Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 6 του ν. 5002/2022, που συντάχθηκε και ψηφίστηκε από το κυβερνών κόμμα και ο οποίος σύμφωνα με την αντιπολίτευση συντάχθηκε για να θαφτεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ «ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης». Όπως αναφέρει ο έγκριτος νομικός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, η διάταξη που ψήφισε μόνη της η συμπολίτευση αναγνωρίζει στον Χρ. Ράμμο το δικαίωμα να ενημερώσει «γραπτώς ή προφορικώς» και «ανά πάσα στιγμή» τα προαναφερθέντα θεσμικά πρόσωπα.
Ως εκ τούτου, εάν η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίσει να αρνείται να καλέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής, υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώστε ο κ. Ράμμος να επιλέξει να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του.
Θα μπορούσε να αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς αίτημα ενημέρωσής τους. Και τότε δεν θα προκαλούσε εντύπωση εάν όλοι ανταποκρίνονταν θετικά πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την άλλη, θα μπορούσαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί να ζητήσουν σχετική ενημέρωση. Πόσο μάλλον ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει καταθέσει σχετικό αίτημα. Διόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε tweet που ανήρτησε το απόγευμα της Παρασκευής σημείωσε τα εξής:
- «Στη νέα επιστολή του ο κ. Ράμμος ξεκαθαρίζει: i) Υποχρεούται να ενημερώσει Βουλή – αρχηγούς, ακόμη και με τον νόμο της ΝΔ. ii) Οι εκθέσεις των ελέγχων έχουν ήδη εγκριθεί από ολομέλεια ΑΔΑΕ. Αρα ανούσια η προσπάθεια της ΝΔ. Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί».
Στην πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τότε που η πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων άρχισε να απασχολεί την επικαιρότητα –κι αυτό επειδή η καταγγελία του ΚΚΕ αφορούσε την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ– καταγράφηκαν άτσαλοι και σπασμωδικοί χειρισμοί των βουλευτών της πλειοψηφίας και δη του προέδρου της εν λόγω επιτροπής Αθανάσιου Μπούρα. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος αντιπαρήλθε το γεγονός ότι η επιστολή δεν κοινοποιήθηκε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ζήτησε από τον Αθ. Μπούρα να διευκρινίσει πότε προτίθεται να καλέσει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ στην επιτροπή.
Αρχικά ο Αθ. Μπούρας ισχυρίστηκε ότι έλαβε μεν την επιστολή στις 17 Ιανουαρίου, αλλά δεν τη διάβασε διότι γιόρταζε στις 18 Ιανουαρίου!
«Ο κ. Ράμμος κατέθεσε 17.1.2023, δηλαδή προχθές το βράδυ, και την οποία εγώ ούτε καν πρόλαβα και την είδα –όπως καταλαβαίνετε– χθες λόγω της ιδιαίτερης ημέρας για την ονομαστική μου εορτή» είπε επί λέξει ο πρόεδρος της επιτροπής και συνέχισε διαβάζοντας στο σώμα την επιστολή. Αφού τελείωσε την ανάγνωση άρχισε να ψελλίζει χειρότερες δικαιολογίες από την ονομαστική του εορτή με τη… fake γουρουνοπούλα.
Ειδικότερα, ο Αθ. Μπούρας παρίστανε ότι αδυνατούσε να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ τού ζητούσε να ενημερώσει μέσω «απόρρητης συνεδρίασης» την επιτροπή.
«Δεν ξέρω αν πρέπει ο κ. Ράμμος να καθορίζει το απόρρητον ή όχι» σχολίασε, ενώ στη διευκρίνιση του Νίκου Βούτση πως ο πρόεδρος της αρχής ζητά κλειστή συνεδρίαση «λόγω ΕΥΠ» αντέτεινε: «Πρέπει να εξηγήσει (σ.σ.: ο Χρ. Ράμμος) γιατί να είναι απόρρητη». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρόεδρο της επιτροπής που συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών κάθε φορά που η αντιπολίτευση δρομολογούσε την κλήση πρωταγωνιστών του σκανδάλου, με τον Αθ. Μπούρα να υπερψηφίζει τον απόρρητο χαρακτήρα της συνεδρίασης ακόμη και για το Predator, το οποίο –κατά τον πρωθυπουργό– δεν έχει καμία σχέση με την ΕΥΠ.
Επειτα ο Αθ. Μπούρας εξέφρασε έναν ακόμη πιο ασταθή ισχυρισμό. Συγκεκριμένα, περιέγραψε ως αόριστη την επιστολή του κ. Ράμμου λέγοντας: «Θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένος (σ.σ.: ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ), όχι “επί θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος”». Τελικά ο πρόεδρος της επιτροπής απέρριψε το αίτημα Ράμμου χωρίς καν να το θέσει σε ψηφοφορία, όπως του ζητούσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οταν ο πρόεδρος της επιτροπής επισκέφτηκε τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών για να εκφράσει τον πόνο του για την παραποίηση της ανάρτησής του σχετικά με το κάλεσμα που απηύθυνε σε ξενοδοχείο της Ελευσίνας για την ονομαστική του εορτή τον ρωτήσαμε τι φοβάται η πλειοψηφία και δεν καλεί τον κ. Ράμμο. Επανέλαβε τη δικαιολογία περί γενικόλογης διατύπωσης, με αποτέλεσμα να επανέλθουμε. «Για τι πιστεύετε ότι θέλει να σας ενημερώσει ο κ. Ράμμος; Για το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός ή για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ;» ήταν τα ερωτήματα που του θέσαμε, με τον Αθ. Μπούρα να αδυνατεί να δώσει πειστική απάντηση.
Τα αβάσιμα και εκδήλως προσχηματικά επιχειρήματα του κ. Μπούρα πλαισιώθηκαν από ανοίκειες επιθέσεις κατά του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής. Τον χορό άνοιξε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος περιέγραψε τον Χρ. Ράμμο ως θεσμικό πρόσωπο σε διατεταγμένη υπηρεσία που λειτουργεί καθ’ υπέρβαση του συντάγματος. Εν συνεχεία ο πρώην καραμανλικός Ευριπίδης Στυλιανίδης μίλησε για δημιουργία «κακού προηγούμενου», καθώς «οι ανεξάρτητες αρχές δεν αντικαθιστούν ούτε υποκαθιστούν ούτε τους εισαγγελείς ούτε τη Δικαιοσύνη ούτε τη νομοθετική ούτε την εκτελεστική εξουσία». Ο κατά τ’ άλλα θεσμικός και πράος Σταύρος Κελέτσης περιέγραψε ειρωνικά τον κ. Ράμμο ως «νέο υπερόργανο» της δημοκρατίας, το οποίο αυτοτοποθετήθηκε «πάνω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».
- Μπροστά σε αυτό το θέατρο του παραλόγου και την πρωτοφανή επίθεση κατά του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής, ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση. «Λυπάμαι πολύ για όσα άκουσα. Θεωρώ θλιβερή τη σημερινή μέρα και για την επιτροπή και γενικότερα για το κοινοβούλιο και τον κοινοβουλευτισμό στον τόπο μας» σχολίασε και ανακοίνωσε την αποχώρηση της αντιπροσωπείας του κόμματος.
«Συνεργοί σε μια συνταγματική εκτροπή, σε μια προσπάθεια αυτοκατάργησης της επιτροπής μας, δεν θα γίνουμε. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. πρόεδρε, αποχωρούμε από τη συνεδρίαση αυτή σαν το ελάχιστο δείγμα καταγγελίας» είπε.
Μετά τη σύντομη διακοπή της συνεδρίασης το μέλος της ολομέλειας της ΑΔΑΕ Νίκος Παπαδάκης κλήθηκε να απαντήσει στο πονηρό ερώτημα του εισηγητή της ΝΔ στην επιτροπή Κώστα Καραγκούνη εάν η επιστολή του κ. Ράμμου εγκρίθηκε από την ολομέλεια της ανεξάρτητης αρχής, λες και δεν υπάρχει κείμενη νομοθεσία που ορίζει ότι ο πρόεδρος της εκάστοτε ανεξάρτητης αρχής δεν χρειάζεται οποιαδήποτε έγκριση για να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Παρά ταύτα, ο κ. Παπαδάκης διασαφήνισε:
- «Η επιστολή που έκανε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αναφέρεται στα αποτελέσματα δύο ελέγχων που προκλήθηκαν μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΑΔΑΕ και ολοκληρωθέντων των ελέγχων εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ τα αποτελέσματά τους. Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος, υλοποιώντας το άρθρο 8 παράγραφος 6 του νέου νόμου, που λέει ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει μεταξύ των άλλων και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για θέματα του απορρήτου, εκτίμησε ότι έπρεπε να κάνει αυτή την επιστολή».
Παρόλο που το μέλος της ΑΔΑΕ ξεκαθάρισε πλήρως την κατάσταση, ο Αθ. Μπούρας συνέχισε να διακωμωδεί τη διαδικασία. Ωσπου ο Χ. Καστανίδης αγανάκτησε, προτρέποντας τον πρόεδρο της επιτροπής να συντάξει άμεσα επιστολή στον κ. Ράμμο που θα λέει:
- «Σας παρακαλώ, διευκρινίστε μας επί ποιων θεμάτων θέλετε να ενημερώσετε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας». «Είμαστε εντάξει;» αναρωτήθηκε δηκτικά, με τον Αθ. Μπούρα να δραπετεύει λέγοντας: «Συνεχίζουμε τώρα στο θέμα της ημερήσιας διάταξης και χωρίς να υπάρξει παρέμβαση για παρεμπίπτοντα ή άλλα θέματα».
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αν και την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα παρουσιάστηκε επιφυλακτικός ως προς το αίτημα Ράμμου, τελικά οι κεντρικές κατευθύνσεις τον οδήγησαν σε μια αντιθεσμική δήλωση κατά του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής. «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα, υπάρχει θεσμική διαδικασία» ήταν η αυτοαναιρούμενη απάντηση του Κ. Τασούλα, αφού ως γνωστόν κανένας καλεσμένος δεν είναι αυτόκλητος και κανένας αυτόκλητος δεν είναι καλεσμένος.
Οι κωμικοτραγικοί ισχυρισμοί της πλειοψηφίας οδήγησαν τον Χρ. Ράμμο να αποστείλει την Παρασκευή και δεύτερη επιστολή προς τους Αθ. Μπούρα και Κ. Τασούλα. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επικαλέστηκε τους νόμους και το άρθρο του κανονισμού της Βουλής που του επιτρέπουν να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αποσαφηνίζοντας ότι το μόνο που επιθυμούσε ήταν να επιτελέσει το συνταγματικό του καθήκον. Ειδάλλως, όπως συμπλήρωσε, θα διέπραττε παράβαση καθήκοντος.
Εξήγησε δε ότι δεν διευκρίνισε τα θέματα για τα οποία αιτείται να ενημερώσει την επιτροπή για «να μη δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που πρέπει να δοθούν μόνο ενώπιον της Επιτροπής» σε συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών», ξεκαθαρίζοντας ότι επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων «σχετικών με ζητήματα άρσεως του απορρήτου που έχει διεξαγάγει πρόσφατα η ΑΔΑΕ».
Πηγή: Libre.gr