Συνέντευξη στους Sunday Times έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο σκάνδαλο των υποκλοπών ενώ εντύπωση προκαλεί η επίθεση του στον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη.
Την εκτίμησή του πως η Βρετανία βρίσκεται κοντά στην απόφαση για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, όπως είπε το ζήτημα αυτό θα το θέσει και στην πρωθυπουργό Λιζ Τρας όταν επισκεφθεί αργότερα το Λονδίνο αργότερα μέσα στο έτος.
«Σε μια περίοδο που η Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας) θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα.
Εκτιμά δε πως ο νέος βασιλιάς Κάρολος, με τον οποίο λέει ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση», αν και θα μείνει ουδέτερος στο ζήτημα λόγω της ιδιότητάς του, είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στα όσα έχουν συζητήσει οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας.
«Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τι είχε πει στον Μπόρις Τζόνσον
Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έθεσε το αίτημα της επανένωσης με τον τότε Βρετανό ηγέτη να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζει μόνο πως «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».
Αποφεύγει να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επί των διεργασιών για την επιστροφή των Γλυπτών, περιοριζόμενος στο ότι η Ελλάδα αξιοποιεί ενεργά τις επιλογές της και θέλει να έχει εποικοδομητικές επαφές με το Βρετανικό Μουσείο.
Με ένα δηλητηριώδες σχόλιο «υποδέχτηκαν» οι Κυριακάτικοι Times τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη που φιλοξενούν σχετικά με το αίτημά του για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Στην εισαγωγή της συνέντευξης αφού υπενθυμίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εμπλέκεται σε μια ανοιχτή υπόθεση υποκλοπών αναφέρουν ότι η επιστροφή των Μαρμάρων θα βοηθούσε να ξεφύγει από τον κλοιό.
Με βρετανική ειρωνεία δηλαδή αποδομούν το αίτημα του και υπονοούν ότι γίνεται για αυστηρά επικοινωνιακή χρήση.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα έχει ως εξής: «Η συμφωνία για επιστροφή των Γλυπτών θα βοηθούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό που βρίσκεται στο στόχαστρο για το σκάνδαλο υποκλοπών. Θα βοηθήσει ο Κάρολος; »
Για τον σκάνδαλο των υποκλοπών
Αναφορικά με το ζήτημα των υποκλοπών ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει στη θέση του πως δεν έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση και πως έπρεπε να αποπέμψει δύο άτομα.
«Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα» (εννοώντας φυσικά τον Γρηγόρη Δημητριάδη από Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού καθώς και τον Παναγιώτη Κοντολέων από επικεφαλής της ΕΥΠ).
Προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης: «Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».
Κατηγορίες για την Τουρκία
Κατηγορεί εξάλλου την Τουρκία για διασπορά παραπληροφόρησης και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».
Επιτέθηκε στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται επίσης στην αμερικανική έκθεση περί ρωσικής προσπάθειας εμπλοκής στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι η «ιδέα» ήταν να χρηματοδοτηθεί ένα τηλεοπτικό δίκτυο φιλικό προς τη Μόσχα και τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο κατηγορεί ότι «έχει μία εφημερίδα που στήθηκε με μοναδικό σκοπό να κυνηγήσει εμένα και τη σύζυγό μου».
Η συνέντευξη κλείνει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λέει χαριτολογώντας, «αν χρειαστείτε εμπειρία συνδιαλλαγής με το ΔΝΤ, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε».