Η Ροδόπη αφαίρεσε κάθε πιθανότητα να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί αυτή η (δεύτερη) προεκλογική περίοδος με προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Ελπίσαμε για λίγο πως θα συζητήσουμε για το ΕΣΥ, για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, τις υποδομές και τα μέσα που δεν υπάρχουν στα νησιά και πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, για το πώς θα επιτευχθούν και πόσο κοστίζουν δεσμεύσεις, όπως αυτή (της Ν.Δ) για χρόνο ανταπόκρισης του ασθενοφόρου -εφόσον βρεθεί και έχει πλήρωμα…- σε κάθε περιστατικό από 7 έως 10 λεπτά!
Όχι ότι ήταν επιλογή των κομματικών επιτελείων αυτή η συζήτηση, ήταν η τραγική επικαιρότητα των θανάτων της 63χρονης στην Κω και της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη που τα ανάγκασε.
Ελπίσαμε, ακόμα, πως θα ψηλαφήσουμε τις πραγματικές προθέσεις τους για όσα υποσχέθηκαν πριν τις πρώτες κάλπες και θα αξιολογηθεί το κόστος αυτών των υποσχέσεων ώστε να γνωρίζουμε πόσο ειλικρινής είναι καθένας εκ των πολιτικών αρχηγών. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που υποτίθεται θα ήταν ο κριτής των προθέσεων –ως προς το κόστος– αποδείχθηκε πως δεν έχει θεσμικά την δυνατότητα, η Ν.Δ που επικαλούνταν κάποια τέτοια αξιολόγηση ως προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε μετά την αποδοχή της πρόκλησης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παραπέμπει στο ότι οι υποσχέσεις της έχουν ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο και φέρουν την υπογραφή της Κομισιόν, κάτι που όμως δεν φαίνεται να ισχύει κατά τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Μύλος…
Κι ενώ είχαμε την ελπίδα κάπως να τα ξεδιαλύνουμε όλα αυτά και να περισσέψει και χρόνος να συζητήσουμε και για άλλα, αίφνης η Ροδόπη κυριάρχησε και ως φαίνεται θα κυριαρχήσει μέχρι τέλους. Η ατζέντα ορίζεται από τον πατριωτισμό της Ν.Δ και την “εθνική εξαίρεση” του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας θεωρήσουμε μάλλον βέβαιο πως οι ψηφοφόροι της Καλαμάτας, της Κέρκυρας, του Ρεθύμνου και του Αγρινίου δεν θα ενδιαφερθούν ιδιαίτερα για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, όπως δεν ενδιαφέρθηκαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες (και παλιότερα) που συμβαίνει ανελλιπώς. Πόσοι θυμούνται τα παιχνίδια του προξενείου με τους Σαδίκ και Φαϊκογλου και πως τα “ενεργούμενα” της τουρκικής πολιτικής στην Θράκη, συνεργάστηκαν με κόμματα και στήριξαν κυβερνήσεις…
Εκείνο, όμως, που κυριαρχεί είναι:
-Η μετατόπιση του προεκλογικού ενδιαφέροντος στο πεδίο του …πατριωτισμού και των εθνικών θεμάτων όπου η Ν.Δ κερδίζει κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ –σε μεγάλο βαθμό και με δική του ευθύνη. Είναι αναμφίβολα προτιμότερο να μιλάμε για τον Φερχάτ και τον Φίλη, παρά για τα ασθενοφόρα και τους διασώστες που δεν υπάρχουν. Και γίνεται ακόμα πιο βολικό για τη Ν.Δ όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πυρά εκ των έσω (τοπικά στελέχη, πρώην και ξεχασμένοι διπλωματικοί σύμβουλοι κ.ά) και ξύνει την πληγή με την αμηχανία του και τα αργά αντανακλαστικά του. Το “μπλέ” στην Ροδόπη, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα είναι -εάν επιτευχθεί- μία νίκη γοήτρου για τη Ν.Δ, ακόμα κι όταν είναι βέβαιο πως θα νικήσει εύκολα και με ασφαλή αυτο/παντοδυναμία.
-Η πλαγιοκόπηση του υπερδεξιού ή και ακροδεξιού πολιτικού αστερισμού που συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Κάθε ψήφος που θα μετακινηθεί από την Ελληνική Λύση και τη Νίκη προς τη Ν.Δ αυξάνει το ποσοστό αυτοδυναμίας.
-(Νομίζουν ότι) στέλνει ένα μήνυμα προς την Τουρκία σχετικά με το ποιός “κάνει (πολιτικό) κουμάντο” στη Θράκη και ποιός πρέπει να είναι ο συνομιλητής- όπως παλιότερα. Ας σημειωθεί πως παραμένει μετέωρο το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε “βαριά” αντίδραση προς τον τούρκο πρόξενο και αυτούς που τον καθοδηγούν στην ‘Αγκυρα για την καταγγελθείσα από τον πρόεδρο της Ν.Δ παρέμβαση ξένης χώρας στην ελληνική εκλογική διαδικασία. Βουλευτές της Ν.Δ είχαν ζητήσει το 2012 απέλαση του προξένου για πολύ μικρότερης έντασης αφορμή…
Η Ροδόπη, ωστόσο, μπορεί να έχει μεταβληθεί σε πολιτικό εργαστήριο, είναι όμως και γεωπολιτικό πεδίο στο οποίο η Τουρκία ασκεί τον αναθεωρητισμό της εδώ και πολλά χρόνια, τα τελευταία, μάλιστα, μετ’ επιτάσεως. Μήπως υπερθερμαίνουμε αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις; Εάν, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέσει το θέμα στον Ερντογάν, στην συνάντηση που φαίνεται πως θα έχουν τον Ιούλιο (σύνοδος ΝΑΤΟ), είμαστε έτοιμοι να δούμε να επισημοποιείται ο τουρκικός σχεδιασμός και να βάζει την Θράκη στο τραπέζι;
Θα μου πείτε, όλα αυτά θα συμβούν, εάν συμβούν, μετά την απομάκρυνση από το εκλογικό ταμείο…