Τι πιστεύουν, πώς σκέφτονται και για ποια πράγματα ανησυχούν οι νέοι, δείχνει δημοσκόπηση της ALCO που μεταδόθηκε στο δεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Η δημοσκόπηση αφορά νέους ηλικίας 17-34 ετών, περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες.
Οι νέοι λοιπόν εκφράζουν την απογοήτευσή τους, καθώς οι 4 στους 5 δηλώνουν, ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και μόνο ένας στους πέντε δηλώνει ότι το εισόδημά του, του επιτρέπει να ζει καλά. Οι νέοι επίσης δηλώνουν αποθαρρημένοι από τις προοπτικές τους, αλλά και την οικονομική τους αβεβαιότητα. Σχεδόν ένας στους δυο νέους, το 46%, δηλώνει ότι έχει υποστεί μπούλινγκ ή κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό στα κορίτσια ανέρχεται στο 53% και στα αγόρια στο 38%. Το 45% δηλώνει ότι δεν έχει υποστεί μπούλινγκ. Η εξωτερική τους εμφάνιση (52%), οι πεποιθήσεις τους (46%) αλλά και η κοινωνική τους καταγωγή, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους δέχονται οι νέοι μπούλινγκ.
Στην ερώτηση κατά πόσο συμφωνούν με την φράση ότι η δημοκρατία είναι προτιμότερη από κάθε άλλο πολίτευμα, το 85% απαντά ότι συμφωνεί, ενώ το 9% απαντά ότι διαφωνεί. Υπάρχει και ένα 6% που απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ και αυτό θεωρείται ότι μαζί με το 6% δίνει ένα ποσοστό 15% (περίπου350.000 άτομα) που δεν αναγνωρίζει την Δημοκρατία ως το προτιμότερο πολίτευμα.
Στο ερώτημα αν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, η αν θα απέχουν, το 66% απαντά ότι θα ψηφίσει, ενώ το 27% ότι θα απέχει. Στο ερώτημα γιατί θα απέχουν το 55% (αυτών που δηλώνουν ότι θα απέχουν) απαντά ότι θα το κάνει, επειδή θεωρεί το πολιτικό σύστημα διεφθαρμένο, το 24% απαντά ότι δεν το εκφράζει κανένα κόμμα, το 17% απαντά ότι δεν αλλάζει κάτι με τις εκλογές, ενώ το 2% απαντά ότι δεν το ενδιαφέρει η πολιτική.
Με βάση τη δημοσκόπηση, το 11% δηλώνει ότι είναι πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του, ενώ αρκετά ικανοποιημένο δηλώνει το 52%, το 27% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο, ενώ το 8% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τη ζωή του. Στο ερώτημα σε ποιο βαθμό αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο αυτών που συμβαίνουν, μόνο το 7% δηλώνει σε μεγάλο βαθμό. Το 44% απαντά αρκετά, το 33% απαντά μικρό και το 10% απαντά ελάχιστο. Το 4% απαντά καθόλου.
Στην ερώτηση ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημά σας, το 25% απαντά ελπίδα, το 8% απαντά χαρά, το 7% απαντά σιγουριά, ενώ το 24% δηλώνει ανασφάλεια. Ένα 13% απαντά ότι κυρίαρχο συναίσθημά του είναι η απογοήτευση, ένα 7% απαντά οργή. Το 4% απαντά μοναξιά, και ένα 6% απαντά καταπίεση.
Αναφορικά με τα εισοδήματά τους, οι νέοι δηλώνουν ότι: Το 19% τους επιτρέπει να ζουν καλά, το 48% απαντά ότι τους αρκεί ίσα ίσα για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, και το 26% απαντά ότι το εισόδημά του δεν είναι αρκετό, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.
Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης, το 82% των ερωτηθέντων νέων αισθάνεται ότι δεν εισακούγεται και ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τα όσα αποφασίζονται. Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι οι νέοι από την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, απαντούν ΟΧΙ το 47% και ΝΑΙ το 49%.
Για την επαγγελματική εξέλιξη το 65% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ το 32% λέει ότι είναι. Για την αγορά εργασίας, το 67% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ μόνο το 26% λέει ΝΑΙ.
Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από την πρόσβασή τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων το 73% απαντά ΟΧΙ και ένα 14% απαντά ΝΑΙ.