Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Σεβαστούπολης στην Κριμαία δήλωσε σήμερα ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε επτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πάνω από την πόλη, κάνοντας λόγο για μια «αποτυχημένη ουκρανική επίθεση».
Η Σεβαστούπολη, που βρίσκεται στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, έχει δεχθεί επανειλημμένες αεροπορικές επιθέσεις από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αποδώσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία.
Ο κυβερνήτης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ δήλωσε ότι όλα τα drones καταρρίφθηκαν πάνω από τη θάλασσα, χωρίς να προκληθούν ζημιές σε υποδομές. Ο ίδιος αρνήθηκε αναφορές σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στην πόλη και δήλωσε ότι οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας συνεχίζουν να επιτηρούν τους αιθέρες, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Telegram.
Ο απολογισμός από τον ρωσικό βομβαρδισμό το Σάββατο πολυκατοικίας στη Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, αυξήθηκε σήμερα σε τουλάχιστον 35 νεκρούς, μία ημέρα αφού το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα σταλούν στη χώρα βαρέα όπλα από τη Δύση.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό περιφερειακό κυβερνήτη Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, από το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε η Ρωσία το Σάββατο εναντίον πολυκατοικίας στο Ντνίπρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.
«Τριάντα εννέα άνθρωποι σώθηκαν, 75 έχουν τραυματιστεί», επεσήμανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ρεζνιτσένκο διευκρίνισε ότι «η τύχη 35 άλλων κατοίκων της πολυκατοικίας δεν είναι γνωστή», την ώρα που συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «υπερεκτίμησε την ισχύ» των στρατευμάτων του αποφασίζοντας να εισβάλει στην Ουκρανία.
«Βλέπουμε τα λάθη τους, την απουσία ηθικού, τα προβλήματα διοίκησης, τον κακό εξοπλισμό τους» και «τις βαριές απώλειές τους», δήλωσε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Οι πρόσφατες υποσχέσεις (της Δύσης) για την παροχή βαρέων όπλων είναι σημαντικές, αναμένω ότι θα υπάρξουν και άλλες στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή νέας συντονιστικής διάσκεψης στη Γερμανία των δυτικών χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία. Η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου.
Οι Δυτικοί δίσταζαν για καιρό να προσφέρουν στο Κίεβο πιο βαριά όπλα, φοβούμενοι ότι θα συρθούν στον πόλεμο. Όμως στις αρχές του μήνα η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να στείλουν στην Ουκρανία άρματα μάχης: 40 γερμανικά Marder, αμερικανικά Bradley και γαλλικά AMX-10 RC.
Η Βρετανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα δώσει 14 άρματα Challenger 2 στην Ουκρανία «τις επόμενες εβδομάδες».
Η ρωσική διπλωματία εκτίμησε ότι η αποστολή όπλων «αντί να επιταχύνει το τέλος των στρατιωτικών εχθροπραξιών, θα τις εντείνει».
Η Ρωσία παρήγαγε τις πρώτες πυρηνικές κεφαλές για τις υπερτορπίλες Ποσειδών με τις οποίες θα εξοπλιστεί το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αμυντική πηγή την οποία δεν κατονομάζει.
«Τα πρώτα πυρομαχικά Ποσειδών κατασκευάστηκαν και το υποβρύχιο Belgorod θα τα παραλάβει στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το TASS.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μιλήσει για πρώτη φορά το 2018 για το όπλο που θα γινόταν γνωστό με την ονομασία Ποσειδών, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα θεμελιωδώς νέου τύπου στρατηγικό πυρηνικό όπλο με τη δική του πηγή πυρηνικής ενέργειας.
Στην ομιλία του το 2018, ο Πούτιν δήλωσε πως το βεληνεκές της τορπίλης θα είναι απεριόριστο και ότι θα μπορεί να λειτουργεί σε ακραία βάθη και με ταχύτητα πολλαπλάσια αυτών οποιουδήποτε υποβρυχίου ή άλλων τορπιλών.
«Κάνουν πολύ χαμηλό θόρυβο, έχουν μεγάλες δυνατότητες ελιγμών και είναι πρακτικά αδύνατο να καταστραφούν από τον εχθρό. Δεν υπάρχει κανένα όπλο σήμερα στον κόσμο που να μπορεί να τις αντιμετωπίσει», είχε δηλώσει ο Πούτιν.