Απελπιστικά είναι τα νέα στοιχεία για την οικονομία της χώρας με τα φτωχά νοικοκυριά στην δύνη του πληθωρισμού και των πλειστηριασμών με τα κόκκινα δάνεια, ενώ το δημόσιο βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χρέος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Eurostat, στην Ελλάδα η ακρίβεια παρουσιάζεται σε αγαθά όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας που σε ένα βαθμό η χώρα μας έχει παραγωγή και δεν εξαρτάται από τις εισαγωγές. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι οι ζωοτροφές και λιπάσματα έχουν αυξηθεί υπέρμετρα το τελευταίο 12μηνο χωρίς να υπάρχει πρόνοια για τους παραγωγούς.
Με βάση τα εν λόγω στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής στην Ελλάδα είναι αυξημένος για τον μήνα Δεκέμβριο του 2022 σε αντιστοίχιση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τρέχει με ρυθμό 15,6%.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ. Διαμορφώνεται σε 18,2%, ενώ υψηλότερος από την Ελλάδα είναι σε χώρες όπως η Γερμανία με 20,5%, η Πορτογαλία με 20,4% και η Ισπανία με 15,90%, ενώ αντίθετα χαμηλότερος είναι στην Ιταλία με 13,3%.
Εκείνο πάντως που κάνει την κατάσταση στην Ελλάδα να μοιάζει ίσως περισσότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες είναι το γεγονός ότι οι τιμές σε προϊόντα που έχουν περίοπτη θέση στο οικογενειακό καλάθι, είναι πολύ υψηλές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα κρέατα (αιγοπρόβειο, χοιρινό και βόειο), τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο.
Το γιαούρτι, η τιμή του έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 23,6% στην Ε.Ε. Επίσης σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα το αιγοπρόβειο κρέας έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα παρουσίασε αύξηση κατά 10,10% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ισπανία, 8,3% στην Πορτογαλία και 9% στην Ιταλία.
Το βόειο αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 18,7%, ενώ σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ η αύξηση ήταν 13,90%. Αντίστοιχα για το χοιρινό η άνοδος ήταν 19,7% και στην ΕΕ ήταν 18,4%. Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία καταγράφηκαν στα τυριά (25,2% στην Ελλάδα έναντι 22,10% στην Ισπανία και 17,50% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 26,90%.
Υψηλή ετήσια αύξηση έχει καταγραφεί και στο φρέσκο γάλα 26%, ενώ στην Ε.Ε. ήταν 31,10%. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αν συνυπολογίσει κανείς ότι ούτως η άλλος η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Διαμορφώνεται στο 1,63 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,37 ευρώ ανά λίτρο στην Ισπανία και 1,04 ευρώ ανά λίτρο στην Πορτογαλία.
Οι τιμοκατάλογοι που καταφθάνουν στις αλυσίδες λιανικής, είναι ανοδικοί. Όμως ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, στον οποίο όμως δεν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές των τροφίμων (νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα) και της ενέργειας (καύσιμα) επειδή είναι ευμετάβλητα και εποχικά, είναι εκείνος πλέον που προξενεί μεγάλο πονοκέφαλο.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του οργανισμού, σημείωσε ότι “η σημαντική επιδείνωση στο εμπορικό ισοζύγιο και ο υψηλός δομικός πληθωρισμός αναδεικνύουν συστηματικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.”
Μάλιστα ο κ. Βέττας τόνισε ότι “η τάση για διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος καθώς υπάρχει μεγέθυνση αντανακλά σχετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Η τάση για άνοδο των κεντρικών τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς ανακάμπτει η κατανάλωση, υποδηλώνει μικρή δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης της παραγωγής και χαμηλή ένταση ανταγωνισμού” ανέφερε ο ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ εστιάζοντας σε βασικές αδυναμίες της οικονομίας.
“Ο πληθωρισμός είναι ένας άμεσος φόρος στο νοικοκυριό” τόνισε ο κ. Βέττας σημειώνοντας ότι ότι ο πληθωρισμός ήταν λίγο πάνω από το μέσο όρο. της ευρωζώνης, κάτι που επανέλαβε ότι εντείνει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας. “Σιγά σιγά αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός αλλά τονίζω σιγά σιγά” σημείωσε με έμφαση δίνοντας το στίγμα.
Σημείωσε, δε, ότι μια αιτία για την πορεία των τιμών μπορεί να βρεθεί και στην πλευρά της ζήτησης. “Υπάρχουν κάποια εισοδήματα που δεν καταγράφονται και εκδηλώνονται ως κατανάλωση. Αυτό δημιουργεί έναν δυισμό σε νοικοκυριά. Υπάρχουν αυτά που δεν επηρεάζονται στην κατανάλωσή τους και άλλα νοικοκυριά που βλέπουν τις τιμές να συνεχίζουν να ανεβαίνουν” τόνισε και συμπλήρωσε: “Για να μην μειώνονται οι τιμές σημαίνει ότι κάποιος αγοράζει. Έχουμε ακόμη από το να μιλήσουμε για μια συστημική μείωση αλλά να ελπίζουμε σε μια σταθεροποίηση. Βέβαια υπάρχουν και υλικά και αγαθά που μπορούν να μειωθούν καθώς μειώνονται συστημικά οι τιμες.”
Με βάση την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος, “ο ρυθμός μεταβολής του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 9,6% στο σύνολο του 2022 ήταν ο υψηλότερος από το 1994, μετά από ήπια άνοδο 1,2% ένα έτος πριν. Η ισχυρή άνοδος οφείλεται κυρίως στην αυξητική άμεση επίδραση των ενεργειακών αγαθών το πρώτο εννεάμηνο, και των μη ενεργειακών αγαθών το τελευταίο τρίμηνο του 2022.”
Το ΙΟΒΕ, επίσης, εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ηπιότερη ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, στην περιοχή του 4%, λόγω κυρίως της ανθεκτικότητας της καταναλωτικής ζήτησης.
Πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές, παρά την επιβράδυνση της ανόδου, θα μείνουν ψηλά με άγνωστο το πότε θα αποκλιμακωθούν.
- Οι πολίτες την ίδια ώρα κάθε μέρα και άλλη τιμή βλέπουν στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο Ιανουάριος, οι εταιρείες έχουν αποστείλει τα τελευταία τιμολόγια του μήνα προς τα σούπερ μάρκετ με ανατιμήσεις.
Ενδεικτικά:
- 3% – 5,5% γιαούρτια
- 4% – 20% δημητριακά
- 10% – 18% στα απορρυπαντικά
- Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε, αλλά η ακρίβεια κατάφερε να το ροκανίσει.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 10,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 12,7% ενώ ταυτόχρονα, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών ήταν μόλις 2,6% κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, από 4,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Την ίδια ώρα, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, κάνει εντατικούς ελέγχους στα μεγάλα σούπερ μάρκετ για το καλάθι του νοικοκυριού. Κυρίως ερευνούν αν η σήμανση είναι ικανοποιητική, αν υπάρχει επάρκεια προϊόντων που απαρτίζουν το καλάθι και αν οι τιμές στα ράφια είναι αυτές που έχουν δηλώσει οι αλυσίδες στην πλατφόρμα e-katanalotis.
Κάτι παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ απλήρωτους φόρους άφησαν το Νοέμβριο οι φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα το stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών να φτάσει στα 113,385 δισ. ευρώ.
Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ για το 11μηνο του 2022, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 7,317 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 5,647 δισ. ευρώ (αυξημένο κατά 29,6%).
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι στο νέο ληξιπρόθεσμο 11μηνου συμπεριλαμβάνεται ακραία τιμή ενός οφειλέτη ύψους 0,8 δισ. ευρώ και ακραία τιμή συνολικού ποσού 150 εκατ. ευρώ στα πρόστιμα έμμεσων φόρων, η οποία ναι μεν διορθώθηκε, αλλά αφότου είχε γίνει ληξιπρόθεσμη.
Χρέη στην Εφορία: 39 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα, 74 δισ. ευρώ από νομικά πρόσωπα
Από τον όγκο των χρεών στην εφορία, τα 39 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές φυσικών προσώπων και 74 δισ. ευρώ σε χρέη νομικών προσώπων, ενώ συνολικά 26,270 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο να περιορίζεται σε 87,116 δισ. ευρώ.
Αν και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έχουν «φρενάρει», τον Νοέμβριο άλλοι περίπου 11.000 φορολογούμενοι υπέστησαν κατασχέσεις για οφειλές τους.
Σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), αυτές το 2022 έφτασαν τα 220 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021 έφτασαν τα 295 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 25,5%).
Σε ό,τι αφορά στο 11μηνο, οι εισπράξεις έφτασαν τα 2,202 δισ. ευρώ το 2022, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021 έφτασαν τα 1,768 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 24,6%).
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέσα στον κατάλογο βρίσκονται οικόπεδα, διαμερίσματα και εργοστάσια με αξίας έως 2,65 εκατ. ευρώ μπαίνουν σε από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο σε διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την ΑΑΔΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με το news247 η επιχείρηση εκποιήσεων δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για χρέη προς το δημόσιο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Κι αυτό την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται αλματωδώς. Έχουν, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΑΑΔΕ, σπάσει το φράγμα των 113,3 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι νέα “κόκκινα” 6,7 δισ. ευρώ προστέθηκαν στα βιβλία της Εφορίας στο 11μηνο του 2022 ενώ στο προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι. Μόνο για το Νοέμβριο 2022, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 475 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 750 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 36,7%)
Πιο συγκεκριμένα με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται σε 4.094.981 άτομα εκ των οποίων 1.406.550 οφειλέτες απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα και 2.045.763 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι το πραγματικά εισπράξιμο ποσό διαμορφώνεται σε 87,11 δισ. ευρώ δηλαδή ανεπίδεκτο είσπραξης είναι 26,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
- Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 7,3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 6,7 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι μόνο ένα φυσικό πρόσωπο οφείλει περί τα 800 εκατ. ευρώ.
- Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2022 και νέων) έχει φθάσει τα 113,11 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 26,2 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 86,28 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία για χρέη προς την εφορία άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής αναγκαστικά μέτρα:
α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
β) κατάσχεση ακινήτων.
Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.
Με βάση το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ μέχρι τον Ιούνιο έχουν δρομολογηθεί οι εξής πλειστηριασμοί:
- 1.8 Φεβρουαρίου 2023: Διαμέρισμα 54,34 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Τιμή 1ης προσφοράς 636.000 ευρώ.
- 2.8 Φεβρουαρίου 2023: Υπόγειο οικοδομής 176,48 τμ στη Θεσσαλονίκη. Τιμή 1ης προσφοράς: 636.000 ευρώ
- 3.8 Φεβρουαρίου 2023: Κληροτεμάχιο με εργοστάσιο 2520,66 τμ στη Θεσσαλονίκη. Τιμή 1ης προσφοράς: 175.000 ευρώ.
- 4.8 Φεβρουαρίου 2023: Οικόπεδο 511 τμ. με διώροφη οικία 203 τμ και υπόγειο 233 τμ στους Νέους Επιβάτες. Τιμή 1ης προσφοράς: 636.000 ευρώ.
- 5.8 Φεβρουαρίου 2023: Ποσοστό συγκυριότητας επί γεωτεμαχίου 5/1000 στη Θεσσαλονίκη. Τιμή 1ης προσφοράς 636.000 ευρώ.
- 6.8 Φεβρουαρίου 2023: Ισόγειο οικοδομής 176,48 τ.μ στη Θεσσαλονίκη. Τιμή 1ης προσφοράς 636.000 ευρώ.
- 7. 22 Μαρτίου 2023: Οικόπεδο με κτίσματα 3.562 τ.μ.στη Λέσβο Τιμή 1ης προσφοράς: 150.000 ευρώ.
- 8.22 Μαρτίου 2023: Γραφείο πρώτου ορόφου 95,41 τμ. στην Αθήνα. Τιμή 1ης προσφοράς: 96.000 ευρώ.
- 9.22 Μαρτίου 2023: Επιχειρηματικό ακίνητο 4.552,50 τμ στην Αλεξανδρούπολη. Τιμή 1ης προσφοράς: 471.000,0 ευρώ.
- 10.22 Μαρτίου 2023: Δύο αγροτεμάχια 35.430 τμ. και 5.000 τμ στην Κομοτηνή. Τιμή 1ης προσφοράς: 1.131.000 ευρώ.
- 11. 22 Μαρτίου 2023:Υπόγειο με αποκλειστική θέση στάθμευσης 87 τ.μ. στη Νέα Ιωνία. Τιμή 1ης προσφοράς 28.000 ευρώ
- 12. 22 Μαρτίου 2023:Οικόπεδο 209,30 τ.μ. με οικοδομή στον προσφυγικό συνοικισμό Καλογρέζας. Τιμή 1ης προσφοράς 380.000 ευρώ
- 13.22 Μαρτίου 2023:.Οικόπεδο 780,89 τ.μ. με οικοδομή στη Νέα Ιωνία. Τιμή 1ης προσφοράς 2.650.000 ευρώ
- 14. 22 Μαρτίου 2023: Κατάστημα με αποκλειστική χρήση πάρκινγκ 132 τμ στη Νέα Ιωνία. Τιμή 1ης προσφοράς 106.000 ευρώ
- 15.22 Μαρτίου 2023:.Γραφείο 132 τ.μ. στη Νέα Ιωνία. Τιμή 1ης προσφοράς 63.000 ευρώ.
- 16. 22 Μαρτίου 2023: Γραφείο έκτου ορόφου 95,41 τμ στην Αθήνα. Τιμή 1ης προσφοράς 87.000 ευρώ
- 17. 22 Μαρτίου 2023: Κατάστημα ισογείου 128,46 τ.μ. στον προσφυγικό συνοικισμό Καλογρέζας. Τιμή 1ης προσφοράς 96.000 ευρώ
- 18. 22 Μαρτίου 2023: Εξ΄αδιαιρέτου οικόπεδο 367,32 τμ στην Νέα Ιωνία. Τιμή 1ης προφοράς11.000 ευρώ
- 19. 22 Μαρτίου 2023: Οικόπεδο 200,42 τ.μ στη Λεπτοκαριά Πιερίας. Τιμή 1ης προσφοράς 42.000 ευρώ
- 20. 29 Μαρτίου 2023: Οριζόντια ιδιοκτησία 8,26 τ.μ στο Ρέθυμνο. Τιμή 1ης προσφοράς 301.000 ευρώ
- 21. 29 Μαρτίου 2023:Οριζόντια ιδιοκτησία 32,06 τ.μ στο Ρέθυμνο. Τιμή 1ης προσφοράς 301.000 ευρώ
- 22. 29 Μαρτίου 2023:Οριζόντια ιδιοκτησία 221,21 τμ στο Ρέθυμνο. Τιμής 1ης προσφοράς 301.000 τμ
- 23. 28 Ιουνίου 2023: Οικόπεδο 616 ,96 τμ με διώροφη οικία 148,50 τμ και αποθήκη 25,62 τμ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Τιμή 1ης προσφοράς 56.000 ευρώ
- 24. 28 Ιουνίου 2023: Πλήρης κυριότητα 100% εξ΄ αδιαιρέτου οικόπεδο με διώροφη οικία 446,82 τμ. στον δήμο Αχαρνών. Τιμή 1ης προσφοράς 29 ευρώ.