Πρόκειται για τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών σε όλη την Ελλάδα με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και την Ημέρα της Γυναίκας.
«Οι ζωές μας μετράνε, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη». Την οργή τους εξέφρασαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε περίπου 80 πόλεις, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ζητώντας ταυτόχρονα την απονομή Δικαιοσύνης και να αποδοθούν στο ακέραιο –και χωρίς καμία συγκάλυψη– οι ευθύνες, για το έγκλημα στα Τέμπη, που έχει μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς.
Ειδικότερα στην Αθήνα υπήρξε μια πρωτοφανής σε μαζικότητα κινητοποίηση σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων που επί 3,5 ώρες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας. Ο όγκος κι ο παλμός του μεγάλου παλλαϊκού συλλαλητηρίου θύμισε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της περιόδου 2010-2012, ενώ σε πολλούς ξύπνησε μνήμες από το μεγάλο συλλαλητήριο του 2002 που είχε συνέπεια την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Γιαννίτση.
Η ΑΔΕΔΥ και πλήθος εργατικών σωματείων, φορέων, οργανώσεων της Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές, με κεντρικό σύνθημα «8 Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Οι ζωές μας μετράνε. Να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι και τη Βουλή.
«Προκηρύξαμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε όλο το δημόσιο εκφράζοντας την αγανάκτηση μας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στα σιδηροδρομικά, ζητώντας την τιμωρία αυτών που ευθύνονται γι αυτήν την τραγωδία που βιώσαμε και διατρανώνοντας τη θέλησή μας να μπορέσουμε να μπούμε σε μια αντίληψη και κατεύθυνση ευνομούμενης πολιτείας με αξιοκρατία και με απόδοση ευθυνών. Είναι μια ημέρα μνήμης για τα άτομα που άδικα έχασαν τη ζωή τους από λάθη διαχρονικά των κυβερνήσεων, της πολιτικής ηγεσίας», ανέφερε ο προεδρεύων της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Πολυμερόπουλος.
Παράλληλα χιλιάδες απεργοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών με κεντρικό σύνθημα «Καμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη».
Επιπλέον εργατικά σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Χαυτεία και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.
«Πλημμύρα» περικύκλωσε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
Δεν κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις να διαλύσουν με δακρυγόνα την παλλαϊκή πορεία στη Θεσσαλονίκη, που έφτασε από τους γύρω δρόμους στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά περικυκλώθηκε από διαδηλωτές.
«Η ιδιωτικοποίησή σας σκοτώνει», «κρατικοποίηση τώρα», «ζούμε από τύχη», «Δεν πωλείται» γράφουν, μεταξύ άλλων τα πανό.
Η πορεία προς το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης στη μνήμη των 57 νεκρών έγινε παρά τη ρίψη χημικών από την ΕΛ.ΑΣ, με αίτημα να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους.
Βροντερό «παρών» φώναξαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές της πόλης, γυναίκες και μέλη φεμινιστικών συλλόγων, εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Κάποιοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους και κάποιοι άλλοι πλακάτ με συνθήματα μέσω των οποίων ζητούσαν να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών.
«Νέκρωσε» το κέντρο της Λάρισας
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία και στην Λάρισα, όπου εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και τράπεζες κατέβασαν ρολά.
«Θλίψη και οργή», «Τα κέρδη τους οι νεκροί μας» «ποτέ ξανά» μερικά μόνο από τα συνθήματα στα πανό των χιλιάδων συγκεντρωμένων.
Ογκώδης η πορεία στην Πάτρα
Ογκώδης πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας στην οποία συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για 15.000 κόσμου. Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν μία μαύρη κατασκευή πάνω στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα «μαμά έφτασα», καθώς και η μπάντα του Δήμου Πατρέων.
Η πορεία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις εδώ και 20 χρόνια στη Λαμία
Μία ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Λαμία και πάνω από 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί» ήταν το κεντρικό σύνθημα ενώ παράλληλα πανό και συνθήματα απαιτούσαν να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα. Πρόκειται για την τρίτη κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες και από τις πλέον μαζικές της τελευταίας 20ετίας στην περιοχή.
Το παρών έδωσαν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, σιδηροδρομικοί ενέργεια αλλά και συνταξιούχοι, όπως επίσης και φορείς των εργαζομένων και τα δύο Εργατικά Κέντρα. «Μέσα σε αυτό το τρένο ήταν συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, ήταν γονείς μας. Θα μπορούσε ο καθένας από μας να είναι στη θέση τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στο δρόμο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί» υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών κατά τη διάρκεια των ομιλιών στην κεντρική Πλατεία της Λαμίας.
Απαίτηση Δικαιοσύνης και στο Ρέθυμνο
Στη σημερινή διαμαρτυρία στο Ρέθυμνο όπου συμμετείχαν χιλιάδες πολιτών, σύσσωμη η ρεθεμνιώτικη κοινωνία απαίτησε να δικαιωθούν τα θύματα και οι οικογένειες τους τονίζοντας οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι φορέων συλλόγων και αυτοδιοίκησης πως η κοινωνία δε θα σιωπήσει και δε θα επιτρέψει να μην αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν υπάρχουν αυτές.
«Το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη εξακολουθεί να συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία. Ετούτες τις ώρες του ανείπωτου πόνου τα λόγια είναι φτωχά. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνους που επλήγησαν και στους οικείους τους. Στις φοιτήτριες και στους φοιτητές μας. Συντασσόμαστε με τους πολίτες και τους νέους μας, που διαδηλώνουν ειρηνικά σήμερα, για να μη συμβεί ποτέ άλλοτε ανάλογη τραγωδία», αναφέρει η πρυτανική αρχή του πανεπιστημίου Κρήτης δεδομένης και της κατάληψης που πραγματοποιούν οι φοιτητές στις σχολές του Πανεπιστημίου και της κατάληψης των κτηρίων στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο.
Οι φοιτητές εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στις οικογένειες των θυμάτων, διαμαρτύρονται για όσα βλέπουν το φως που αφορούν στην ανείπωτη τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και ζητούν να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να εντοπιστούν οι ένοχοι.
Επεισόδια στο Σύνταγμα
Το μεσημέρι επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν μπροστά από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ και προς την Ομόνοια, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στην οδό Σταδίου.
Αυτή την ώρα, ωστόσο, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στο κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου στις 3:30 το μεσημέρι και ενώ ήταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο μια ομάδα περίπου 50 ατόμων στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αποκόπηκε από το πλήθος και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.
Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου οι αστυνομικοί απώθησαν τους αγνώστους προς την Πανεπιστήμιου.
Ακολούθησαν συγκρούσεις μπροστά από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ, όπου περίπου 200 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς.
Παράλληλα στην οδό Σταδίου άγνωστοι έκαψαν ένα αυτοκίνητο, έσπασαν βιτρίνες και στάσεις λεωφορείων, ενώ βανδάλισαν το μνημείο που έχει φτιαχτεί για τα θύματα της Marfin.
Τέλος ένταση σημειώθηκε και στην οδό Πειραιώς όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους, καθώς και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο στον Κεραμεικό, όπου η ΕΛΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή 13 ατόμων.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία συνολικά έγιναν 28 προσαγωγές, εκ των οποίων μέχρι στιγμής 7 από αυτές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.
Πάνω από 40.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία στο Σύνταγμα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- Έγιναν 26 προσαγωγές και 15 συλλήψεις
Πάνω από 40 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. , συμμετείχαν σήμερα στο συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της εξελίχθηκε ειρηνικά. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα λίγων εκατοντάδων ατόμων αποσπάστηκε από το σώμα της πορείας και εκτόξευσε μάρμαρα, πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας προκάλεσαν φθορές, κατέστρεψαν το μνημείο των θυμάτων της Μαρφίν και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο βαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις διευκόλυναν με τον επαγγελματισμό τους την ειρηνική διεξαγωγή της πορείας και απέκρουσαν τις επιθέσεις όποτε χρειάστηκε, ενώ προχώρησαν σε 26 προσαγωγές και 15 συλλήψεις.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα σε πορείες και συγκεντρώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν σε ετοιμότητα, καθώς είναι αναμένεται νέα το απόγευμα κινητοποίηση, κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Ένταση στα γραφεία του ΟΣΕ στο Μεταξουργείο – Έγιναν 2 συλλήψεις και 5 προσαγωγές
Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα έξω από τα γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όταν η πορεία διαμαρτυρίας για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έφτασε στη πλατεία Καραϊσκάκη, ομάδα ατόμων επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν στην χρήση αναγκαίων μέτρων για να τους απωθήσουν.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έγιναν 2 συλλήψεις και 5 προσαγωγές.