Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει σήμερα συζήτηση στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο για το σκάνδαλο της ελληνικής παρακολούθησης. Θα κληθεί να καταθέσει αυτή τη φορά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναφέρει σε νέο του δημοσίευμα το Politico.
Η ολομέλεια έχει τίτλο: «Συστήματα κατασκοπευτικού λογισμικού επιτήρησης και αρπακτικών στην Ελλάδα». Το προσχέδιο ημερήσιας διάταξηςπεριγράφει πως επρόκειτο να είναι μια σύνοδος για την «παράνομη επιτήρηση», αλλά το ΕΛΚ πίεσε σκληρά για να αφαιρέσει την αναφορά στην παρανομία και την Ελλάδα από τον τίτλο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Τελικά, οι Πράσινοι υποστήριξαν την απόσυρση του όρου «παράνομος» με αντάλλαγμα τη διατήρηση της αναφοράς στην Ελλάδα, αναφέρει η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη.
Ο Hannes Heide, συντονιστής των σοσιαλδημοκρατών S&D στην εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και άλλου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης, προέτρεψε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την υπόθεση. «Εάν ο Ανδρουλάκης, υποψήφιος πρωθυπουργός, αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ξέρουν γιατί», είπε ο Χάιντε. «Η συζήτηση στο Στρασβούργο θα είναι μια ευκαιρία να ασκηθεί πίεση στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη και να ακούσουμε τι σκοπεύουν να κάνουν».
Όπως αναφέρει το Politico, το Σαββατοκύριακο, ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθεί το απόρρητο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία σχέση με παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware. Στο μεταξύ, πρώην υπουργός και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ (Χρ. Σπίρτζης) κατέθεσε καταγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο την Παρασκευή, ισχυριζόμενος ότι το τηλέφωνό του είχε υποκλαπεί. Ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Μεταφορών, είπε ότι υπήρξαν δύο απόπειρες κατασκοπείας του με το Predator τον Νοέμβριο του 2021.
Ο Σπίρτζης είπε ότι η πρώτη προσπάθεια έγινε στις 15 Νοεμβρίου, όταν έλαβε ένα μήνυμα κειμένου που του ζητούσε να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο phishing. Η δεύτερη απόπειρα έγινε στις 19 Νοεμβρίου, με τον ίδιο ακριβώς σύνδεσμο που χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθούν τα τηλέφωνα του Ανδρουλάκη και του Έλληνα δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν ο Σπίρτζης το έκανε κλικ.
Προστασία δημοσιογράφων και ΜΜΕ από παράνομα λογισμικά
Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ενδέχεται να υπόκεινται σε νέους κανόνες που στοχεύουν στην προστασία της δημοσιογραφίας από κρατική επιρροή και κατασκοπεία, σύμφωνα με ένα σχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδε το POLITICO.
Ο Ευρωπαϊκός Νόμος για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να δώσει στις Βρυξέλλες νέα εργαλεία για την ενίσχυση των διασφαλίσεων έναντι του κρατικού ελέγχου των δημόσιων και εμπορικών μέσων ενημέρωσης μέσω πολιτικών υποψηφιοτήτων σε εποπτικά συμβούλια και μυστικής χρηματοδότησης μέσω διαφήμισης.
Η ΕΕ είχε τις δικές της μάχες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με τα κράτη μέλη. Τον Ιούλιο, η Επιτροπή οδήγησε την Ουγγαρία στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για φερόμενη παραβίαση της νομοθεσίας για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα δικαιώματα LGBTQ+. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έστειλε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια ραδιοφώνου για τα ανεξάρτητα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης Klubradio. Η Ουγγαρία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει ευρωπαίους δικαστές για έναν νόμο κατά της LGBTQ+ που επιδιώκει να εμποδίσει τα παιδιά και τους εφήβους να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο και διαφημίσεις σχετικά με ζητήματα LGBTQ+.
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιουρόβα δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν προετοιμασμένη για μια σύγκρουση με τις κυβερνήσεις.
« Αυτός θα είναι ένας δύσκολος αγώνας», είπε. «Δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε αδρανείς υπό το πρίσμα των απειλών για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».