Αυτή τη στιγμή πολλοί από εμάς έχουν μικροπλαστικά που κυκλοφορούν στο αίμα τους. Τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης είναι δυσάρεστα για τον άνθρωπο αλλά δεν εκπλήσσουν. Πρακτικά κανένα μέρος της Γης δεν είναι αμόλυντο από τη μάστιγα των πλαστικών, από τα υψηλότερα βουνά έως τους βαθύτερους ωκεανούς και τώρα και τα ανθρώπινα όργανα.
Ερευνητές του Vrije Universiteit Amsterdam και του Amsterdam University Medical Center ανέλυσαν δείγματα αίματος από 22 υγιείς και ανώνυμους δότες, ψάχνοντας για κοινά συνθετικά πολυμερή μεγαλύτερα των 700 νανομέτρων. Έχοντας βεβαιωθεί για την καθαρότητα του εξοπλισμού και χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεθόδους αναγνώρισης της χημικής σύνθεσης, ανακάλυψαν αρκετά είδη πλαστικού σε 17 δείγματα. Το πλαστικό περιείχε από PET που βρίσκουμε σε ρούχα και μπουκάλια, μέχρι στυρένιο που συναντάμε σε πλαστικά αυτοκινήτου, χαλιά και δοχεία φαγητού.
Κατά μέσο όρο βρέθηκαν 1.6 μικρογραμμάρια πλαστικών για κάθε μιλιλίτρο αίματος, ενώ η υψηλότερη συγκέντρωση ήταν στα 7 μικρογραμμάρια. Μία ακριβής ανάλυση των μεγεθών δεν ήταν δυνατή λόγω του περιορισμού των μεθόδων ανάλυσης.
Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό για το ανθρώπινο σώμα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε ακόμα για τις χημικές και φυσικές επιπτώσεις των πλαστικών στα κύτταρα. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ανησυχητικές επιπτώσεις, αλλά δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον άνθρωπο.
Ξέρουμε όμως πως τα μωρά και τα νεαρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση σε χημικά ή σωματίδια. Αυτό με ανησυχεί πολύ.
Αναπάντητο μένει και το ερώτημα αν τα πλαστικά κυκλοφορούν ελεύθερα στο πλάσμα του αίματος ή δεσμεύονται από τα λευκά αιμοσφαίρια. Κάθε σενάριο όμως έχει επιπτώσεις στο πώς κινούνται τα σωματίδια και ποια συστήματα επηρεάζουν. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα με μεγαλύτερο δείγμα για να διαπιστώσουμε πώς τα μικροπλαστικά συγκεντρώνονται στους ανθρώπους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environment International.