Kαθώς κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία, η νευρικότητα είναι μεγάλη στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, σημειώνει η Welt. Οι επόμενες αμερικανικές εκλογές θα είναι μια μοιραία επιλογή για την Ευρώπη; Οι ΗΠΑ δεν ασχολούνται πλέον μόνο με την Ουκρανία.
Οι σημαίες της Πολωνίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ κυμάτιζαν στον κρύο άνεμο όταν ο Τζο Μπάιντεν βγήκε έξω από το Κάστρο της Βαρσοβίας στα τέλη Φεβρουαρίου. “Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή, δεν ήταν απλώς μια δοκιμασία για την Ουκρανία. Όλος ο κόσμος αντιμετώπιζε μια ιστορική δοκιμασία”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. “Θα απαντούσαμε; Να είσαι δυνατός ή αδύναμος; Ενωμένοι ή διχασμένοι; Ένα χρόνο μετά, γνωρίζουμε την απάντηση”. Η Δύση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας.
Θα συνεχίσει όμως αυτό να συμβεί όταν η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ επιταχυνθεί το 2024;
Στα μέσα αυτής της εβδομάδας, υπήρξε μια πρόγευση της κατεύθυνσης προς την οποία θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί η συζήτηση. Η βοήθεια της Ουκρανίας εναντίον του Πούτιν δεν είναι “κεντρικό εθνικό συμφέρον”, δήλωσε ο Ρον Ντε Σάντις, κυβερνήτης της Φλόριντα και φαβορί για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ντε Σάντις περιέγραψε την εισβολή της Ρωσίας σε έναν κυρίαρχο γείτονα ως “εδαφική διαμάχη”.
Την ίδια γραμμή ακολουθεί και ο εσωκομματικός ανταγωνιστής του Ντόναλντ Τραμπ. Για τη χώρα του, ο αγώνας κατά της Ρωσίας δεν είναι στρατηγικό συμφέρον – “αλλά για την Ευρώπη”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει πολύ περισσότερα από ό,τι εμείς, ή τουλάχιστον τόσο πολύ”.
Τέτοιες δηλώσεις κάνουν την Ευρώπη και τη Γερμανία όλο και πιο νευρικές για τη δική τους ασφάλεια. Βρυξέλλες και Βερολίνο αναρωτιούνται: Η διατλαντική συμμαχία κρατάει τη Μόσχα;
Μια μοιραία επιλογή για την Ευρώπη
Στην Ουάσιγκτον, το ερώτημα αυτό τίθεται εξίσου επειγόντως. Σε αυτές τις μέρες του Μαρτίου, η πρώτη ανοιξιάτικη ζεστασιά μπορεί να γίνει αισθητή στην αμερικανική πρωτεύουσα. Μετά τη μακρά εποχή των παγετώνων του Covid, η πόλη ζωντανεύει, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του πολιτικού κατεστημένου συναντιούνται ξανά μετά τη δουλειά στα μπαρ γύρω από τον Λευκό Οίκο.
“Η υποστήριξη για την Ουκρανία ήταν πολύ ισχυρή μεταξύ των Αμερικανών και εξακολουθεί να είναι”, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Και προσθέτει χαρακτηριστικά: “τουλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη”.
Μια παραδοχή που σε κάνει να κάθεσαι και να προσέχεις από πολλές απόψεις. Οι αμερικανικές εκλογές του επόμενου έτους θα είναι μια μοιραία επιλογή για την Ευρώπη και για τη Γερμανία ειδικότερα. Το αν το “κλείδωμα” των Συμμάχων που επικαλείται ο Όλαφ Σολτς (SPD) παραμένει σε ρυθμό εξαρτάται πρώτα από όλα από την αναμενόμενη δυναμική που θα πυροδοτήσει η εκστρατεία για την είσοδο στον Λευκό Οίκο. Αν, για παράδειγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήσει προβλέψιμα τους Δημοκρατικούς ότι “σπαταλούν” τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Αλλά ανεξάρτητα από το αν ένας Δημοκρατικός ή ένας Ρεπουμπλικάνος κερδίσει την κούρσα στο τέλος, η πίεση στο Βερολίνο θα αυξηθεί για να ολοκληρώσει η Γερμανία το σημείο καμπής της – όχι μόνο σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα. Στην Ουάσιγκτον, δεν αφορά πλέον μόνο τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης ή τον στόχο 2% του ΝΑΤΟ.
Το Λονδίνο το γνωρίζει ήδη πολύ καλά αυτό. “Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποδείξει τους τελευταίους δώδεκα μήνες ότι βρίσκεται πλήρως πίσω από την διατλαντική αρχιτεκτονική ασφαλείας. Σε αντάλλαγμα, θέλει να δει χώρες όπως η Γερμανία ή η Μεγάλη Βρετανία πρόθυμες να πλεύσουν ανατολικά του Σουέζ. Για να μοιραστούμε την κατανόηση του τι είναι το ελεύθερο εμπόριο και μια διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες”, δήλωσε ο Τζέημς Χίπι, Υπουργός Εξωτερικών στο Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, στη Welt am Sonntag.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση με την Κίνα είναι μαζί, σύμφωνα με τους συντηρητικούς. Η Ουάσινγκτον θέλει να δει τους συμμάχους της στο πλευρό της στον Ινδο-Ειρηνικό, “σε αντάλλαγμα παραμένει δεσμευμένη στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ”.
Οι ΗΠΑ προσβλέπουν εδώ και καιρό στο Πεκίνο
Οι Βρετανοί έχουν ήδη ταχθεί σθεναρά στο πλευρό της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της Κίνας. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ συναντήθηκε με τον Μπάιντεν και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Η τριάδα παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή της συνεργασίας τους στον τομέα της ασφάλειας “Aukus” που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και συμφώνησε για την από κοινού κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για τον Ινδο-Ειρηνικό.
Οι ηπειρωτικοί Ευρωπαίοι, από την άλλη πλευρά, είναι απρόθυμοι να βγάλουν συμπεράσματα από την ανακοίνωση που έγινε στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι η Κίνα είναι “μια συστημική πρόκληση” για τη Δύση.
Στην Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, οι παρατηρητές συμβουλεύουν να μην υπερεκτιμηθούν τα ηχηρά συνθήματα του Ντε Σάντις. “Δεν βλέπω ένα σενάριο στο οποίο ένας πρόεδρος των ΗΠΑ χάνει την κατανόηση του πόσο κρίσιμη είναι η ασφάλεια της Ευρώπης για την ασφάλεια, την ελευθερία και την ευημερία της Αμερικής”, δήλωσε η Ρεμπέκα Χάινριχς, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο συντηρητικό Ινστιτούτο Χάντσον. Αντίθετα, πρέπει να δοθεί προσοχή στους κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους που ζητούν ταχύτερη και ισχυρότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η σταδιακή αύξηση του Μπάιντεν εμποδίζει το Κίεβο να φτάσει ακόμη και σε ένα σημείο όπου θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός ή διαπραγματεύσεων. “Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπερβολικά ανήσυχη να κρατήσει τη συμμαχία ενωμένη και να λάβει υπόψη τη θέση της Γερμανίας”, δήλωσε ο Χάινριχς.
Πριν από λίγες εβδομάδες, γερμανοί πολιτικοί κατάφεραν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι το κόμμα του Ρόναλντ Ρέιγκαν δεν είχε περάσει εντελώς στην απομόνωση (“Πρώτα η Αμερική”). “Οι αναφορές για την υποστήριξή μας στην ισχυρή ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο είναι πολύ υπερβολικές”, δήλωσε ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στα μέσα Φεβρουαρίου. “Η ηγεσία του κόμματός μου υποστηρίζει συντριπτικά μια ισχυρή, αφοσιωμένη Αμερική και μια ισχυρή διατλαντική συμμαχία. Μην κοιτάτε τόσο πολύ στο Twitter, κοιτάξτε τους ανθρώπους στην εξουσία”.