Αυτές τις μέρες, πραγματοποιείται στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η ετήσια συνάντηση της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW).
Της Φωτεινής Κούβελα
Η 67η Σύνοδος (6-17 Μαρτίου 2023), η πρώτη με φυσική παρουσία των μελών από το 2019, έχει συγκληθεί με θέμα: «Καινοτομία και τεχνολογική αλλαγή και εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών».
Η Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση στα Ηνωμένα Έθνη, φεμινιστριών, ακαδημαϊκών, κυβερνητικών αξιωματούχων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής, για τον απολογισμό της προόδου στην ισότητα των φύλων, την ανανέωση του συλλογικού τους στόχου και τη χάραξη ενός νέου οδικού χάρτη προς τα εμπρός. Μια μοναδικά γόνιμη και δυναμική στιγμή για τις φεμινίστριες από όλο τον κόσμο.
Ιστορική αναφορά για τη CSW
Η πρώτη Επιτροπή χρονολογείται από το 1947, μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, όταν μια ομάδα 15 γυναικών που εκπροσωπούσαν κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για να αρχίσουν να χτίζουν τα διεθνή νομικά θεμέλια της ισότητας των φύλων.
Αυτές οι πρωτοπόρες γυναίκες ηγέτες, ανέλαβαν έργα για την αύξηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για τα γυναικεία ζητήματα και την αλλαγή της νομοθεσίας που εισάγει διακρίσεις. Για παράδειγμα, η Επιτροπή συνέβαλε στη σύνταξη της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , υποστήριξε τις αναφορές στους «άντρες» ως συνώνυμο της ανθρωπότητας και διαπραγματεύτηκε μια γλώσσα που να περιλαμβάνει περισσότερο το φύλο. Συνέταξε τις πρώτες διεθνείς συμβάσεις για τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των γυναικών στο γάμο , το δικαίωμα στην ίση αμοιβή για ίση εργασία και άλλα.
Τις επόμενες δεκαετίες, η Επιτροπή διοργάνωσε τέσσερις παγκόσμιες διασκέψεις για τις γυναίκες , ίδρυσε πολλά γραφεία του ΟΗΕ αφιερωμένα σε διάφορες πτυχές των δικαιωμάτων των γυναικών (τα οποία συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν το UN Women το 2011) και στράφηκε στην τοποθέτηση των γυναικείων θεμάτων ως κεντρικών ανησυχιών για τη διεθνή ανάπτυξη. Τώρα, η Επιτροπή πρωτοστατεί στην ενίσχυση, την εμβάθυνση και τη διεύρυνση του παγκόσμιου πλαισίου για την ισότητα των φύλων και την παρακολούθηση της εφαρμογής των συμφωνημένων ενεργειών.
Γιατί είναι απαραίτητη η CSW σήμερα;
Από την ίδρυση της CSW, έχει σημειωθεί μνημειώδης πρόοδος για την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στην κύρια διεθνή σκέψη και δράση. Ωστόσο, οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσανάλογα βάρη, προκαταλήψεις λόγω φύλου και συστημικές διακρίσεις, που εμποδίζουν την αυτονομία τους, την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και παρακωλύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, απέχουμε ακόμη αιώνες από την ισότητα των φύλων.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι θα χρειαστούν έως και 286 χρόνια για να καλυφθούν τα νομικά κενά και να αρθούν οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις, 140 χρόνια για να εκπροσωπούνται ισότιμα οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας και ηγεσίας στην εργασία και τουλάχιστον 40 χρόνια για να επιτευχθεί ίση εκπροσώπηση στα εθνικά κοινοβούλια. Μέχρι το τέλος του 2022, υπολογίζεται ότι περίπου 383 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Και κάθε 11 λεπτά, μια γυναίκα ή ένα κορίτσι σκοτώνεται από κάποιον στην οικογένειά της.
Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει διασταυρούμενες παγκόσμιες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, της κρίσης κόστους ζωής, των αυξημένων ένοπλων συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής, οι γυναίκες και τα κορίτσια υφίστανται διαφορετικές και δυσανάλογες επιπτώσεις. Οι γυναίκες έχασαν περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια εισόδημα το 2020 λόγω της πανδημίας και η συμμετοχή τους στις αγορές εργασίας είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με το φετινό θέμα της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, η CSW67 είναι μια βασική στιγμή για τον απολογισμό της τεχνολογικής προόδου και τη διασφάλιση ότι η ταχεία πρόοδός του δεν αφήνει πίσω τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Τώρα είναι η στιγμή να υιοθετήσουμε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην ψηφιοποίηση και να διασφαλίσουμε ότι οι φεμινιστικές αρχές της ένταξης και της διατομεακότητας είναι κατευθυντήριες δυνάμεις στην τεχνολογική καινοτομία.
Χρειαζόμαστε επειγόντως δράση για να καλύψουμε το χάσμα μεταξύ των φύλων στην ψηφιακή πρόσβαση, να διαμορφώσουμε οικοσυστήματα καινοτομίας χωρίς αποκλεισμούς, να ενσωματώσουμε τις προοπτικές του φύλου στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την ανάπτυξη τεχνολογίας και καινοτομίας και να εξαλείψουμε τη έμφυλη βία που διευκολύνεται από την τεχνολογία.
Η Επιτροπή θα συμφωνήσει σε μια σειρά συμπερασμάτων που θα χρησιμεύσουν ως το σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών μέσω της καινοτομίας, τεχνολογία και εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή.
Φωτεινή Κούβελα
Πρ. ΓΓΙΦ και Συντονίστρια του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Υποψήφια βουλεύτρια Β’ Αθηνών, Νότιος Τομέας