Eνδεικτική των προθέσεων του να συνεχίσει και να εντείνει τις έρευνες για τις παρακολουθήσεις, παρά τα εμπόδια που προβάλλονται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είναι η εκτενής συνέντευξη που δίνει στην “Καθημερινή” της Κυριακής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και ανώτατος δικαστικός Χρήστος Ράμμος, κάτι που φανερώνει πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στο μείζον αυτό ζήτημα.
“Η ΑΔΑΕ προχωρεί και θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ελέγχων. Αυτό όμως γίνεται με βάση ένα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα, και γι αυτό χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία και σε βάθος μελέτη των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ΑΔΑΕ είναι η μόνη δημόσια αρχή που έχει την αρμοδιότητα από το Σύνταγμα (αρθρο 19,παρ.2) και το νόμο να ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας στον τομέα ΄ρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Μπορεί να ελέγχει κατόπιν καταγγελίας αλλά και αυτεπαγγέλτως αρχεία, τράπεζες δεδομένων κλπ, μεταξύ άλλων της ΕΥΠ και των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών”, αναφέρει ρητά ο κ. Ράμμος.
Στην συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι:
–Η ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο,
–Δεν προβλέπεται από τον νόμο προληπτική παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας στην δράση της Αρχής και δεν είναι νοητό να ασκούνται οι αρμοδιότητές της ύστερα από προηγούμενη κρίση ενός δικαστικού λειτουργού (έμμεση αιχμή σχετικά με την παρέμβαση του εισαγγελέα του ΑΠ Ισίδωρου Ντογιάκου),
–Οι πάροχοι είναι ελεγχόμενοι και οφείλουν να υπόκεινται στους ελέγχους τους οποίους προβλέπει ο νόμος, αλλιώς παρανομούν (σαφές μήνυμα προς τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που αντιδρούν στους ελέγχους),
–Δεν μπορεί να αντιταχθεί στην ΑΔΑΕ το απόρρητο διότι έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τους παρόχους, τόσο τεχνικά, όσο και από την άποψη του σεβασμού του νομικού πλαισίου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών,
-Προσωπική μου γνώμη είναι ότι στο Κοινοβούλιο που είναι ο εκφραστής της υπέρτατης συνταγματικής αρχής, που είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, δεν είναι αντιτάξιμο το απόρρητο από ένα μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος,
Ο Χρήστος Ράμμος εκφράζει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την τροπολογία του 2021 για την ενημέρωση παρακολουθούμενων, όπως και σχετικά με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας την σχετική γνωμάτευση-ανακοίνωση της ΑΔΑΕ.
Απαντώντας, δεν σε ερώτηση σχετικά με όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για πιθανή αντικατάστασή του ή και κατάργηση μέσω συγχωνευσης της ΑΔΑΕ υπό την σημερινή της μορφή, αναφέρει: “Δεν θέλω να σχολιάσω ούτε φήμες, ούτε απόψεις που διατυπώνονται για θέματα που αφορούν την Αρχή ή το πρόσωπό μου”.
Ο κ. Ράμμος καθιστά σαφές πως η ΑΔΑΕ “δεν μπορεί να παραμείνει παρατηρητής και έχει καθήκον να ελέγχει αυτεπαγγέλτως”, προσδιορίζοντας έτσι τις κινήσεις της Αρχής το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την τελευταία παρέμβαση σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο που αποκάλυψε την επισύνδεση μέσω ΕΥΠ στα κινητά τηλέφωνα των Γιώργου Κύρτσου και Τάσσου Τέλλογλου.
Με βάση αυτά πρέπει να θεωρηθεί μάλλον βέβαιο πως επίκειται αντιπαράθεση με τον Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος τις επόμενες μέρες -όπως γράφει η Ιωάννα Μάνδρου στην “Καθημερινή της Κυριακής”- αναμένεται να εκδόσει γνωμάτευση σχετικά με τις δυνατότητες ελέγχου εκ μέρους της ΑΔΑΕ με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία και ξεσήκωσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, συνταγματολόγων και νομικών κύκλων.
Την γνωμοδότηση θα συντάξει ο ίδιος ο εισαγγελέας του ΑΠ σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει, όπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδας, θέματα που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα. Και θα εστιάζει στις “πραγματικές δυνατότητες της ΑΔΑΕ”, εάν μπορεί, για παράδειγμα, να ζητάει από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στοιχεία για την παρακολούθηση συγκεκριμένων προσώπων, όταν η παρακολούθησή της έχει γίνει από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφαλείας.
“Ανεξάρτητη, χωρίς αμφιβολία, είναι η ΑΔΑΕ, ανέλεγκτος κανένας”, φέρεται να δηλώνει σε συνομιλητές του ο κ. Ντογιάκος.
Με βάση όσα δηλώνει ο κ. Ράμμος, οιαδήποτε γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου για το αντίθετο, είναι προφανές πως θα ανοίξει ένα νέο κύκλο συγκρούσεων που θα προκαλέσει μεγάλη ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.