Η καταιγίδα δημοσιευμάτων και πληροφοριών των τελευταίων μηνών με αφορμή τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, έχει δημιουργήσει μία ψευδή ή παραποιημένη εικόνα για τη φύση, τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του λογισμικού Predator της εταιρείας Intellexa. Κι αυτό είναι κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα όσους θέλουν είτε να υποβαθμίσουν πολιτικά και νομικά την υπόθεση είτε να στρέψουν αλλού τις έρευνες που διεξάγονται από τις ανακριτικές και τις δικαστικές αρχές αλλά και τις επιτροπές όπως η PEGA.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
- –Το Predator (όπως και το Pegasus της εταiρείας NSO) δεν είναι απλά και μόνο ένα «κακόβουλο λογισμικό» που παρακολουθεί τηλεφωνικές συνομιλίες ή όπως έχει καθιερωθεί, «επισυνδέσεις». Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα θηριώδες σύστημα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων πάσης φύσεως Εχει τη δυνατότητα να συνδέεται σε δημόσιες -κλειστές και ανοιχτές- βάσεις δεδομένων (όπως π.χ. το TAXIS ή άλλες κυβερνητικές data bases) καθώς και να παρακολουθεί τραπεζικές κινήσεις ή άλλες οικονομικές συναλλαγές.
- Με άλλα λόγια, το να χρησιμοποιεί κάποιος το Predator ή το Pegasus, για να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες ενός προσώπου ή ομάδας προσώπων, είναι σαν να αγοράζει μια υπερσύγχρονη ηλεκτρική κουζίνα για να φτιάχνει… καφέ σε ένα «μάτι».
- -Εκτός από το να «κρυφακούει» συνομιλίες, η πλατφόρμα αυτών των λογισμικών μπορούν:
- Να διαβάζουν εφαρμογές με κρυπτογραφημένα μηνύματα
- Να έχουν πλήρη πρόσβαση σε επαφές και αρχεία
- Να υποκλέπτουν απόρρητους κωδικούς εφαρμογών αλλά και PIN για τραπεζικούς λογαριασμούς και κυβερνητικές πλατφόρμες
- Να παρακολουθούν μέσω του GPS τις κινήσεις του «στόχου»
- Να καταγράφουν το σύνολο των κινήσεων και δημοσιεύσεων καθώς και ολόκληρο το δίκτυο χρηστών στα Social Media
- Και το κυριότερο: Άπαξ κι έχουν «μολύνει» ένα κινητό μπορούν να συνεχίσουν πλέον να παρακολουθούν όλα τα παραπάνω -και πολλά περισσότερα- ακόμη κι αν το κινητό έχει καθαριστεί.
- -Επίσης το σύστημα του Predator ή το Pegasus μπορούν, αφού πάρουν τη σχετική άδεια από την κυβέρνηση-«πελάτη» να αποκτήσουν πρόσβαση στα κρατικά αρχεία έτσι ώστε να συνδυάσουν πληροφορίες για τα υπό παρακολούθηση άτομα.
- Και βέβαια, μετά από σχετικό αίτημα των αρχών (ή μέσω άλλων διαδρομών) μπορεί να συλλέξουν πληροφορίες από το Facebook, το Twitter και άλλες social πλατφόρμες έτσι ώστε να συνδυάσουν και αναλύσουν τεράστιους όγκους πληροφοριών.
- Να το επαναλάβουμε: Το Predator και το Pegasus δεν έχουν φτιαχτεί για να παρακολουθούν συνομιλίες, κάτι που μπορεί να γίνει με πολύ πιο απλούς τρόπους. Δημιουργήθηκαν για να ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα! Και να τους βρίσκουν!
- -Εχουν την δυνατότητα, μέσω ενός ατόμου-στόχου να εντοπίζουν ολόκληρα δίκτυα ανθρώπων, τη διάρθρωσή τους, τις κινήσεις και τις συναλλαγές τους μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Και να δίνουν λεπτομερή αναφορά στους ενδιαφερόμενους.
- Στην πραγματικότητα τα συστήματα αυτά έχουν δημιουργηθεί για περιπτώσεις κυβερνοπολέμου και για να αντιμετωπισθούν κίνδυνοι και απειλές από εχθρικά κράτη, τρομοκρατικές οργανώσεις ή κατασκοπευτικές υπηρεσίες.
- Κι επειδή πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα έχουν χαρακτηρίσει ως «παράνομα», αυτό δεν ισχύει. Είναι νομιμότατα και γι αυτό έχουν επισήμως αγοραστεί από κράτη και επίσημες κρατικές υπηρεσίες. Γι αυτό και δεν τα «πιάνει» τώρα ή στο μέλλον κανένας απαγορευτικός νόμος σαν κι αυτόν που πρόκειται ειπώθηκε ότι θα φέρει η ελληνική κυβέρνηση. Γι αυτό επίσης εκτίθενται σε μεγάλες Εκθέσεις όπως η ISS MIDDLE EAST DUBAI πέρσι τον Μάρτιο…
- –Το Predator της εταιρείας Intellexa όπως και το Pegasus δεν μπορεί να τα αποκτήσει ή έστω και να κάνει απλή χρήση ένας ιδιώτης. Απευθύνεται αποκλειστικά -ή για να το πούμε πιο απλά, έχει πελάτες- σε κυβερνητικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών.
- -Ένας επιπλέον λόγος που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ιδιώτες είναι ότι το κόστος του είναι απαγορευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η χρήση τέτοιου λογισμικού για παρακολούθηση 10 στόχων ανέρχεται σε 100-300.000 ευρώ μηνιαίος ενώ χρειάζεται και ολόκληρη ομάδα χειριστών αλλά και τεράστια υποδομή που μόνο μεγάλες εταιρείες πληροφορικής ή κρατικές υπηρεσίες μπορούν να διαθέσουν.
Να θυμίσουμε πως πριν λίγους μήνες και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz σημειώνεται ότι: Εκπρόσωποι Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus επισκέφθηκαν πρόσφατα το Ισραήλ και πληροφορήθηκαν από το προσωπικό της NSO ότι η εταιρεία διατηρεί ενεργά συμβόλαια με 12 από τα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει των απαντήσεων της εταιρείας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, -οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση της Haaretz-, προκύπτει ότι η εταιρεία συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με 22 οργανισμούς ασφαλείας εντός της Ε.Ε.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα εκπρόσωποι της εν λόγω Εξεταστικής Επιτροπής επισκέφθηκαν το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να ενημερωθούν εις βάθος για την τοπική βιομηχανία κυβερνο-πολέμου και πραγματοποίησαν συναντήσεις και συζητήσεις με εργαζομένους της NSO, εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας και ισραηλινούς εμπειρογνώμονες.
Στο Ισραήλ μετέβη, στο πλαίσιο της, και Καταλανός ευρωβουλευτής, του οποίου το κινητό τηλέφωνο είχε παραβιαστεί από «πελάτη» της NSO αναφέρει το δημοσίευμα.
Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ακόμα ότι η συγκεκριμένη Εξεταστική Eπιτροπή συστήθηκε στον απόηχο της περυσινής παγκόσμιας δημοσιογραφικής πρωτοβουλίας Pegasus Project και αποστολή της είναι η εισαγωγή πανευρωπαϊκών κανονισμών για την απόκτηση, εισαγωγή και χρήση λογισμικού κυβερνο-πολέμου, όπως είναι το Pegasus. Ενόσω όμως τα μέλη της επιτροπής βρίσκονταν στο Ισραήλ, και ιδίως μετά την επιστροφή τους πίσω στις Βρυξέλλες, αποκαλύφθηκε ότι στην Ευρώπη υπάρχει επίσης μια καλά ανεπτυγμένη βιομηχανία κυβερνο-πολέμου, καθώς και ότι πολλοί από τους πελάτες της είναι τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη.
Η Haaretz συνεχίζει αναφέροντας ότι κατά την επίσκεψη τους στο Ισραήλ, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να πληροφορηθούν την ταυτότητα των πελατών της NSO στην Ευρώπη στην παρούσα φάση κι εξεπλάγησαν, όταν ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα κράτη- μέλη της Ε.Ε. διατηρούν συμβόλαια με την εταιρεία: ειδικότερα, δεκατέσσερις χώρες έχουν συνεργαστεί με την NSO κατά το παρελθόν και τουλάχιστον δώδεκα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Pegasus, στο πλαίσιο νόμιμων παρακολουθήσεων κινητής τηλεφωνίας.
Όπως ενημέρωσε η εταιρεία, – σημειώνει το δημοσίευμα – στην παρούσα φάση η ίδια συνεργάζεται με 22 «τελικούς χρήστες», δηλαδή υπηρεσίες/ οργανισμούς ασφαλείας και πληροφοριών και αρχές επιβολής του νόμου, σε δώδεκα ευρωπαϊκά κράτη- σε κάποια δε εξ αυτών έχει περισσότερους από έναν πελάτες, καθώς όπως σημειώνεται τα συμβόλαια δε συνάπτονται με τις χώρες, αλλά με τις κατά τόπους υπηρεσίες/ οργανισμούς.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο ισχυρισμός του κυβερνητικού εκπροσώπου πως η «τακτική χρησιμοποίησης κακόβουλου λογισμικού που δυστυχώς συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου φαίνεται να έχει χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα» είναι ψευδής!
Κι αυτό διότι α) δεν πρόκειται για «κακόβουλο» λογισμικό και β) οι κυβερνήσεις που το χρησιμοποιούν το έχουν προμηθευτεί νομίμως.
Επίσης, καμιά ιδιωτική εταιρεία ή φορέας ή άτομο δεν μπορεί να κάνει χρήση διότι δεν διαθέτει την υποδομή.
Με μία εξαίρεση: Την ίδια την εταιρεία που το δημιούργησε, δηλαδή την Intellexa ή την NSO, Ως επίδειξη δυνατοτήτων ή ως «φιλική εξυπηρέτηση».
Ομως μία τέτοια «φιλική εξυπηρέτηση» θα μπορούσε να την κάνει, για συγκεκριμένους λόγους, συγκεκριμένα πρόσωπα και περιορισμένο διάστημα, και μία φιλική κυβέρνηση που διαθέτει το Predator ή το Pegasus. Όπως –όχι τυχαίο παράδειγμα– η Αυστρία ή η Κύπρος όπου έχει την έδρα της η Intellexa…
Σε κάθε περίπτωση: η χρήση του Predator στην Ελλάδα μπορεί να έχει γίνει ΜΟΝΟ μέσω κάποιου κυβερνητικού κέντρου ή υπηρεσίας (ΕΥΠ, Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική κτλ), επίσημα ή ανεπίσημα. Ή κάποιας κυβερνητικής ομάδας που αποφάσισε να αυτονομηθεί και να προχωρήσει σε πολλαπλά εγκληματικές ενέργειες.
Και το χειρότερο;
Εάν το σύστημα Predator δεν είναι εγκατεστημένο εντός των ελληνικών υπηρεσιών και σε ελεγχόμενες υποδομές του, τότε ΟΛΑ τα δεδομένα που έχει συλλέξει από τους παρακολουθούμενους βρίσκονται σε ξένα χέρια, στους server της Intellexa ή σε ξένες κυβερνήσεις. Εχουν δε τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παρακολουθούν ερήμην του ελληνικού κέντρου που το ξεκίνησε. Κάτι που αναβαθμίζει τα εγκλήματα των εμπνευστών αυτής της άθλιας επιχείρησης κατάλυσης της Δημοκρατίας.
Αυτά όμως οφείλει να τα βρει η δικαιοσύνη!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αποκάλυψη Haaretz/ Pegasus και Predator: 22 χώρες και μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη τα…συνιστούν!
Στην Κόλαση της ΕΥΠ, της NSO, της G4S, του Pegasus, του Predator και της Palantir