Για τις εκλογές στην Τουρκία και την επόμενη ημέρα μίλησε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
“Νομίζω πως πάμε σε αυτές τις εκλογές με μία διαπίστωση και ένα κομβικό ερώτημα: Η διαπίστωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Ερντογάν εκφράζει με αποτελεσματικό τρόπο τη μισή Τουρκία. Αυτός ο μαχητικός εθνικισμός του φάνηκε ότι ταιριάζει περισσότερο με το εκλογικό σώμα, σε σύγκριση με την προεκλογική εκστρατεία του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος πρόβαλε συνθήματα κατά της διαφθοράς και έδωσε μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη των Κούρδων. Και αυτό φάνηκε ότι έγινε μπούμερανγκ στο τέλος και το εκμεταλλεύεται με αποτελεσματικό τρόπο ο Ερντογάν” τόνισε ο κ. Ντάλης.
“Επομένως η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκφράσει την άλλη μισή Τουρκία, αλλά δεν το κάνει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο που το κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Το κομβικό ερώτημα είναι το εξής: “Ποιος Ερντογάν θα μας προκύψει την επομένη των εκλογών;. Θα είναι ο Ερντογάν της πρώτης περιόδου όταν επιχείρησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 να κερδίσει τις εντυπώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι να κλέψει την Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον να κερδίσει την καρδιά της. Δεν το πέτυχε. Υπήρχε και ένα έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως από τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Θα είναι ο δεύτερος ο Ερντογάν της δεκαετίας του 2010, της εσωστρέφειας και της σταδιακής απομάκρυνσης από τη Δύση;. Θα μοιάζει με τον πρώτο ή τον δεύτερο Ερντογάν ή θα είναι κάτι διαφορετικό; Είναι το κομβικό ερώτημα που προκύπτει ήδη και θα περιμένουμε να δούμε τα δείγματα γραφής. Δηλαδή η Δύση αγωνιά για το αν ο Ερντογάν θα επιστρέψει σε μια νατοϊκή κανονικότητα. Αυτή τη στιγμή η σχέση Τουρκίας – ΝΑΤΟ είναι μια τρελή σχέση. Έτσι τη χαρακτήρισε και ο στρατηγός Πετρέους και νομίζω ότι έχει δίκιο” σημείωσε ο καθηγητής.
Σε ερώτηση για τη στάση του απέναντι στη Δύση, ο κ. Ντάλης απάντησε: “Είμαι της άποψης ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιβιώσει μακριά από τη Δύση. Είναι μια χώρα, η οποία έχει διαμορφώσει μια στρατηγική από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία είναι δυτικόστροφη και η Τουρκία βλέπει προς τη Δύση, βλέπει προς την Ευρώπη. Τώρα ο Ερντογάν επιχειρεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους περιφερειακούς του γείτονες. Είδαμε ότι έστειλε τον υπουργό των Εξωτερικών του λίγες μέρες πριν από τις πρώτες εκλογές στη Μόσχα, όπου ένα ιδιότυπο προξενιό Μόσχας και Τεχεράνης επιχείρησε να φτιάξει τις σχέσεις του Ερντογάν με τη Συρία. Φαίνεται πως υπήρξαν κάποια αποτελέσματα εκεί. Τέτοιες συμπεριφορές θα δούμε και στη συνέχεια. Έχω την αίσθηση ότι οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν. Θα φανεί αν ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θελήσει να εμπλακεί περισσότερο και να έρθει πιο κοντά στην Τουρκία, αν δηλαδή θα παίξει το χαρτί της Τουρκίας, αν θα κρατήσει αυτή την ψυχρή στάση που έχει σήμερα απέναντι στον Ερντογάν. Γιατί η χημεία των δύο ανδρών δεν ταιριάζουν καθόλου“.
“Η δική μας στάση που προφανώς δεν θα αλλάξει. Η δική μας στρατηγική είναι μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση απέναντι σε αυτά τα προβλήματα. Η πρόταση είναι ξεκάθαρη. Είναι το Διεθνές Δικαστήριο. Μια χώρα όπως η Τουρκία, η οποία θέλει όπως λέει, να ξαναδεί τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τη Δύση, θα πρέπει να εμπεδώσει όλες αυτές τις αξίες, το νομικό πολιτισμό που έχει παράξει η Δύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα, είναι το περίφημο κοινοτικό κεκτημένο. Μια Τουρκία η οποία βολοδέρνει μεταξύ Ανατολής και Δύσης δεν έχει πολλές προοπτικές να συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ευρώπη, οπότε αυτό θα είναι πρόβλημα και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις” είπε.
Όσον αφορά στον πύραυλο πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, τον χαρακτήρισε “ένα μήνυμα μαχητικού εθνικισμού“. “Ο πύραυλος ήταν περισσότερο για να τον δουν οι ψηφοφόροι της Κυριακής. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε την επόμενη μέρα, κατέληξε ο κ. Ντάλης.