Στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τοποθετηθεί στην συζήτηση επί της κυβερνητικής τροπολογίας για το μπλόκο στην εκλογική κάθοδο Κασιδιάρη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα καταθέσει στην Ολομέλεια την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα στηρίξει την κυβερνητική ρύθμιση εκτός και αν υπάρξουν αλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, προσανατολίζεται, με κάποιες μικρές αλλαγές, να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης. Θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ενώ «δεν έχει ανοίξει» τα χαρτιά της η Ελληνική Λύση.
«Καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα κρίσιμο θέμα που έχει να κάνει με τη δράση νεοφασιστικών μορφωμάτων στη Βουλή και την κοινωνία. Θέλω να καταθέσω την εκτίμηση ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία με την οποία φέρνει την τροπολογία για τον αποκλεισμό των απογώνων της Χρυσής Αυγής φανερώνουν ότι δεν υπάρχει και μεγάλη αίσθηση της ευθύνης, να σηκώσουμε όλοι μαζί τείχος απέναντι τους.
Τόσο μεγάλη είναι η επιθυμία σας να ορθώσουμε όλοι μαζί μέτωπο με την ακροδεξιά, με τον ρατσιστικό λόγο και την εθνικιστική δράση, με τον ακραίο δεξιό λαϊκισμό και τις διχαστικές του πρακτικές, που σπεύσατε χθες να το αποδείξετε με την παρουσία και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Θέτοντας εκτός νόμου την Εθνική Αντίσταση.
Μια ημέρα πριν φέρετε τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί, έσπευσε ο κος Μητσοτάκης να εμφανιστεί στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση.
Μια ημέρα πριν φέρει προς ψήφιση την τροπολογία για τους φσσίστες και τους νεοναζί, καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στον ναζισμό και τον φασισμό.
Μας είπε το ανιστόρητο ότι ο ύμνος του ΕΑΜ θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας μας. Χειρότερη στιγμή ήταν γι’ αυτούς που θέλουμε να αποκλείσουμε.
Το έκανε γιατί είναι ανιστόρητος;
Όχι κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ανιστόρητος ο κος Μητσοτάκης. Γνωρίζει ότι το ΕΑΜ ήταν ο βασικός πυλώνας της Εθνικής μας αντίστασης. Γνωρίζει ότι σε αυτό συμμετείχαν άνθρωποι και συλλογικότητες από την αριστερά μέχρι την κεντροδεξιά της εποχής. Γνωρίζει επίσης ότι η Εθνική αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982. Όλα τα γνωρίζει.
Απλά ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαικισμό. Ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών. Αυτός είναι ο καημός του.
Και το κάνει τόσο άτσαλα, ψαρεύει τόσο άτσαλα στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι. Δύο χρόνια τώρα, τόσο είναι στη φυλακή ο Κασιδιάρης, άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα μέσα από τη φυλακή. Πείτε μου ποιος άλλος κρατούμενος φυλακισμένος έχει το δικαίωμα να προβάλει τηλεοπτικές εκπομπές στο διαδίκτυο; Ο Κασιδιάρης όμως το είχε αυτό δικαίωμα. Δεν το βλέπατε; Δεν το ξέρατε; Απλά δε σας ενοχλούσε.
Το Κόμμα που δημιούργησε έπαιρνε άδεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τον Δήμο Αθηναίων να οργανώνει συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Δε το βλέπατε; Δεν το ξέρατε; Απλά δε σας ενοχλούσε.
Φέρνετε μια τροπολογία για να αποκλείσουμε αποκλείσουμε τους νεοναζί και τους νεοφασίστες από την επόμενη Βουλή. Και σας έπιασε τώρα ο πόνος ένα μήνα πριν τις εκλογές. Γιατί όμως; Πιστεύω ότι η αλήθεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι όχι γιατί σας ενοχλεί η πιθανή παρουσία τους στη Βουλή, όσο οι μικροκομματικοί σας υπολογισμοί.
Πιστεύετε ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη και τη ταυτόχρονη στροφή σας στις θέσεις Κασιδιάρη, τη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα κερδίσετε τους ψηφοφόρους του. Αυτός ήταν ο λόγος της ανιστόρητης παρέμβασής του χθες. Και για αυτό η χθεσινή παράσταση εθνικοφροσύνης και οι κορώνες του μετεμφυλιακού διχασμού. Για αυτό και το πολιτικό φλερτ με τον πρώην αρχηγό του κ. Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη, τον κ. Καρατζαφέρη. Για αυτό και η συνολικότερη μετατόπιση προς τα δεξιά.
Νομίζω όμως ότι κάνετε λάθος υπολογισμό. Το έχετε πάρει τόσο δεξιά που στο τέλος θα κάνετε αναστροφή. Ούτε οι ακροδεξιοί θα σας ψηφίσουν και θα χάσετε και το κέντρο. Γιατί οι κεντρώοι ψηφοφόροι είναι ως επί των πλήστων σκεπτόμενοι και δεν πείθονται με τη θεωρία «ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Αλλά εκτός από λάθος υπολογισμό κυρίως κάνετε λάθος ιστορικό.
Απέναντι στην ακροδεξιά και στους νεοναζί δεν μπορεί να στεκόμαστε με όρους της τρέχουσας συγκυρίας. Η συγκυρία η πολιτική και ιδίως η προεκλογική έρχεται και παρέρχεται. Η ανάγκη, όμως, οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να ορθώσουμε μέτωπο, πρωτίστως ηθικό και πολιτικό, αλλά και νομικό, συνταγματικό, είναι μια ανάγκη διαχρονική και ιστορικής αξίας και σημασίας.
Και εσείς την ευτελίζετε σε πρόχειρούς και εφήμερους προεκλογικούς σχεδιασμούς. Αυτά είναι παιχνίδια με τη φωτιά και είναι επικίνδυνα για την ίδια τη δημοκρατία. Αλλά φαίνεται ότι το τελευταίο που σας ενδιαφέρει, το αποδεικνύετε σε κάθε ευκαιρία, από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μέχρι τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, το τελευταίο που σας απασχολεί είναι η δημοκρατία.
Για μας είναι υπαρξιακό ζήτημα. Όχι μόνο για μας, αλλά και για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Ζούμε στην εποχή της απόλυτης αποθράσυνσης της ακροδεξιάς και των πρακτικών της. Κι αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο, γιατί στο συντηρητικό στρατόπεδο, η ηγεμονία της ακροδεξιάς είναι πια αδιαμφισβήτητη.
Και γιατί η δημοκρατία είναι μια κατάκτηση των λαών, αλλά δε λειτουργεί άπαξ. Όσο οι θεσμοί υπολειτουργούν, όσο η εκτελεστική εξουσία γίνεται όλο και πιο αυταρχική, όταν η διαπλοκή και η διαφθορά γίνεται ενδημική, τότε η δημοκρατία συρρικνώνεται και η ωμότητα της αντιπολιτικής και του κυνισμού θεριεύει.
Δείτε για παράδειγμα τι γίνεται στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιχειρηματολογεί ότι όσα λέει η αντιπολίτευση είναι ψέματα, αλλά όλοι κάνουν το ίδιο. Ότι όλοι τα παίρνουμε, ότι όλοι είμαστε διεφθαρμένοι. Χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις, χωρίς τίποτα.
Έκαναν πριν τρείς εβδομάδες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες πρωτοσέλιδο ότι ο Παππάς έπαιρνε σακούλες με χρήματα από τον Καλογρίτσα. Τα είδε όλη η Ελλάδα τα πρωτοσέλιδα; Τα είδε. Έκανε μηνύσεις και εξώδικα ο Παππάς. Έβγαλε μια διορθωτική ανακοίνωση η εφημερίδα «Απογευματινή», ότι το πρωτοσέλιδό της δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Προφανώς. Που την έβαλε; Την έβαλε στις πίσω σελίδες. Και; Ποιος την είδε; Πέρασε η λάσπη στη κοινή γνώμη; Πέρασε. Το αν ακούμπησε είναι άλλη ιστορία. Δεν ακούμπησε, αλλά πέρασε.
Ε, αυτή είναι η συνταγή από το manual της ακροδεξιάς ανά τον κόσμο. Αυτό έκανε ο Τραμπ.
Αυτό έκανε ο Μπολσονάρο. Αυτό έκανε η Λεπέν. Αυτό κάνουν παντού. Τα fake news, η λάσπη. Η ισοπέδωση, η εξίσωση προς τα κάτω όλων. Ότι όλοι στη πολιτική είναι κλέφτες. Όλοι είναι το ίδιο. Η καλλιέργεια στους πολίτες του αισθήματος ότι η δημοκρατία είναι πια διακοσμητική, ότι δεν είναι πια το όπλο των πολλών να αλλάζουν τη ζωή τους. Να αποδοκιμάζουν μια κυβέρνηση, να επιλέγουν ένα διαφορετικό δρόμο.
Αυτό όμως είναι και το μεγαλύτερο ψέμα. Γιατί η δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάνε τα πράγματα μπροστά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι έχει θέσει στο δημόσιο διάλογο δική του πρόταση σε μια προσπάθεια να μην εμφανιστεί ως το κόμμα που τορπιλίζει τη συναίνεση δεν την έχει καταθέσει ως ξεχωριστή τροπολογία προς ψήφιση.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει αποδεκτή ούτε καν την πρόταση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να γίνουν αλλαγές στον νόμο που προτείνει η ΝΔ στη βάση της πρότασης των έγκριτων συνταγματολόγων κυρίων Αλιβιζάτου και Κοντιάδη.
Μέχρι αυτή την ώρα εξαιτίας και του τρόπου με τον οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αξιοποιήσει το θέμα για να πλήξει ηθικά τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις ένοπλες δυνάμεις, στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για ένα δεύτερο γύρο πάνω σε ένα ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει έντονη ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση ανασύροντας τις διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς – Δεξιάς.
- Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στην ολομέλεια και ένας δεύτερος γύρος με τον Κυριάκο Μητσοτάκης θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανός καθώς θα επιβεβαιώσει ότι το εκλογικό ντέρμπι παραμένει και θα είναι για δυο.
Από τη συζήτηση που προηγήθηκε μάλιστα στη Βουλή στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα νέο πολωτικό σκηνικό με στόχο αυτός που θα απομονωθεί αυτή τη φορά στη Βουλή να είναι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θα είναι ουσιαστικά μια ρεβάνς στο κλίμα απομόνωσης στο οποίο έχει βρεθεί εδώ και αρκετούς μήνες η ΝΔ λόγω των υποκλοπών με κορύφωση την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα φαίνεται να θεωρούν δεδομένη την στόχευση της κυβέρνησης να φέρει κοντά της αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ.
- Πάντως κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να εκτιμήσει τι θα κάνει η Χαριλάου Τρικούπη. Η ιστορία πάντως τα τελευταία 7 χρόνια έχει δέιξει ότι σε κάθε κορυφαίο θεσμικό δίλημμα που τίθεται στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ δοκιμάζεται έντονα.
Και το δίλημμα αυτό για το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ακόμη πιο στην περίπτωση που τελικά το αδιέξοδο φτάσει στην κατάθεση τελικά της πρότασης Αλιβιζάτου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε ακόμη πιο ασφυκτική πίεση σε μια φάση που όπως έχουν διαπιστώσει στο πολιτικό σκηνικό το εκκρεμές δεν έχει φτάσει στο τέρμα της δεξιά του διαδρομής στην οποία κινείται αυτό το διάστημα.
Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής
Υπενθυμίζεται πως σε δυο τουλάχιστον σημεία της «τροπολογίας Κασιδιάρη» που κατέθεσε η κυβέρνηση εστιάζει η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
«Ευνόητο είναι ότι ο Άρειος Πάγος δεν καλείται να εκφέρει θετική κρίση περιέχουσα αξιολογήσεις ανήκουσες ανήκουσες στην ελεύθερη δηµόσια σφαίρα, προκειµένου να διαπιστώσει αν πολιτικό κόµµα εξυπηρετεί το δηµοκρατικό πολίτευµα, αλλά αν σε συγκεκριµένη περίπτωση συντρέχουν λόγοι, αναγόµενοι στη δράση προσώπων που έχουν καταδικασθεί για τα ανωτέρω αδικήµατα και στις αντίστοιχες ποινές, βάσει των οποίων συνάγεται ότι η δράση πολιτικού κόµµατος υπονοµεύει ή αντιστρατεύεται την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος και, εποµένως, δεν είναι συµβατή µε αυτή. Σηµείο το οποίο χρήζει ανάλογης αποτύπωσης στο κείµενο του νόµου, ενόψει οριοθέτησης της σχετικής δικανικής κρίσης» σημειώνεται στην Έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.
Σε άλλο σημείο της ‘Έκθεσης επισημαίνεται πως «Το κρίσιµο στοιχείο, εν προκειµένω, δεν είναι η προσωπική απαξία όσων έχουν διαπράξει τα ως άνω εγκλήµατα και έχουν καταδικασθεί για αυτά, αλλά το ότι πολιτικά κόµµατα καταρτίζουν διά των εν λόγω προσώπων ή περιλαµβάνουν στους συνδυασµούς τους πρόσωπα που καλούνται, εκλεγόµενα, ενώ έχουν καταδικασθεί για εγκλήµατα µε πολιτειακή απαξία, να συµπράξουν στη λειτουργία του πολιτεύµατος. Εποµένως, η καταδίκη τους για αδικήµατα µε πολιτειακή απαξία, και στις ως άνω ποινές, θεµελιώνει ενδεχόµενη κρίση του Δικαστηρίου περί εναντίωσης πολιτικού κόµµατος στην ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε και να επιβεβαιωθεί ο κατάλογος των εν λόγω εγκληµάτων ως εγκληµάτων ενεχόντων πολιτειακή απαξία».
Ακόμη, χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως στενά, αν όχι ασφυκτικά» τα χρονικά όρια στα οποία το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κληθεί να αποφανθεί, ζητώντας να «διευρυνθούν τόσο προς διευκόλυνση των κοµµάτων όσο και, κυρίως, της δικανικής κρίσης».
Πηγή: Libre.gr