Τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την παρουσίαση της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι «η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας». Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμενόταν να είναι 4,9% το 2022. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ωστόσο, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ μειώθηκε στο 4,4%. Τον Απρίλιο, μειώθηκε ακόμη περισσότερο, αφήνοντάς το στο 3,6%, κυρίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Επιμέλεια Όθωνας Παπαδάκης για το Libre.gr
Ο πληθωρισμός – ο οποίος ήδη εκτινάχθηκε στα τέλη του 2021 λόγω της αυξανόμενης απασχόλησης και της αυξανόμενης ζήτησης μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τον Covid-19 – έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 40 χρόνια, κυρίως λόγω της συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της απότομης ανάκαμψης του ενεργειακού κόστους . Αυτό που αρχικά θεωρήθηκε ως μια μεταβατική κατάσταση έχει ριζώσει, καθώς η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται και το δεύτερο κύμα πληθωρισμού, έρχεται.
Ο πληθωρισμός έχει αποσυντονίσει τα πάντα. Η αύξηση των επιτοκίων θα επιφέρει, τουλάχιστον, μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης
Πέρυσι, για να περιορίσουν τον πληθωρισμό συρρικνώνοντας την προσφορά χρήματος, οι κύριες κεντρικές τράπεζες κατάρτισαν έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακή απόσυρση της οικονομικής τόνωσης, διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια χαμηλά για να δώσουν στους επενδυτές και τους δανειολήπτες περιθώριο ανάσας στα χρόνια μετά την πανδημία. Αυτή η στρατηγική της αργής αύξησης της τιμής του χρήματος και της συρρίκνωσης των ομοσπονδιακών ισολογισμών καταστράφηκε από την εισβολή του Πούτιν.
- Η Federal Reserve, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκαν να δώσουν μια απότομη στροφή και να επιταχύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων για να προσπαθήσουν να καταπνίξουν τον εκρηκτικό πληθωρισμό, επιβραδύνοντας τα επίπεδα δανεισμού και καταναλωτικών δαπανών.
Σε έναν κόσμο εθισμένο στη ρευστότητα από την απάντηση στη Μεγάλη Ύφεση του 2008-9, μια πολύ πιο αυστηρή νομισματική πολιτική είναι ένα βαρύ πλήγμα για τις προοπτικές ανάπτυξης. Εκτός από την αύξηση των τιμών και των επιτοκίων, ο κόσμος θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την υψηλότερη ανεργία. Ωστόσο, κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Στις ακόλουθες αναφορές, αναλύουμε την κατάσταση των τεσσάρων μεγάλων οικονομικών ζωνών του κόσμου.