“Βράζει” (και) η Κύπρος από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα οι οποίες όπως φαίνεται συνδέονται με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν που απασχόλησε στο παρελθόν τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
To σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα φτάνει ως την Κύπρο, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator. H κυπριακή κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τον χειρισμό της περιβόητης «υπόθεσης του μαύρου βαν» που απασχόλησε την Κύπρο το 2019, προτάσσοντας την απόφαση των εισαγγελικών αρχών της χώρας να απαλλάξουν τον ιδιοκτήτη του βαν Ταλ Ντίλιαν από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε σχέση με την λειτουργία εταιρειών παραγωγής κατασκοπευτικού υλικού στην Κύπρο.
Στη διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ο οποίος σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη κάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να ανοίξει ξανά τον φάκελο της υπόθεσης, σημειώνοντας πως η εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator στην Ελλάδα έχει ως έδρα της την Κύπρο.
Η διασύνδεση με την Κύπρο
Σημειώνεται ότι το αίτημα για άνοιγμα του φακέλου των παρακολουθήσεων και στην Κύπρο δεν διατυπώνεται στο κενό καθώς το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του τηλεφώνου του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, το εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa, η οποία ελέγχεται από τον γνωστό στο κυπριακό κοινό Ισραηλινό πρώην κατάσκοπο Ταλ Ντίλιαν, οι δραστηριότητες του οποίου απασχόλησαν το κυπριακό πολιτικό σύστημα αλλά και τις αστυνομικές αρχές της χώρας το 2019.
Την εποχή εκείνη ξεκίνησαν έρευνες για την εισαγωγή στο νησί ενός μαύρου βαν, το οποίο μπορούσε να υποκλέψει δεδομένα από κινητά τηλέφωνα. Παρά τον σάλο που προκλήθηκε τότε, η υπόθεση Ντίλιαν έπεσε στα μαλακά, αφού ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου διέταξε για άγνωστους λόγους την αναστολή της ποινικής του δίωξης, με αποτέλεσμα ο Ντίλιαν να εγκαταλείψει την Κύπρο και να μεταφέρει κάποιες από τις εργασίες του στην Ελλάδα.
Ουδεμία σχέση λέει η κυβέρνηση
Η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνο δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει των φάκελο της υπόθεσης κατασκοπείας στην Κύπρο αλλά δια του εκπροσώπου της Μάριου Πελεκάνου επαναλαμβάνει τη θέση ότι τα όσα τεκταίνονται στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την Κύπρο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «ουδέποτε κατά την εννιαετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή έστω και εμμέσως η παρακολούθηση οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, ΜΜΕ και νομοταγών πολιτών».
Ποιοι ήταν τελικά οι δεσμοί της Αστυνομίας και της ΚΥΠ με τις εταιρείες του Αβνί και του Ντίλιαν
Στο κάδρο µπαίνουν και οι σχέσεις που είχε η Αστυνοµία µε τον Σαχάκ Αβνί, αφού η Αστυνοµία όχι µόνο γνώριζε για την ύπαρξη του βαν, τουλάχιστον από τον Σεπτέµβριο του 2016, αλλά είχε και συνεργασία µαζί του σε διάφορα επίπεδα.
Σε 7σέλιδη έκθεση που ετοιµάστηκε τότε για λογαριασµό ανώτερου αξιωµατικού, προέκυπτε ότι η NCIS του Αβνί εντός του 2014-2015 πώλησε συστήµατα ασφαλείας, και όχι µόνο, στο Αρχηγείο της Αστυνοµίας. Επίσης έκανε εκπαίδευση σε µέλη του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλήµατος και είχε συνεργασία µε τις αστυνοµικές διευθύνσεις Λεµεσού και Αµµοχώστου. Μάλιστα φαίνεται ότι στελέχη της Αστυνοµίας είχαν συχνά πάρε-δώσε µε εταιρείες συµφερόντων των Αβραάµ Σαχάκ Αβνί και Ταλ Ντίλιαν.
Ενδεικτική είναι η πληροφόρηση για αστυνοµικό που είχε αποσπαστεί στο κλιµάκιο της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) στη Λάρνακα. Όπως αναφέρεται, το εν λόγω πρόσωπο µετέβαινε πολύ συχνά στα γραφεία στη Λάρνακα όπου στεγάζονται οι εταιρείες NCIS Intelligence and Security Services Ltd, CIS International LTD και CIS Global Security Solution LTD, όλες συµφερόντων του Σαχάκ Αβνί.
Υπενθυµίζεται ακόµα η παραχώρηση άδειας οπλοφορίας στον Σαχάκ Αβνί από τον τότε Υπουργό ∆ικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, παρά το γεγονός ότι η αρµόδια Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνοµίας είχε απορρίψει δύο φορές το σχετικό αίτηµα.
Το γεγονός ότι παρά τις εκθέσεις των προηγούµενων χρόνων για τις δραστηριότητες, µεταξύ άλλων και του Σαχάκ Αβνί, η Αστυνοµία ενεργοποιήθηκε µόλις το καλοκαίρι του 2019, µετά το δηµοσίευµα του Forbes για το βαν και τον εξοπλισµό παγίδευσης κινητών τηλέφωνα που διέθετε, γεννά πολλά ερωτηµατικά.
Οι σχέσεις ΔΗΣΥ και Αβνί
Σε ό,τι αφορά τη σχέση του ∆ΗΣΥ µε τον Αβνί, ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραδέχτηκε ότι ο Αβνί προµήθευσε και εγκατέστησε το σύστηµα ασφαλείας των κεντρικών γραφείων του ∆ΗΣΥ στην οδό Πινδάρου.
Ωστόσο ο κ. Νεοφύτου προσπάθησε να αποκρύψει τη σχέση τους παραπληροφορώντας. Όπως είπε, συναντήθηκε µαζί του υπό την ιδιότητά του ως εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο.
Για κακή του τύχη όµως, η εβραϊκή κοινότητα της Κύπρου µε ανακοίνωσή της επεσήµανε ότι εκπρόσωπός της είναι ο ραβίνος Arie Zeev Raskin και πως ο Αβνί είναι ο πρόεδρος του σωµατείου «Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου».
Είναι κάπως δύσκολο να πιστέψουµε ότι ο κ. Νεοφύτου δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάµεσα στην ιδιότητα του προέδρου «σωµατείου» µε εκείνη του εκπροσώπου της εβραϊκής κοινότητας.
Το δικηγορικό γραφείο και εταιρεία του Β.Γ. Εισαγγελέα παρείχαν υπηρεσίες σε εταιρεία του Αβνί
Υπηρεσίες στον Σαχακ Αβνί παρείχε στο παρελθόν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, µε τα στοιχεία να κάνουν πιο ξεκάθαρο από ποτέ πως υπάρχει σύγκρουση συµφέροντος του Σάββα Αγγελίδη στην υπόθεση για το κατασκοπευτικό βαν.
Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ως υπεύθυνος για την εξέταση και προώθηση ποινικών υποθέσεων, έχει αναλάβει και την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, στην οποία ένας από τους βασικούς εµπλεκόµενους είναι ο Ισραηλινός Σαχάκ Αβνί.
∆αιδαλώδες δίκτυο εταιρειών
Μια από τις εταιρείες του Αβνί είναι η S9S, στην οποία είναι συνέταιρος µε τον Μιχάλη Αγγελίδη, αδερφό του Σάββα Αγγελίδη. Στόχος της εταιρείας ήταν να πωλεί κάµερες και άλλο κατασκοπευτικό εξοπλισµό. Κάτι το οποίο δεν γνώριζε, όπως ανέφερε ο Σάββας Αγγελίδης.
Σύµφωνα όµως µε τα επίσηµα κρατικά αρχεία, η συγκεκριµένη εταιρεία (S9S) εγγράφηκε στον έφορο εταιρειών στις 10 Νοεµβρίου 2010 από το δικηγορικό γραφείο Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου ∆ΕΠΕ. Πρόκειται για το δικηγορικό γραφείο στο οποίο ο Σάββας Αγγελίδης ήταν συνέταιρος µέχρι την υπουργοποίησή του το 2018.
∆ιευθυντές της S9S είναι ο Μιχάλης Αγγελίδης (αδερφός του Σάββα Αγγελίδη) και ο Σαχάκ Αβνί. Θέση γραµµατέα της εταιρείας S9S έχει η εταιρεία A.I.L Nominee Services Ltd, της οποίας µέχρι και τις 16.02.2018 ήταν µέτοχοι ο Σάββας Αγγελίδης και ο αδερφός του Μιχάλης. Στις 16.02.2018 και οι δύο µετέφεραν τις µετοχές τους στον Χρίστο Ιωαννίδη, συνέταιρο στο δικηγορικό γραφείο.
Σηµειώνεται ακόµα ότι η εταιρεία S9S είχε δύο εταιρείες µετόχους. Την A.M. Executive Private Services Ltd µε διευθυντή τον Μιχάλη Αγγελίδη και την CIS Global Security Solutions Ltd, η οποία στεγάζεται στην ίδια διεύθυνση µε την NCIS Intelligence and Security Services Ltd που κατηγορείται για την υπόθεση εισαγωγής µηχανηµάτων παρακολούθησης.
Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο ο νυν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παρείχε υπηρεσίες στον Σαχάκ Αβνί, διαµέσου του δικηγορικού του γραφείου και της εταιρείας A.I.L Nominee Services Ltd.
Πλέον η εταιρεία είναι διαγραµµένη, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί τα πιο πάνω. Αντιθέτως, ενισχύουν την καχυποψία των πολιτών για την έκβαση της υπόθεσης, δεδοµένης και της σχέσης του Αβνί µε τον ∆ΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου.
Υπενθυµίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη σοβαρή υπόθεση την οποία ο κ. Αγγελίδης χειρίζεται ενώ έχει σύγκρουση συµφέροντος. Η πρώτη αφορά την αξιολόγηση του πορίσµατος Νικολάτου για τα «χρυσά» διαβατήρια, το οποίο ελέγχει την κυβέρνηση σε περίοδο που ήταν υπουργός ο ίδιος.
Έρευνες δύο χρόνων έπεσαν στα µαλακά!
Μετά από έρευνες δύο χρόνων, η υπόθεση πήρε το δρόµο της δικαιοσύνης. Η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας ήταν ορισµένη για την περασµένη Πέµπτη, ωστόσο λόγω του ότι ο Ισραηλινός κατηγορούµενος δεν παρευρέθηκε, η δίκη ορίστηκε για τις 27 Οκτωβρίου.
Κατηγορούµενοι είναι δύο Ελληνοκύπριοι, ένας Ισραηλινός και µια εταιρεία. Οι κατηγορίες σε βάρος τους αφορούν παραβιάσεις προσωπικών δεδοµένων, αφού στους υπολογιστές της εταιρείας που κατάσχεσε η Αστυνοµία είχαν εντοπιστεί χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και άλλα αδικήµατα που σχετίζονται µε την εισαγωγή του βαν, ως µετεωρολογικού εξοπλισµού. Οι διωκτικές Αρχές δεν κατάφεραν να προσάψουν κατηγορίες για κατασκοπεία.
Το ΑΚΕΛ θέτει ερωτήματα
Πυρά εναντίον του Δημοκρατικού Συναγερμού εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ το οποίο διαμηνύει ξανά ότι η ομερτά γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πρέπει να σπάσει και η προκλητική ατιμωρησία πρέπει να τερματιστεί.
«Ο κυπριακός λαός δεν θέλει να είναι η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι για δράση διεθνών κατασκοπευτικών δικτύων και παράνομων μηχανισμών μαζικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων».
Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυβέρνηση αναφέρει ότι «Είναι απαράδεκτο να διασυνδέεται η χώρα μας ή να αποδίδεται στην Κυβέρνηση οποιαδήποτε ευθύνη αναφορικά με τη δραστηριότητα εταιρειών που εδρεύουν σε άλλες χώρες και οι οποίες ασχολούνται με υψηλής τεχνολογίας λογισμικά. Με την σημερινή του παρέμβαση το ΑΚΕΛ έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, αφού προσπαθεί λαϊκίζοντας να εκμεταλλευτεί γεγονότα, προκειμένου να αποδώσει ευθύνες στην Κυβέρνηση».
Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ΓΓ της Κ.Ε του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ αντάλλαξε με τους ηγέτες των δύο ελληνικών κομμάτων πληροφόρηση και εκτιμήσεις γύρω από την εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση των υποκλοπών και της δράσης κατασκοπευτικών δικτύων. Ο Στέφανος Στεφάνου ενημέρωσε σε σχέση με την υπόθεση που κατήγγειλε το ΑΚΕΛ το 2019 για το κατασκοπευτικό μαύρο βαν και τη δράση του γνωστού πρώην Ισραηλινού πράκτορα στη χώρα μας, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που με το λογισμικό της διεξάγονταν οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Κατά τις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός για περαιτέρω ενέργειες.
Το ζήτημα αναδεικνύει και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος με επιστολή του στο προεδρείο της Επιτροπής PEGASUS ζητεί όπως οργανωθεί διερευνητική αποστολή στην Αθήνα ώστε να εξετάσει τις καταγγελίες των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, θέτοντας παράλληλα ενώπιον των συναδέλφων του στην επιτροπή το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην Κύπρο.
Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης συγκάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη για αύριο με θέμα το σκάνδαλο για τα λογισμικά συστήματα παρακολούθησης και τις υποθέσεις κατασκοπείας.
Κάθαρση και λογοδοσία για τις παράνομες παρακολουθήσεις ζητά από την πλευρά του και ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης.
Επισημαίνεται ότι το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Intellexa, η οποία διατηρεί έδρα στην Κύπρο.
Κατόπιν δικής της παραδοχής ενώπιον του δικαστηρίου, η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία κατασκεύασε στην Λάρνακα ηλεκτρονικό μηχάνημα που λειτουργούσε κατά τρόπο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας, χωρίς την άδεια της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
Το μηχάνημα αυτό είχε τοποθετηθεί σε όχημα τύπου βαν και είχε την δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης στοιχείων ηλεκτρονικών συσκευών εντός της εμβέλειας των κεραιών του συστήματος.
Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας έκρινε ένοχη την εταιρεία σε 42 κατηγορίες για την παράνομη λειτουργία του λογισμικού, με την ποινή να περιορίζεται σε χρηματική, ύψους 76 χιλιάδων ευρώ.
Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, όσο αφορά τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα και την σύνδεση της με Κυπριακή εταιρεία.
Αυτούσια η δήλωση
Στην Ελλάδα οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έχουν εγείρει πολλά ερωτηματικά. Οι παρακολουθήσεις αφορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, που διετέλεσε Ευρωβουλευτής και οι προεκτάσεις της υπόθεσης, θα συζητηθούν τώρα στην Βουλή των Ελλήνων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εταιρεία που προμήθευσε το λογισμικό παρακολούθησης είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη στο παρελθόν.
Τα ερωτήματα τα οποία προβληματίζουν τους πολίτες και για τα οποία το κράτος έχει ευθύνη να τοποθετηθεί είναι:
• Πρώτον, ποιός χειρίζεται το θέμα στην Κύπρο σε σχέση με την ανάμιξη της κυπριακής αυτής εταιρείας. Πώς λειτουργεί και τί υπηρεσίες προσφέρει;
• Δεύτερον, ποιοί και πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοια λογισμικά; Υπάρχει σχετική νομοθεσία και ποιές είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες για τους πολίτες;
Σε διάφορα περιστατικά στο παρελθόν έγιναν καταγγελίες για παρακολουθήσεις. Πρωταρχικό παράδειγμα αποτελεί η περιβόητη υπόθεση του «μαύρου βαν», όπου δεν επιβλήθηκαν ποινές σε φυσικά πρόσωπα, μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή της ποινικής δίωξης αυτών των προσώπων. Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει την αδυναμία των θεσμών να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους. Αυτή η ατιμωρησία εκτρέφει την διάβρωση του κράτους δικαίου.
Η θέση μου είναι κατηγορηματική. Ο σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ή τα σεβόμαστε, ή έχουμε ένα κράτος που τα παραβιάζει. Η Κύπρος χρειάζεται ένα Τίμιο Κράτος που ο πολίτης να το εμπιστεύεται και να λειτουργεί με διαφάνεια. Η θέσπιση νομοθεσίας που να καθορίζει ένα αυστηρό και αναλογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το κράτος μπορεί να λειτουργεί για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, αλλά ταυτόχρονα να σέβεται την ιδιωτική ζωή του πολίτη, είναι απαραίτητη. Όπου η αρχή αυτή παραβιάζεται, η νομοθεσία οφείλει να παρέχει αποτελεσματική θεραπεία στους επηρεαζόμενους και να προβλέπει την τιμωρία των υπευθύνων, για να αποτραπούν επαναλήψεις.
Μαζί μπορούμε να ανοικοδομήσουμε το Τίμιο Κράτος, να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και να στήσουμε μια πολιτεία που υπηρετεί τον κάθε πολίτη με ισονομία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και διαφάνεια.
Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, αναφορικά με την υπόθεση του «μαύρου βαν» και τους ισχυρισμούς για σύνδεσή του με τον κ. Ταλ Ντίλιαν
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Ευθύς εξαρχής αναφέρομαι ότι τα γεγονότα της διερευνηθείσας υπόθεσης του «μαύρου βαν» σε καμία περίπτωση φαίνονται να διασυνδέονται με την χρήση οποιουδήποτε λογισμικού συστήματος στο εξωτερικό και τα όσα περιήλθαν στο φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι άσχετα από το όλο θέμα που αφορούσε στην υπόθεση του «μαύρου βαν» στην Κύπρο.
Προς διαμόρφωση της ορθής διάστασης των γεγονότων της υπόθεσης και προς διόρθωση των όποιων εσφαλμένων εντυπώσεων έχουν, ηθελημένα ή μη, δημιουργηθεί, σημειώνω τα πιο κάτω:
1. Η διερεύνηση της υπόθεσης του «μαύρου βαν» ξεκίνησε την 15η Νοεμβρίου 2019 με αστυνομική έρευνα και, λίγο αργότερα, διορίστηκε και ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για να συνδράμει στο έργο της Αστυνομίας.
2. Το ανακριτικό έργο που κλήθηκε να αποπερατώσει η πιο πάνω ανακριτική ομάδα υπήρξε εκτενές, περίπλοκο και χρονοβόρο εξαιτίας ακριβώς του αριθμού, του είδους και της φύσης των κατασχεθέντων αντικειμένων. Όλα τα τεκμήρια που παραλήφθηκαν από την Αστυνομία έτυχαν εξειδικευμένης δικανικής εξέτασης, τόσο από εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας όσο και από ιδιώτη εμπειρογνώμονα με ειδικότητα στα συστήματα/δίκτυα τηλεπικοινωνίων και σε συνυφασμένα θέματα ασφάλειας.
3. Επιπρόσθετα, τα ηλεκτρονικά δεδομένα που εξήχθησαν από τον κατασχεθέντα εξοπλισμό, στάλθηκαν σε εξειδικευμένο τμήμα της Europol για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση.
4. Από τις ενδελεχείς επιστημονικές έρευνες που έλαβαν χώρα στην Κύπρο και το εξωτερικό, δεν εντοπίσθηκαν δεδομένα που να τείνουν να καταδείξουν ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε ή λειτούργησε στην πράξη για παρακολούθηση ή υποκλοπή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνίας (προφορικής ή γραπτής) μεταξύ χρηστών ή υποκλοπής ηλεκτρονικών αρχείων από συσκευές.
5. Σύμφωνα με τα ευρήματα των εξετάσεων, η λειτουργία των συστημάτων περιορίστηκε στην αυτοματοποιημένη σάρωση, τυχαία (μη στοχευμένη) καταγραφή και αποθήκευση του Διεθνούς Αριθμού Συνδρομητή (IMSI) των καρτών SIM και του αριθμού διεύθυνσης MAC των ηλεκτρονικών συσκευών που εισέρχονταν εντός της εμβέλειας του συστήματος.
6. Πέραν από την καταχώριση της ποινικής υπόθεσης εναντίον της εταιρείας και τριών φυσικών προσώπων για αδικήματα που υποστηρίζονταν από την συλλεχθείσα μαρτυρία, ενημερώσαμε την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την πτυχή της υπόθεσης που αφορούσε στα προσωπικά δεδομένα.
7. Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στις 4 Νοεμβρίου 2021, ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχει ο Νόμος, επέβαλε στην εταιρεία «Ws Wispear Systems Ltd.» διοικητικό πρόστιμο ύψους €925.000 αναφορικά με την παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ως αυτή διαπιστώθηκε κατά την αστυνομική έρευνα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτρόπου, η εταιρεία αποδέχτηκε πλήρως την ευθύνη της και κατέβαλε το χρηματικό πρόστιμο στην Κυπριακή Δημοκρατία.
8. Κατ’ επέκταση, αξιολογώντας αφενός, το αβέβαιο της έκβασης μίας ακροαματικής διαδικασίας -ιδιαίτερα όταν εγείρονται πολύπλοκα νομικά, αλλά ιδίως τεχνικά ζητήματα- και αφετέρου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάληψη πλήρους ευθύνης εκ μέρους της «Ws Wispear Systems Ltd.» ενώπιον της Επιτρόπου, το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου που ενείχε τιμωρητικό χαρακτήρα, την άμεση καταβολή του προστίμου από την εταιρεία, το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα που κατέχονταν από την εταιρεία δεν χρησιμοποιήθηκαν για παρακολούθηση ή υποκλοπή ηλεκτρονικής επικοινωνίας (προφορικής ή γραπτής) και το γεγονός ότι τα συστήματα λειτούργησαν στο πλαίσιο δοκιμαστικών (demos) χωρίς να έχουν ως στόχο συγκεκριμένα πρόσωπα/χρήστες, αποφασίσαμε την διακοπή της ποινικής διαδικασίας εναντίον των τριών φυσικών προσώπων που διωχθήκαν, νοουμένου ότι η κατηγορούμενη εταιρεία «Ws Wispear Systems Ltd.» θα παραδεχόταν τις κατηγορίες που αντιστοιχούν στη συλλεχθείσα μαρτυρία. Τέτοια πρακτική ακολουθείται διαχρονικά από τις Εισαγγελικές Αρχές, εκεί και όπου οι περιστάσεις το προκρίνουν.
9. Ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η κατηγορούμενη εταιρεία παραδέχτηκε ενοχή σε 42 κατηγορίες και στις 22 Φεβρουαρίου 2022 της επιβλήθηκε η ποινή των €76.000. Η κατηγορούμενη εταιρεία, στην ουσία, τιμωρήθηκε σε σχέση με την παράνομη συμπεριφορά της, με το συνολικό πρόστιμο του €1.000.000, ποινή πρωτοφανή για τα κυπριακά δικαστικά χρονικά.
10. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι, εάν υπήρχε έστω και ίχνος μαρτυρίας που να αφορούσε παρακολουθήσεις ή υποκλοπές οποιασδήποτε μορφής περιεχομένου επικοινωνίας (προφορικής ή γραπτής), τότε τα κριτήρια για την πορεία της υπόθεσης θα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Ως προς τους κατ’ επανάληψη εναντίον μου προβληθέντες αήθεις ισχυρισμούς περί σύνδεσής μου με τον κ. Ταλ Ντίλιαν, ευθαρσώς δηλώνω ότι πρόκειται για ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακουμπούν την λασπολογία και απώτερος σκοπός τους είναι να πλήξουν τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και το άτομό μου.
Ευθαρσώς δηλώνω ότι ουδόλως γνωρίζω και ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ εμού ή συγγενικών μου προσώπων με τον κ. Ταλ Ντίλιαν. Το γεγονός ότι συγγενικό μου πρόσωπο, προ δεκαετίας, είχε σκοπό να συνεργαστεί επαγγελματικά με τον κ. Σαχάκ Αβνί, χωρίς εν τέλει να υπάρξει επαγγελματική συνεργασία αφού αυτή είχε εξ αρχής ναυαγήσει, όπως και το γεγονός ότι η εταιρεία που ενεγράφη από το πρώην δικηγορικό μου γραφείο, με οδηγίες του συγγενικού μου προσώπου, ουδέποτε ενεργοποιήθηκε, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ούτε και στον πλέον κακόπιστο, να ισχυριστεί ότι υπήρχε συγκάλυψη της υπόθεσης ή κώλυμα στη δική μου συμμετοχή στη λήψη απόφασης, για την πορεία της υπόθεσης του «μαύρου βαν».
Αναγκάζομαι να προβώ στις πιο πάνω διευκρινήσεις χωρίς να έχω πρόθεση να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις και πολιτικές συζητήσεις, τόσο λόγω της θέσεώς μου ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας όσον και ως εκ του χαρακτήρα μου.