Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πλέον βοηθός υπουργός εξωτερικών για θέματα ενέργειας και ατζέντα την νοτιοανατολική Ευρώπη Τζέφρι Πάϊατ προχωρά σε μία εντυπωσιακή αποκάλυψη σχετικά με το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εκείνη την περίοδο ο κ. Παϊατ ήταν επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και είχε αναπτύξει ενεργό ρόλο στο περιθώριο των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.
Ο Πάϊατ πλέκει το εγκώμιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του πιστώνει το σχέδιο επίλυσης της διαφοράς αλλά και για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο στάδιο παρά, όπως επισημαίνει, τις αντιρρήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το πλέον ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι αποκαλύπτει επαφές του με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ που είχε σηκώσει την σημαία κατά της συμφωνίας, με στελέχη της να αποκαλούν “προδότες” την τότε κυβέρνηση και τους βουλευτές που είχαν δηλώσει ότιθα ψηφίσουν την επικύρωση της συμφωνίας από την Βουλή.
Και εμμέσως πλην σαφώς “φωτογραφίζει” τον σημερινό πρωθυπουργό, λέγοντας πως τελικά ήταν ικανοποιημένος που “κάποιος άλλος έβγαλε τα κάστανα από την φωτιά”
javascript:”;
Το βιβλίο και οι αποκαλύψεις
Στο βιβλίο «Μακριά κι αγαπημένοι: 80 χρόνια αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα, 1940-2020» (εκδόσεις Εστία) ο Τζέφρι Πάιατ μιλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και εγκωμιάζει τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμβολή του σε αυτή.
Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει στο βιβλίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την ευθύνη και πως «προς μεγάλη του τιμή, αναγνώρισε πως ήταν θέμα ιστορικής κληρονομιάς και πως έβαζε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο μακροπρόθεσμα».
Ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε, επίσης, ότι στη Νέα Δημοκρατία παρά τις ενστάσεις που είχαν τότε, σήμερα είναι ικανοποιημένοι που κάποιοι άλλοι «έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά».
«Δεν είχε απήχηση η συμφωνία στη Νέα Δημοκρατία, και είχα κάποιες πολύ έντονες συζητήσεις με ανθρώπους που κατέχουν μεγάλη εξουσία σήμερα, αλλά ξέρω πως σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι και αρκετά ικανοποιημένοι που το έλυσαν άλλοι το θέμα γι’ αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα, όπως φιλοξενείται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα»:
«Νομίζω πως οι ΗΠΑ, η πρεσβεία εδώ, η πρεσβεία μας στα Σκόπια, ο αντιπρόεδρος Πενς και ο Γουές Μίτσελ, έπαιξαν όλοι πολύτιμο ρόλο στο να γίνει πράξη η συμφωνία, με έναν τρόπο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν, γιατί είχαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Για μένα, ήταν μια περιφανής στιγμή αποτελεσματικής αμερικανικής διπλωματίας.
Τελικά, ήταν τα εμπλεκόμενα μέρη που έπρεπε ν’ αποφασίσουν ότι θα κάνουν τη συμφωνία πράξη, και δίνω πολλά εύσημα στους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, ενώ από ελληνικής πλευράς ήταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο του Κοτζιά μέχρι την τελευταία πράξη, όταν χρειάστηκε να πάρει την ευθύνη ο Τσίπρας. Πάντα όμως είχα την αίσθηση ότι το σχέδιο ήταν ουσιαστικά του Κοτζιά – φανταζόμουν κομματικές συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου κοίταζαν ο ένας τον άλλον κι έλεγαν: γιατί το κάνουμε όλο αυτό; Πώς βοηθά το κόμμα; Και ο Τσίπρας, προς μεγάλη του τιμή, αναγνώρισε πως ήταν θέμα ιστορικής κληρονομιάς και πως έβαζε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο μακροπρόθεσμα. Δεν είχε απήχηση η συμφωνία στη Νέα Δημοκρατία, και είχα κάποιες πολύ έντονες συζητήσεις με ανθρώπους που κατέχουν μεγάλη εξουσία σήμερα, αλλά ξέρω πως σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι και αρκετά ικανοποιημένοι που το έλυσαν άλλοι το θέμα γι’ αυτούς».
Το απόσπασμα όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο: