Δεν θα «παγώσουν» οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, απόφαση που έχει να κάνει είπε «αφενός με την κοινωνική δικαιοσύνη και με το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν». «Ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό πληρώνει σήμερα 7% παραπάνω εισφορές απ’ ό,τι ένας ελεύθερος επαγγελματίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, ο νόμος Κατρούγκαλου αύξησε «υπέρμετρα, δραματικά» τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και με παρέμβαση του νόμου Βρούτση μειώθηκαν πάρα πολύ οι εισφορές, με τις διαφορετικές ασφαλιστικές κλάσεις.
«Με την αύξηση που έγινε δυο φορές στον κατώτατο μισθό, έχουμε οδηγηθεί ο μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να πληρώνει περισσότερες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Δίνει περισσότερα λεφτά για την σύνταξή του από ό,τι δίνει ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, ένας μηχανικός που είναι στην κατώτατη κλάση και στην κατώτατη κλάση είναι το 80% των κατηγοριών αυτών. Επομένως υπάρχει ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Και θα ήθελα όποιος υποστηρίζει ότι οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από τους ελεύθερους επαγγελματίες να βγει και να το πει. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένας υπάλληλος πληρώνει πια περισσότερες εισφορές από το αφεντικό του. Από την άλλη, η σύνταξή μας χωρίζεται σε εθνική και αναλογική. Η εθνική είναι ίση για όλους, τώρα με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανέβει πάνω από 400 ευρώ. Υπάρχει η αναλογική σύνταξη όμως που είναι επιπλέον της εθνικής. Εκεί αν καταργήσουμε τις προβλέψεις του νόμου Βρούτση, ένας μισθωτός του κατώτατου μισθού θα παίρνει παραπάνω αναλογική σύνταξη από ό,τι ένας γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος. Ρωτώ τους εκπροσώπους τους, θέλουν να παίρνουν κατώτερη σύνταξη από ό,τι παίρνουν οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό; Εάν το θέλουν να μας το πουν» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Ερωτηθείς σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ο Υπουργός ανέφερε πως είναι πριν το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων. «Τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν ότι έχουν μείνει πια περίπου 30.000 εκκρεμείς συντάξεις. Οι οφειλές του δημοσίου, εκεί που το δημόσιο ήταν σε υπερημερία απέναντι σε συνταξιούχους ήταν 680 περίπου εκατ. τον Μάιο του 2020, τώρα είμαστε στα 40 εκατ. και αυτό το νούμερο δείχνει την αποκλιμάκωση και είναι θέμα ημερών να πούμε ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε, κλείνει εκτός από κάποιες πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με δικαστικές επιπλοκές, με ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης και λοιπά. Τώρα δίνουμε έμφαση στις επικουρικές, αλλά έχοντας βγάλει τις κύριες, το θέμα των επικουρικών είναι πολύ ευκολότερο να αντιμετωπιστεί μέσα σε κάποιους μήνες» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, θα έχουν αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2023 πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους με διάφορους τρόπους. Όπως εξήγησε, θα έχουν αυξήσεις πραγματικές που υπολογίζονται πια τουλάχιστον στο 7%, θα έχουν αυξήσεις μέσω του έκτακτου επιδόματος 250 ευρώ, θα υπάρχουν αυξήσεις μέσω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και θα υπάρξουν επίσης αυξήσεις μέσω της 4ης δόσης επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση. Πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων θα πάρουν αυξήσεις μετά το ξεπάγωμα των συντάξεων αφού πέρασαν 12 χρόνια που δόθηκαν οι τελευταίες οριζόντιες αυξήσεις, προσέθεσε, ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, δηλαδή το 40% θα επωφεληθούν από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, 150.000 από την αύξηση λόγω της 4ης δόσης επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση και γύρω στους 800.000 συνταξιούχους θα επωφεληθούν από το επίδομα των 250 ευρώ που θα δοθεί τα Χριστούγεννα. «Πάρα πολλοί θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων και την αύξηση 7%. Κάποιοι άλλοι, πάρα πολλοί θα συνδυάσουν στην την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με την αύξηση αυτή και άλλοι μπορεί να συνδυάσουν και τις τρεις αυξήσεις, άρα θα πάρουν τριπλή σύνταξη. Ερχόμαστε με αυτές τις αυξήσεις που αφορούν 9 στους 10 συνταξιούχους και δίνουμε αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και την 13η σύνταξη, λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση ότι δεν θεσμοθετεί την 13η σύνταξη αλλά από αυτά τα χρήματα δίνει τις αυξήσεις, ο κ. Χατζηδάκης, έκανε λόγο για δημαγωγία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «είχε κάνει 15-17 περικοπές μέσω του νόμου Κατρούγκαλου και μέσω άλλων παρεμβάσεων, ενώ πριν τις εκλογές έλεγε ότι θα τα καταργήσει όλα με έναν νόμο και ένα άρθρο».
«Στην συνέχεια ήρθε έναν-δυο μήνες πριν τις εκλογές και παρουσίασε αυτό που βάφτισε ως 13η σύνταξη, το οποίο ήταν ένα επίδομα που δόθηκε τότε προεκλογικά. Εκείνο που διαπιστώθηκε μετεκλογικά ήταν ότι λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών που υπήρχαν και πριν αλλά και μετά τις εκλογές στην χώρα, αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο προεκλογικό τρικ, διότι προέκυψε αμέσως μετά η ιστορία με τα αναδρομικά. Βγήκαν οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων οι οποίες δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αν συνεχιζόταν αυτό που εγώ θεωρώ προεκλογικό επίδομα. Αυτό το ξεκαθάρισε η κυβέρνηση, θέσπισε τις σχετικές γραμμές στον προϋπολογισμό και παράλληλα έκανε μια σειρά από παρεμβάσεις με τον νόμο Βρούτση- αυτό το ξεχνάει ο ΣΥΡΙΖΑ- που διόρθωσε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε πετσοκόψει τις συντάξεις των συνταξιούχων που είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό βίο, στο πλαίσιο μιας ιδεοληπτικής προσέγγισης. Αυτό διορθώθηκε και δόθηκαν αυξήσεις στους ανθρώπους αυτούς που έφτασαν το 7%. Επίσης το πέναλτι που είχαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι επειδή δούλευαν, περιορίστηκε από το 60% στο 30%» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.