«Για την περίπτωση Κιλιτσντάρογλου, θα πω ότι τελικά η νίκη Ερντογάν στον πρώτο γύρο τουλάχιστον και πιθανότατα και στον δεύτερο, φαίνεται ότι δεν έλαβε χώρα εχθές. Έλαβε χώρα τη μέρα που αποφάσισαν οι της αντιπολίτευσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου ήταν ο ανθυποψήφιος του Ερντογάν» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πρώτο Πρόγραμμα .
«Κρατώντας μικρό καλάθι μέχρι να επισημοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, εάν πράγματι επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά, πρόκειται για μία νίκη Ερντογάν. Ακούω και διαβάζω κάποιους που λένε, ναι, αλλά δεν επικράτησε από τον πρώτο γύρο. Σωστό είναι αυτό, αλλά θυμίζω ότι η προσδοκία ήταν ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα επικρατούσε» προσέθεσε ο κ. Φίλης.
Στις Κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν παράλληλα με τις Προεδρικές εχθές στην Τουρκία, φαίνεται ότι ο συνασπισμός που στηρίζει τον Ερντογάν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σημείωσε ο κ. Φίλης, αλλά ακόμα και αν συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία, ο κ. Ερντογάν ενόψει του δεύτερου γύρου, θα μιλήσει για την ανάγκη της σταθερότητας, καλώντας τον τουρκικό λαό να ψηφίσει για πρόεδρο αυτόν που ελέγχει και το Κοινοβούλιο, Άλλωστε, η Τουρκία δεν έχει κουλτούρα συγκατοίκησης, συμβίωσης πολιτικής όπως συμβαίνει στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες κατά το γαλλικό μοντέλο διακυβέρνησης.
«Λέμε όλοι και εγώ, ότι ο Ερντογάν είναι ένα πολιτικό φαινόμενο. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι ένας ηγέτης ο οποίος ξέρει να πιάνει τον παλμό του λαού, είναι δημαγωγός, είναι λαϊκιστής. Είναι ένας ηγέτης που για τα τουρκικά δεδομένα πράγματι έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του μετά τον Μουσταφά Κεμάλ. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος» παραδέχθηκε ο κ. Φίλης, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία λέει ότι οι χθεσινές εκλογές δεν διεξήχθησαν επί ίσοις όροις, ότι μέχρι τις εκλογές αυτές, στην πενταετία που μεσολάβησε μεταξύ των προηγούμενων εκλογών και των χθεσινών δεν υπήρχε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας στην Τουρκία, δεν υπήρχε η δυνατότητα έκφρασης της διαφορετικής άποψης.
«Φυλακίστηκαν και διώχθηκαν πάρα πολλοί από την αντιπολίτευση. Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος μαζί με μία ντουζίνα βουλευτών βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Βρίσκονται στη φυλακή άνθρωποι οι οποίοι εξέφρασαν διαφορετική άποψη από την κυρίαρχη και επειδή θεωρήθηκαν εχθροί του καθεστώτος, βρέθηκαν στη φυλακή εν μια νυκτί. Άρα λοιπόν, πολιτικό φαινόμενο ο Ερντογάν μεν, από την άλλη όμως η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί έστω να υποδηλώνεται ή να εκδηλώνεται ένας θαυμασμός απέναντι σε τέτοιου τύπου αυταρχικά καθεστώτα» περιέγραψε ο κ. Φίλης.
Σχετικά με το πόσο βέβαιη φαίνεται τελικά να είναι η επικράτηση του κ. Ερντογάν, ο κ. Φίλης, ανέφερε ότι ακόμα και αν ο κ. Ογάν “δώσει γραμμή” υπέρ Κιλιτσντάρογλου, δεν είναι σίγουρο ότι οι ψηφοφόροι του θα τον ακολουθήσουν πιστά. «Εγώ λέω μάλλον όχι. Επίσης, είμαστε βέβαιοι ότι κάποιος θα σηκωθεί να ξαναπάει, να ψηφίσει για έναν υποψήφιο που ενδεχομένως δεν τον εκφράζει, όπως ο υποψήφιος τον οποίο ψήφισε την πρώτη Κυριακή; Θεωρώ ότι θα έχουμε μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τη χθεσινή, η οποία έσπασε ακόμα και τα τουρκικά ρεκόρ, φαίνεται να ανέρχεται στο 93%» υποστήριξε ο κ. Φίλης.
Σε ό,τι αφορά, στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Ερντογάν αν τελικά βγει νικητής στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στις 28 Μαΐου, ο κ. Φίλης, ερωτηθείς εάν όπως λένε πολλοί αναλυτές, ο κ. Ερντογάν θα είναι ένας “άλλος” Ερντογάν, τόνισε πως συμβαίνει συχνά πλέον στη Δύση, να κάνουν αναλύσεις οι οποίες περισσότερο εκφράζουν ευσεβείς πόθους και λιγότερο μπορούν και διαβάζουν την πραγματική εικόνα.
«Μπορεί πράγματι, όπως λένε, ο Ερντογάν απαλλαγμένος, γνωρίζοντας ότι είναι η τελευταία πενταετία, να είναι ένας άλλος Ερντογάν. Το θέμα είναιι, ποιος άλλος Ερντογάν. Γιατί μπορεί κανείς να πει, ακριβώς επειδή είναι απαλλαγμένος, ακριβώς επειδή πήρε την εκδίκησή του απέναντι σε όλους αυτούς που προεξοφλούσαν ότι θα χάσει τις εκλογές και οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Δύση, ακριβώς επειδή θα αισθάνεται ακόμα πιο ισχυρός, ακριβώς επειδή θα θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του στα 100 και πλέον χρόνια της νεότερης Τουρκίας που ο ίδιος λέει ότι ο αιώνας της Τουρκίας ξεκινά το 2023, ο επόμενος αιώνας, δηλαδή εκατό χρόνια με τη συμπλήρωση της υπογραφή Συνθήκης της Λωζάνης, γιατί να μην κάνει τα ανάποδα, δηλαδή να μην είναι ο εαυτός του. Γιατί να μην είναι ο αυταρχικός ηγέτης, ο οποίος ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική ο οποίος λοξοκοιτάζει προς τη Ρωσία, ο οποίος έχει μία Τουρκία να θεωρείται αυτόνομη δύναμη και θέλει να τη μεγαλώσει και άλλο, παράγει η Τουρκία τα δικά της αυτοκίνητα, τα δικά της αεροπλάνα πέμπτης γενιάς, έτσι λένε, τα δικά της αυτοκίνητα και ούτω καθεξής. Γιατί λοιπόν να αλλάξει;» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, επισημαίνοντας πως η οικονομία της γείτονος, είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει, ο κ. Φίλης, σημείωσε πως πράγματι μπορεί να υποχρεωθεί ο κ. Ερντογάν σε κάποιες προσαρμογές και στην εξωτερική του πολιτική, χωρίς να μπορεί κανείς να εκτιμήσει πόσο βαθιές και ανατρεπτικές θα είναι.
«Αλλά επειδή χρειάζεται λεφτά και επειδή αυτά τα λεφτά δεν μπορούν να προέλθουν μόνο από τους φίλους του και επειδή “φλερτάρει” με το ΔΝΤ, γι΄ αυτό τον λόγο ο Ερντογάν σίγουρα θα κάνει κάποιες προσαρμογές ελέω οικονομίας τώρα. Ενδεχομένως να μην το ξέρει ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν, γιατί πολλές φορές που κάνουμε εκτιμήσεις για τους ηγέτες θεωρώντας ότι τα ξέρουν όλα, έχει αποδειχθεί περίτρανα πάρα πολλές φορές ότι δεν τα ξέρουν όλα. Είναι και αυτοί άνθρωποι και μπορούν να κάνουν λάθη» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.