Μόνο το μέγεθος της Κίνας, οι τεράστιες ενεργειακές της ανάγκες και η εκ νέου εκτόξευση της πραγματικής της ανάπτυξης (αναμένεται 6%), την καθιστούν έναν περιζήτητο πελάτη στον οποίο τα κράτη του κόλπου είναι αδύνατον να πουν όχι σε συναλλαγές με το Γουάν με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία.
Ακόμη και η Γαλλική Total μέσω των Εμιράτων πραγματοποιεί την πρώτη πώληση σε γουάν, 65.000 τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που μπορεί να σημάνει ίσως και μια δειλή ευρωπαική στροφή.
Σε κάθε περίπτωση ο αθόρυβος γίγαντας η Κίνα, μέσω αυτών των κινήσεων απειλεί σοβαρά την παντοκρατορία του πετροδολαρίου. Ενός νομίσματος χωρίς αντίκρισμα χρυσό η πόρους, με μόνο την κρατική υποσχετική της πληρωμής (fiat currency), που επιτρέπει τις ΗΠΑ να κόβουν τρις. δολάρια χωρίς να πληθωρίζονται εξυπηρετώντας το βιοτικό τους επίπεδο, διατηρώντας εκατονταδες βασεις ανά τον κόσμο και τεράστιο εξοπλισμό, χωρίς αυτό να το επιτρέπει η οικονομία τους.
Kαι κάπως έτσι φτάνουμε στο turning point, όπου η Κίνα σε συνεργασία με τα BRICS+ που συμβαίνει τα περισσότερα να είναι ενεργειακές παραγωγές χώρες, να παραγκωνίζουν καθημερινά όλο και περισσότερο το δολάριο, χτυπώντας το μάλιστα στη ρίζα του.
Οι ΗΠΑ με τη πλεονεξία τους αυτοκτονούν και μυαλό δεν βάζουν. Μια με την άκριτη παγκοσμιοποίηση που δυνάμωσε τους αναπτυσσόμενους για να κερδίσουν μια χούφτα πολυεθνικές τους, μια με τις εκβιαστικές κυρώσεις και τους συνεχείς πολέμους & πρόσφατα με το Ουκρανικό, κλόνισαν την εμπιστοσύνη του πλανήτη.
Κοντόφθαλμες πολιτικές ενός παγκόσμιου νταή που δυστυχώς θα φέρει μακροπρόθεσμες συνέπειες, αλλά ταυτόχρονα δεν θα παραδοθεί εύκολα με ό,τι αυτό σημαίνει, με εστίες φωτιάς παγκόσμια, η ακόμη και με οικονομικούς σεισμούς.
Το ξήλωμα της κάλτσας όμως άρχισε και τίποτε δεν θα το σταματήσει.