Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον CEO της Silicon Valley Bank, Gregory W. Becker, ο οποίος φέρεται να πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων στις 27 Φεβρουαρίου δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας, όπως προκύπτει από δημόσια έγγραφα.
Οι κινήσεις του Becker του απέφεραν σημαντικά κέρδη. σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Οι πωλήσεις αυτές ήταν μέρος ενός προσυμφωνημένου σχεδίου πώλησης μετοχών στελεχών, γνωστού ως πρόγραμμα 10b5-1, το οποίο ο Becker κατέθεσε στη SEC μόλις 6 εβδομάδες πριν από την κατάρρευση της SVB.
Οι μετοχές του πουλήθηκαν με μέση τιμή 287,42 δολάρια η κάθε μία, ενώ το βράδυ της Παρασκευής η αξία τους είχε καταρρεύσει, μετά την πτώχευση της τράπεζας. Η εξέλιξη αυτή κόστισε σε εξωτερικούς επενδυτές δισεκατομμύρια και προκάλεσε σοκ στον τραπεζικό τομέα, καθώς και στη Silicon Valley.
Τα πρόσφατα κέρδη του Becker από την πώληση των μετοχών προστίθενται στα 2,6 εκατ. δολάρια σε μετρητά που του καταβλήθηκαν πέρυσι, μεταξύ των οποίων και μπόνους 1,5 εκατ. δολαρίων σε μετρητά.
Επιχείρηση ανάκαμψης στην Wall Street
Εντωμεταξύ, διαγράφονται οι αρχικές απώλειες στην Wall Street μετά τις κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών και της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ασφάλιση των καταθέσεων των Silicon Valley Bank και Signature και ενώ οι επενδυτές ποντάρουν ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Έτσι, παρά το άνοιγμα σε αρνητικό έδαφος και για τους τρεις δείκτες με απώλειες μάλιστα κοντά στο 2%, πλέον ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,31% ή 99,86 μονάδων στις 32.009 μονάδες, ο S&P ενισχύεται κατά 0,45% στις 3.878 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημειώνει κέρδη 1,13% στις 11.265 μονάδες.
Στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την αναταραχή στις τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές, όπως η Goldman Sachs, εκτιμούν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) θα αποφύγει τελικώς να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε αύξηση των επιτοκίων της, όπως είχε προεξοφληθεί. Η εταιρεία ανέμενε προηγουμένως αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης. Η Goldman Sachs προσέθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη, το οποίο θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του για μία νέα αύξηση των επιττοκίων.
Στο αμερικανικό ταμπλό, βαριές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών. H μετοχή της First Republic βούτηξε ώς και 78%, ενώ η διαπραγμάτευσή της έχει αναστειλεί δύο φορές από την αρχή της διαπραγμάτευσης. Πτώση 23% σημειώνει η μετοχή της Charles Swab, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της, με την Goldman Sachs να χάνει 2%, την JPMorgan να “ελέγχει” τις απώλειες στο -0,8%, όπως και η Morgan Stanley που υποχωρεί κατά μόνο 0,25%%, την ώρα που η Citigroup πραγματοποιεί βουτιά 5%.
Πάντως, θετικό αντίκτυπο είχε σήμερα στις αγορές ομολόγων η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB. Οι τιμές των ομολόγων σημειώνουν άνοδο καθώς οι επενδυτές θορυβημένοι από τις εξελίξεις στρέφονται στην μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα.
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στους κίνδυνους που θέτει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα η κατάρρευση της τράπεζας SVB, ενώ το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εξαγωγές από τη Ρωσία έρχεται να προστεθεί στις δυσκολίες της αγοράς.
Το αργό πετρέλαιο βουτάει 4,2% στα 73,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί ράλι 2% στα 1.904 δολάρια ανά ουγκιά.
Αφού ξεκίνησαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ακολουθώντας την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων και του δολαρίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάσταση στην Silicon Valley Bank (SVB). Η κατάρρευση της καλιφορνέζικης τράπεζας ανάγκασε τις αμερικανικές αρχές να ανακοινώσουν μέτρα για την προστασία των καταθέσεων προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα πανικού στην αγορά.
«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν σημαντική πτώση σήμερα, καθώς οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί τίτλοι συνέχισαν να υποχωρούν παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,4%. Οι μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ασφαλιστικών ήταν μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη πτώση.
«Οι επενδυτές είναι ακόμα ταραγμένοι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν εάν οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα υπερχειλίσουν και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα», δήλωσε η Σουζάνα Στρίτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Hargreaves Lansdown. «Υπάρχει η εκτίμηση ότι σε θύλακες του συστήματος συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες και ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ίσως χρειαστεί να παρέμβει με περαιτέρω εγγυήσεις καταθέσεων σε άλλες τράπεζες».
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση 6,6% και οδεύουν προς το χειρότερο διήμερο ξεπούλημά τους από τότε που ξέσπασε πέρυσι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε βουτιά 12,1% σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Η γερμανική Commerzbank σημείωσε πτώση 11,3% ενώ οι μετοχές της γαλλικής Societe Generale και της ισπανικής Sabadell υποχώρησαν κατά 6,2% και 9,4%, αντίστοιχα.
Η μετοχή της HSBC σημείωσε πτώση 4,1% αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της SVB έναντι μίας στερλίνας.
Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει 3,08% στις 14.951 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 2,88%. Στη Βρετανία ο FTSE χάνει 2,22% ενώ στις περιφερειακές οικονομίες ο ιταλικός MIΒ υποχωρεί κατά 3,90% και ο ισπανικός IBEX χάνει 3,16%.
«Εθνικό» τείχος στην Ελλάδα
Με ήπια πτώση έκλεισαν τελικά οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι μεγάλες αρχικές απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά προς το κλείσιμο της αγοράς, μετά και το θετικό άνοιγμα της Wall Street. Αρχικά οι πιέσεις ήταν έντονες με την αγορά να καταγράφει πτώση που προσέγγισε το 3%, εν μέσω έντονης πτωτικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των εξελίξεων που πυροδότησε η πτώχευση της Silicon Valley Bank. Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Εθνικής να καταγράφει υψηλά κέρδη.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.049,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,64%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.025,17 μονάδες (-2,94%).
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 152,62 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 65.113.121 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,63%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,69%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+4,32%), της Εθνικής (+3,73%), της Πειραιώς (+0,71%) και της Jumbo (+0,67%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-2,98%), της Viohalco (-2,96%), του ΟΠΑΠ (-21,05) και του ΟΤΕ(-1,93%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,78%) και των Τραπεζών (+0,97%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-2,90%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,74%) και των Πρώτων Υλών (-2,22%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 21.293.171 και 9.761.431 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 26,61 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 24,94 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 26 μετοχές, 87 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +11,11% και Βιοτέρ +10,71%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τρία Άλφα (π) -10,00% και Attica Bank -9,99%.
Επιχείρηση εφησυχασμού
Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν χθες, Κυριακή, σε έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που απείλησε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ισχυρίζεται σήμερα πως «το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές».
Σε ομιλία του για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και τα πιθανά «λουκέτα» σε τράπεζες, ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε από τον Λευκό Οίκο να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι το τραπεζικό σύστημα θα αντέξει.
«Χάρη στη γρήγορη δράση της κυβέρνησής μου τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί μπορούν να μας εμπιστευούν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», δήλωσε, υποστηρίζοντας πως «οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε».
«Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε. Οι μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που καταθέτουν λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες μπορούν να γνωρίζουν πως θα είναι σε θέση να πληρώνουν τους εργαζομένους τους», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν θα προβεί σε κινήσεις για να «προστατεύσει» τους επενδυτές, καθώς «πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο».
«Όταν το ρίσκο δεν αποδώσει, οι επενδυτές χάνουν τα λεφτά τους», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τζο Μπάιντεν ανέλυσε τις δράσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να προστατευθούν οι καταθέτες των δύο λογαριασμών.
Πιο αναλυτικά:
-Οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει και τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που κάνουν τραπεζικές συναλλαγές εκεί και πρέπει να καλύψουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτές», είπε ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι δεν θα υποστούν ζημιές οι φορολογούμενοι. «Αντίθετα, τα χρήματα θα προέλθουν από τα τέλη που πληρώνουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», εξήγησε.
-Η διοίκηση αυτών των τραπεζών θα απολυθεί: «Εάν η τράπεζα αναληφθεί από την FDIC, οι άνθρωποι που διευθύνουν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πια εκεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
-Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται: «Πήραν ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν αποδίδει, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», τόνισε ο Μπάιντεν.
-Καταγραφή πλήρους αναφοράς για το τι συνέβη: Ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της λογοδοσίας των υπευθύνων. «Στη διοίκησή μου κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε.
-Μειώνοντας τον κίνδυνο να συμβεί ξανά αυτό: Επικαλούμενος τις απαιτήσεις που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Dodd-Frank, ο Μπάιντεν είπε ότι υπάρχουν κανόνες για να αποτραπεί η επανάληψη του 2008.
«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενισχύσουν τους κανόνες για τις τράπεζες, για να καταστήσουν λιγότερο πιθανό αυτό το είδος τραπεζικής χρεοκοπίας να συμβεί ξανά», είπε. «Και για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τις μικρές επιχειρήσεις», πρόθεσε.
Δεν ανησυχούμε λέει η Κομισιόν
Στην Ευρώπη, η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Την εκτίμησή τους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη από την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασαν και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Δεν βλέπουμε συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης. Φυσικά παρακολουθούμε την κατάσταση σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Λαμβάνουμε υπόψη μας την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι αρχές των ΗΠΑ για την αποφυγή μετάδοσης στις ΗΠΑ. Και επίσης τονίζουμε το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες (όχι μόνο οι μεγαλύτερες) εφαρμόζουν τα προληπτικά πρότυπα της Βασιλείας. ‘Αμεσα δεν υπάρχει μετάδοση, η πιθανότητα έμμεσου αντίκτυπου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι δεν βλέπει συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης για τη Γαλλία. «Προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Θέλω να επιβεβαιώσω ότι δεν βλέπουμε κανέναν κίνδυνο μετάδοσης για τη Γαλλία, αφενός επειδή οι γαλλικές τράπεζες δεν εκτίθενται στην τράπεζα Silicon Valley και αφετέρου επειδή το γαλλικό τραπεζικό οικονομικό μοντέλο είναι πολύ διαφορετικό με τη διαφοροποίηση της έκθεσης των γαλλικών τραπεζών και ένα υγιές σύστημα εποπτείας», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση ώρα με την ώρα. Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει αντίκτυπος στις βελγικές τράπεζές μας», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Βινσεντ Βαν Πέντεγκεμ.
H γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) συγκάλεσε για σήμερα την ομάδα κρίσεων της για να αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank στην εγχώρια αγορά, αλλά δεν προβλέπεται κάποια έκτακτη συνεδρίαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι αμερικανικές Αρχές προχώρησαν χθες στη λήψη έκτακτων μέτρων για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα καθώς η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.
H συνεδρίαση της ομάδας κρούσεων της Bundesbank γίνεται εν μέσω βουτιάς των τραπεζικών μετοχών της Ευρωζώνης, με αυτή της Commerzbank να υποχωρεί 11% και της Deutsche Bank 6,5%. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και είναι επιφορτισμένη να ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο και να κάνει συστάσεις, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις.
Για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι αποφάσεις λαμβάνονται από εθνικές εποπτικές Αρχές για τις μικρότερες τράπεζες και από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ για τις μεγαλύτερες.
Υψηλόβαθμη πηγή της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν είχε και δεν θα έχει κάποια έκτακτη συνεδρίαση, με την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της να έχει οριστεί για τις 23-24 Μαρτίου.
Επίσης, δεν αναμένεται κάποια ανακοίνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Η πηγή της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι γενικά καλά χρηματοδοτημένες και ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν γενικά ένα πιο συντηρητικό μείγμα ενεργητικού σε σχέση με αυτό της Silicon Valley Bank, η οποία έδινε δάνεια κυρίως σε τεχνολογικές startups που έχουν υψηλό ρίσκο.
Η πηγή δεν βλέπει κάποια άμεση επίπτωση στις τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατάρρευση της SVB αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντόμινο.