H αντισυνταγματική και παράνομη παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κόμματος στην ελληνική Βουλή αποτελεί το πιο πρόσφατο και κρισιμότερο πλήγμα που δέχθηκαν η δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Της Μαριλένας Κοππά
Με αφορμή την πανδημία, παρατηρήθηκε μια συστηματική διολίσθηση του κράτους δικαίου με καταπάτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, είτε αφορούσαν το δικαίωμα συγκεντρώσεων είτε την πανεπιστημιακή αστυνομία ή το μεταναστευτικό. Η ομολογία, όμως, του πρωθυπουργού ότι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος στη Βουλή παρακολουθούνταν κατά την προεκλογική περίοδο για την επιλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα του αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός που καμία κυβερνητική αφήγηση δεν μπορεί να ξεπεράσει.
Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε καμία απάντηση, καμία εξήγηση. Συνέχισε την τακτική τού «δεν ήξερα, μάλλον έγινε λάθος». Για όλα ευθυνόταν η ΕΥΠ, η οποία εντούτοις είχε τεθεί υπό την απόλυτη αρμοδιότητα του ιδίου! Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνά ότι η πολιτική ευθύνη είναι αντικειμενική. Ουδόλως ενδιαφέρει αν ήξερε ή όχι. Αν δεν ήξερε ότι παρακολουθείται πολιτικός του αντίπαλος, τόσο το χειρότερο για τον ίδιο. Όμως κανείς στην ελληνική κοινωνία σήμερα δεν τον πιστεύει. Μας είπε, επίσης, ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα, που τα κατονόμασε και τα οποία αμέσως μετά τον διέψευσαν. Κατηγόρησε ξένες δυνάμεις (μάλλον τη Ρωσία) ότι απεργάζονται την ανατροπή της κυβέρνησής του. Αυτό ημέρες αφότου είχαμε ακούσει ότι η παρακολούθηση έγινε με εντολή ξένης κυβέρνησης, ως εάν οι λόγοι εθνικής ασφάλειας αφορούν την ασφάλεια άλλης χώρας!
Τις προηγούμενες ημέρες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποκρούσουν την οξεία κριτική από τα διεθνή μέσα (Financial Times, Politico, New York Times) στελέχη της κυβέρνησής του προσπάθησαν να απαξιώσουν τους συντάκτες ως υποκινούμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την Παρασκευή το πρακτορείο Reuters προστέθηκε στη λίστα αυτή. Σε μια θλιβερή προσπάθεια να βγει αλώβητος χωρίς να υποχρεωθεί να απαντήσει, ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή επί παντός επιστητού, εκτός από το βασικό θέμα: γιατί παρακολουθήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης; Ποιοι λόγοι εθνικής ασφάλειας το επέβαλαν; Ίσως γιατί κανείς τέτοιος λόγος δεν υπήρξε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ΕΥΠ, την οποία τις προηγούμενες ημέρες με συνοπτικές διαδικασίες υποτίθεται πως μεταρρύθμισε, ενώ χρησιμοποίησε για ακόμη μια φορά την απειλή της Τουρκίας ως λόγο της κατάφωρης παραβίασης του συντάγματος. Παράλληλα, ψέλλισε δικαιολογίες για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, αλλά δεν ανέφερε κουβέντα για το σύστημα Predator: ποιοι το εμπορεύτηκαν στην Ελλάδα, τι σχέση έχει με την υπόθεση Ανδρουλάκη. Την ώρα που κορυφαίοι συνταγματολόγοι αναφέρουν το παράνομο και αντισυνταγματικό των ενεργειών της ΕΥΠ, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει απαξιώνοντας δημοσιογράφους, αναλυτές, συνταγματολόγους και γενικότερα όσους δεν υποτάσσονται στο αφήγημα μιας ξεπερασμένης αντίληψης: «σταθερότητα πάνω από όλα».
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος υπεύθυνος για το πλήγμα αυτό στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου. Φέρει εξάλλου την απόλυτη πολιτική ευθύνη για την αθλιότητα που ζούμε. Και αυτήν την πολιτική ευθύνη καλείται να την αναλάβει, ως οφείλει, και να επωμιστεί τις συνέπειες.
* Η Μαριλένα Κοππά είναι αναπλ. καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
πηγή: Αυγή / avgi.gr