Πιθανόν τα χειρότερα να είναι μπροστά όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση προειδοποίησε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, καθώς μαίνεται το μπρα ντε φερ Δύσης – Ρωσίας για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Μιλώντας στο Bloomberg TV για την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για αυτόν τον χειμώνα, η Επίτροπος Ενέργειας επισήμανε ότι μια πλήρης διακοπή ροής ρωσικού αερίου θα δυσκόλευε το 80% της αποθήκευσης αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας από τη βιομηχανία τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με τη Σίμσον.
Μια πλήρης διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα καθιστούσε «δύσκολο» για το ευρωπαϊκό μπλοκ να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο όριο του 80% που απαιτείται μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε η Σίμσον σήμερα στο Bloomberg . Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να ψύχουν τα κτίρια όσο τα προηγούμενα χρόνια τους επόμενους μήνες, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια ενόψει του χειμώνα, είπε.
«Εάν υπάρξει πλήρης διαταραχή, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην εξοικονόμηση», είπε η Επίτροπος. «Η προληπτική εξοικονόμηση — όχι μόνο η βιομηχανία, αλλά και τα νοικοκυριά μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους — σημαίνει ότι στα μέσα του χειμώνα μπορεί να αποφύγουμε μια κατάσταση όπου θα χρειαστεί να υπάρξει περιορισμός ορισμένων βιομηχανικών τομέων» προειδοποίησε.
Η Ε.Ε. βρίσκεται σε επιφυλακή για εκτεταμένη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου καθώς ο βασικός αγωγός Nord Stream 1 έκλεισε προς το παρόν για ετήσια συντήρηση. Ο φόβος είναι ότι η κρίσιμη σύνδεση φυσικού αερίου μπορεί να μην ενεργοποιηθεί ξανά όταν τελειώσουν τα έργα την επόμενη εβδομάδα, αφήνοντας την περιοχή να αγωνίζεται για εναλλακτικές πηγές αερίου και αυξάνοντας την πιθανότητα μιας ενεργειακής έλλειψης που θα προκαλέσει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες στην πορεία.
Η 21η Ιουλίου ίσως αποκρυπτογραφήσει την κατάσταση καθώς τότε θα ξέρουμε εάν οι επίσημες διαβεβαιώσεις από τη Gazprom για την επαναλειτουργία του Nord Stream επιβεβαιωθούν.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να στερέψει η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο όλες οι χώρες της Ε.Ε. απεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας που θα κριθούν στην πράξη αν θα στεφθούν με επιτυχία ή όχι.
Χθες, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι παραδέχτηκε ότι το σενάριο αυτό δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση. «Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση του Βερολίνου, καθώς η γερμανική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη εντός Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση ήδη έχει βάλει σε κίνηση σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ακόμη χειρότερη κρίση. Αυτά τα μέτρα ποικίλουν από κρατική βοήθεια σε μεγάλες εταιρείες ενέργειες, έως επιβολή περιορισμών στην κατανάλωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, βάζει στον «πάγο» τις όποιες πράσινες ενέργειες και σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση ήρθε και το παζάρι με Καναδά και Ρωσία για την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens που θα φέρει το Βερολίνο να παραβιάζει τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Μόσχα, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στο Κίεβο.
Στο μεταξύ, σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ τάχθηκε, με συνέντευξή του, ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης της εταιρείας Gazprom να επεκταθεί η πρακτική της πώλησης στο εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πέραν του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Gazprom, ο κ. Σιλουάνοφ είπε στην εφημερίδα Βέντομαστι ότι «την υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο».
Η ανασφάλεια στον ενεργειακό τομέα έχει προκαλέσει αναταράξεις και στο νομισματικό σύστημα. Σήμερα, όπως και χθες κινούνταν κοντά στο 1, η ισοτιμία δολαρίου / ευρώ κινείται στο 1,005.
Τα ελληνικά σχέδια στο σενάριο της συνολικής διακοπής του ρωσικού αερίου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός λέγοντας ότι το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες: «την επάρκεια και τις προσιτές τιμές», όμως με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι άγνωστο πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό τουλάχιστον ως προς το κομμάτι των «προσιτών τιμών».
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα το σχέδιο προβλέπει:
- Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη μεταφοράς υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
- περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας
- Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η «επιστροφή στο λιγνίτη».
«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη, αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.