ταυτόχρονες απειλές» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση ανώτατου αξιωματικού το καλοκαίρι του 2020 για ένα τέτοιο σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση θα είναι άμεση και σε περίπτωση που η Αγκυρα διαβεί τον Ρουβίκωνα -κάτι φυσικά που είναι απευκταίο- οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα αφήσουν… ασυνόδευτη την τουρκική νηοπομπή. Μέχρι τότε, όμως, και εφόσον οι προκλήσεις της Τουρκίας παραμείνουν σε λεκτικό επίπεδο, η Αθήνα βάζει στο κάδρο δύο ημερομηνίες – σταθμούς που θα κρίνουν πολλά ενόψει της συνέχειας και θα φανερώσουν τις προθέσεις του Ερντογάν. Πρόκειται για την 23η Ιουνίου, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς και την 28η Ιουνίου, με τη διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Πώς όμως θα απαντηθεί μια πρόκληση από ένα τουρκικό ερευνητικό που επιχειρεί να κάνει σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Λιβύης, νότια της Κρήτης, δηλαδή σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας; Προφανώς η παράνομη τουρκική ενέργεια θα διεθνοποιηθεί ταχύτατα. Και αυτό διότι θα έχουν προηγηθεί και οι σχετικές τουρκικές NAVTEX. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο αντίδρασης. Αν η Αγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα μπουν σε εφαρμογή τα επόμενα στάδια. Από την αρχή οι ελληνικές αρχές και οι Ενοπλες Δυνάμεις θα παρακολουθούν με όλα τα μέσα τις κινήσεις του ερευνητικού. Από τη στιγμή όμως που το ερευνητικό επιχειρήσει να ποντίσει καλώδια, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας μέχρι ποιο σημείο θα κλιμακώσει την αντίδραση για να μην παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.
Σε πρώτη φάση είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν συστάσεις από ελληνικής πλευράς, ενδεχομένως από πλοίο του ΠΝ, προς το τουρκικό να απομακρυνθεί.
Στρατιωτικό πλεονέκτημα
Αν το τουρκικό σκάφος εξακολουθήσει την παράνομη δραστηριότητα, δεν αποκλείεται να δούμε κάποια αιφνιδιαστική κίνηση από την Αθήνα σε τακτικό επίπεδο. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν στην περίπτωση που χρειαστεί να δραστηριοποιηθούν (για παράδειγμα, σε έναν ναυτικό αποκλεισμό) τεράστιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις τουρκικές. Η Κρήτη είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί. Στο νησί και γύρω από το νησί υπάρχουν τα πάντα: Μαχητικά που μπορούν να απογειωθούν όχι από ένα αλλά από δύο αεροδρόμια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και παραπάνω. Υπάρχουν δυνάμεις του Ναυτικού (μόνιμα φρεγάτα, υποβρύχιο, πυραυλάκατος), υπάρχει η δυνατότητα «αγκίστρωσης» σε πολλά σημεία. Κι όλα αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα στις ελληνικές δυνάμεις να αντιδράσουν αστραπιαία και να αιφνιδιάσουν με τον τρόπο που θα αποφασιστεί. Η απόσταση των τουρκικών δυνάμεων από τις τουρκικές ακτές είναι αρκετά μεγάλη.
Σύμφωνα πάντως με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ οι Τούρκοι δεν πρόκειται να φθάσουν σε πολεμική σύρραξη με εμάς γιατί γνωρίζουν τα εμπόδια και τις αποτρεπτικές δυνάμεις που υπάρχουν, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν μελετήσει, προετοιμάσει, εργαστεί και έχουν έτοιμες πάνω από 20 ειδικές, μη γραμμικές, ασύμμετρες, υβριδικές επιλογές που κινούνται χαμηλότερα της συμβατικής πολεμικής αντιπαράθεσης και υψηλότερα της όποιας χαλαρής-ειρηνικής μορφής.
Δεν είναι τυχαίο -αν δει κανείς τους τίτλους πολλών μελετών αξιωματικών και σπουδαστών σε σχολές επιτελών τους αλλά και σε επίπεδο Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας- ότι προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μη συμβατικού χαρακτήρα και περιεχομένου επιλογές.
Υπερπτήση από τουρκικό UAV
Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε προχθες το πρωί στις 10.12 και στις 10.45, αφού ένα τουρκικό UAV πέταξε πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα στα δυτικά της Νισύρου, στα 19.000 πόδια. Η τουρκική προκλητικότητα όπως όλα δείχνουν συνεχίζεται, ενώ οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας παγιώνονται. Πλέον σε σταθερή βάση τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας συμμετέχουν καθημερινά στην παραβατική και επιθετική δραστηριότητά της.