Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες (Libe) του Ευρωκοινοβουλίου, ο επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς άσκησε σκληρή κριτική στους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης που κατά καιρούς δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει «τι λένε οι Βρυξέλλες».
Ο κ. Σχοινάς απαντούσε στον Κώστα Αρβανίτη, που τον κάλεσε να τοποθετηθεί για δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίοι ταυτίζουν όσους μιλούν ανοιχτά για καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων με την τουρκική προπαγάνδα.
«Με θεωρείτε εφιάλτη και προδότη επειδή έχω μια άλλη αντίληψη από εσάς για το θέμα του προσφυγικού», ρώτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος πήρε αποστάσεις από τις σχετικές δηλώσεις:
«Εγώ δεν είπα ποτέ, ποτέ, ότι αυτές οι εκθέσεις ή οι ισχυρισμοί είναι τουρκική προπαγάνδα», απάντησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ σχολίασε τις δηλώσεις «δεν μας νοιάζει τι λένε οι Βρυξέλλες», κυβερνητικών στελεχών, όπως της υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης Σοφίας Βούλτεψη:
«Όποιος το είπε κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Όλους πρέπει να νοιάζει τι λένε οι Βρυξέλλες, γιατί χάρη στις Βρυξέλλες οργανώνουμε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, πληρώνουμε τις δαπάνες για να στηρίξουμε τους μετανάστες, πληρώνουμε τα μέσα που χρειάζονται οι μηχανισμοί στην ΕΛΑΣ, στο Λιμενικό, για να κάνουν τη δουλειά τους, άρα όποιος λέει δε μας νοιάζει τι λένε οι Βρυξέλλες μάλλον δεν ξέρει καλά τις Βρυξέλλες» ήταν η απάντηση Σχοινά.
«Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό. Σίγουρα ο Ερντογάν σπρώχνει. Το βασικό ερώτημα είναι η Ευρώπη τι κάνει, ξανασπρώχνει;», πρόσθεσε ο Κ. Αρβανίτης, ενώ ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι στις 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της αρμόδιας Επιτρόπου Γιοχάνσον με τρία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, κατά την οποία συμφωνήθηκε η δημιουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενός «ανεξάρτητου μηχανισμού», που θα ερευνήσει καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στα Ελληνικά σύνορα.
«Παρά τις προσεκτικές του διατυπώσεις ο Μαργαρίτης Σχοινάς περιέγραψε μια κατάσταση εποπτείας στην οποία όλα δείχνουν πως βρίσκεται η χώρα μας στο ζήτημα της διαχείρισης των συνόρων», σχολίασε ο Κώστας Αρβανίτης.
Την κακή εικόνα της Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη παρουσία Μητσοτάκη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν οι έντονα επικριτικές για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τη στάση της Κομισιόν, παρεμβάσεις των περισσότερων Ευρωβουλευτών, όχι μόνο για το προσφυγικό:
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση, η πιο χαμηλή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τι θα κάνει η Κομισιόν για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα;» ρώτησε ο Ολλανδός Σοσιαλιστής Τ.Ρέουτεν.
«Θα έπρεπε ίσως για κάποια πράγματα που είναι γνωστά εδώ και χρόνια, να είχατε αναλάβει δράση κατά της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε η Σοφία IΙντ Βελτ, ευρωβουλευτής του κεντρώου Renew.
«Κάθε φορά που σας μιλάμε για pushbacks μας απαντάτε για τους διακινητές. Αναφέρεστε όμως σε όλους αυτούς τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σαν εγκληματίες σε φυλακές; Εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις έχουμε στην Ελλάδα» είπε η Κλαιρ Ντέιλι, από την ομάδα της Αριστεράς (LEFT). « Πότε θα κινητοποιηθεί ο μηχανισμός ελέγχου για να σταματήσουν τα pushbacks» ρώτησε επίσης η Ισαμπέλ Σάντος, από τους Σοσιαλιστές της Πορτογαλίας.