Η εφαρμογή ChatGPT πέρασε τις τελικές εξετάσεις της αμερικάνικης νομικής σχολής, αφού απάντησε σε όλα τα θέματα που κυμαίνονται από το συνταγματικό δίκαιο έως τη φορολογία και τις αδικοπραξίες.
Το ChatGPT της OpenAI, μιας αμερικανικής εταιρείας στην οποία η Microsoft θα επενδύσει δισεκατομμύρια, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να απαντήσει γραπτώς σε σύνθετα θέματα. Ο τρόπος μάλιστα που προσεγγίζει τα θέματα είναι αρκετά παρόμοιος με τον ανθρώπινο.
Τα αποτελέσματά του είναι τόσο καλά που οι εκπαιδευτικοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη αντιγραφή και να σημάνει ακόμη και το τέλος των παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας στην τάξη.
Ο Τζόναθαν Τσόι, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, έδωσε στο ChatGPT το ίδιο τεστ που έδωσε και στους φοιτητές του, το οποίο αποτελούνταν από 95 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και 12 ερωτήσεις ανάπτυξης.
«Κατά τη διάρκεια του τεστ, το ChatGPT επέδειξε ισχυρή κατανόηση των βασικών νομικών κανόνων και είχε δομή στα θέματά του», ανέφεραν οι συγγραφείς.
Το ChatGPT δεν είναι «σπουδαίος φοιτητής»
Ωστόσο το ρομπότ δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τα βασικά ζητήματα και να απαντήσει στις πιο γενικές ερωτήσεις.
Υπενθυμίζεται πως οι αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη έχουν απαγορεύσει τη χρήση του ChatGPT στα σχολεία, ωστόσο μερικοί επισημαίνουν πως θα μπορούσε να ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο στη μελέτη των μαθητών.
«Γενικά το ChatGPT δεν φαίνεται να λειτουργεί όπως ένας σπουδαίος φοιτητής νομικής και να μπορεί να ενεργεί μόνος του», επισήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής της νομικής σχολής.
«Θεωρούμε όμως πως αν οι άνθρωποι συνεργαστούν με γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν ωφέλιμα τόσο για τους φοιτητές νομικής όσο και για τους ασκούμενους δικηγόρους», πρόσθεσε ο Τσόι.
Τέλος, σχετικά με το αν το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αντιγραφής, ο Τσόι επισήμανε πως οι δύο από τους τρεις βαθμολογητές εντόπισαν εξ΄αρχής το γραπτό που είχε απαντηθεί από την εφαρμογή.
«Το κατάλαβαν επειδή το ChatGPT είχε τέλεια γραμματική και ήταν κάπως επαναλαμβανόμενο», ανέφερε ο καθηγητής.
Πηγή: RFI