Μία νέα οδηγία του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ καλεί για ταχύτερη ανάπτυξη των αυτόνομων οπλικών συστημάτων και είναι η πρώτη εδώ και μία δεκαετία που επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη αυτών των συστημάτων. Παρόμοια οδηγία είχε εκδώσει και το NATO τον Οκτώβριο του 2022, για να “διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή της συμμαχίας“.
Και οι δύο ανακοινώσεις έρχονται μετά από σημαντικά μαθήματα που πήραν οι στρατοί στον πόλεμο της Ουκρανίας και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θέτοντας την τεχνητή νοημοσύνη ως “το μέλλον των πολεμικών συγκρούσεων“.
Προς το παρόν, η πλειοψηφία των αυτόνομων όπλων στην Ουκρανία απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Όμως οι στρατιωτικοί βλέπουν το πλεονέκτημα ενός πλήρως αυτόνομου όπλου, όπου τα ρομπότ θα μπορούν να αποφασίζουν μόνα τους να κυνηγούν και τα πλήττουν τους στόχους τους, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης επίβλεψης.
Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή μιας αυτόνομης έκδοση του ρομπότ αναγνώρισης Marker, που θα έχει τη δυνατότητα να κυνηγά και να πλήττει από μόνο του τανκς τύπου Leopard και Abrams.
Ο Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας τόνισε πως τα πλήρως αυτόνομα όπλα είναι το “λογικό και αναπόφευκτο επόμενο βήμα του πολέμου”, ενώ σημείωσε πως οι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης θα ξεκινήσουν να τα βλέπουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Οι υπέρμαχοι των πλήρως αυτόνομων οπλικών συστημάτων υποστηρίζουν πως η τεχνολογία θα λειτουργήσει προς όφελος των στρατιωτών αφού θα τους κρατήσει εκτός πεδίου μάχης, ενώ θα επιτρέψει τη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων με υπεράνθρωπη ταχύτητα, βελτιώνοντας δραστικά τις αμυντικές δυνατότητες.
Οι πολέμιοι αυτών των συστημάτων παλεύουν εδώ και μία δεκαετία για να απαγορευθεί η έρευνα και η ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων και ειδικότερα αυτών που στοχεύουν ανθρώπους και όχι οχήματα ή υποδομές. Υποστηρίζουν πως κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, η απόφαση για το αν πρέπει να χάσει τη ζωή του κάποιος πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ανθρώπων, καθώς η ανάληψη της απόφασης από έναν αλγόριθμο θα οδηγήσει στην απόλυτη μορφή της ψηφιακής απανθρωποποίησης. Μαζί με επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Campaign to Stop Killer Robots τονίζει πως τα αυτόνομα οπλικά συστήματα δε διαθέτουν την ανθρώπινη κρίση που απαιτείται για να διαχωριστεί ένας πολίτης από έναν στρατιωτικό στόχο.
Έως τώρα, οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για να προστατέψουν τους πολίτες και να περιορίσουν τις απώλειες της μάχης, διασφαλίζοντας πως η χρήση βίας είναι ανάλογη με τους στόχους της αποστολής. Αν και όταν τα όπλα τεχνητής νοημοσύνης βρεθούν στο πεδίο της μάχης, ποιος θα είναι υπεύθυνος για τους άσκοπους θανάτους πολιτών;