Το OnlyFans είναι μια συνδρομητική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες, οι οποίοι πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, μπορούν να πωλούν ή/και να αγοράζουν πρωτότυπο περιεχόμενο.
Η πλατφόρμα χρησιμοποιείται κυρίως για προώθηση ενήλικου περιεχομένου, αν και η χρήση του δεν περιορίζεται αναγκαστικά σε αυτό. Εκεί, οι χρήστες δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες στους λογαριασμούς τους, οι οποίοι προστατεύονται από ένα «τοίχος πληρωμής», δηλαδή μια μηνιαία συνδρομή. Για να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο, ένα άτομο πρέπει να πληρώσει ένα μηνιαίο συνδρομητικό τέλος που κυμαίνεται μεταξύ 4,99 και 49,99 δολαρίων (4.55 και 45.62 ευρώ).
Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2016, όμως η μεγάλη άνθησή της συνέβη κατά την πανδημία του COVID-19, καθώς πολλοί φυσικοί χώροι που σχετίζονται με την εργασία στο σεξ έκλεισαν και οι εργαζόμενοι τους αναζητούσαν μια νέα πηγή εισοδήματος. Έτσι, οι εργαζόμενοι του χώρου, οι οποίοι μεταξύ άλλων μπορεί να είναι πορνοστάρ, χορεύτριες ή συνοδοί, επέκτειναν τις υπηρεσίες τους και συμπλήρωσαν το εισόδημά τους μέσω του OnlyFans. Η καραντίνα, στη διάρκεια της οποίας έκλεισαν οι χώροι εστίασης και διασκέδασης, ώθησε πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν εισόδημα μέσω του OnlyFans, ακόμα και αν δεν είχαν σχέση με την σεξεργασία ως τότε.
Σύμφωνα με στοιχεία, το OnlyFans τον Ιούνιο του 2023 έχει 2.1 εκατομμύρια δημιουργούς και 210 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Εδώ γίνεται φανερή και η «έκρηξη» δημοτικότητας της πλατφόρμας, αφού το 2019, πριν την πανδημία, οι ενεργοί χρήστες ήταν μόλις 7 εκατομμύρια.
Τον Αύγουστο 2019 το OnlyFans ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει το ενήλικο περιεχόμενο, απόφαση που απέσυρε λίγες μέρες μετά. Η ανακοίνωση αυτή δημιούργησε μεγάλη αναταραχή ανάμεσα στους δημιουργούς περιεχομένου, καθώς φοβήθηκαν πως θα χάσουν τη δουλειά τους. Ο θυμός τους πήγαζε και από το γεγονός πως το OnlyFans οφείλει τη δημοτικότητά του κυρίως σε αυτούς, οπότε η ξαφνική απαγόρευση του περιεχομένου τους θεωρήθηκε μια πράξη προδοσίας.
Όπως προαναφέρθηκε, η χρήση του OnlyFans δεν περιορίζεται στο ενήλικο περιεχόμενο. Μέσω της πλατφόρμας οι χρήστες μπορούν να προωθήσουν κάθε είδους αποκλειστικό υλικό. Για παράδειγμα, η ράππερ Cardi B είχε δημιουργήσει λογαριασμό στο OnlyFans για να προωθήσει το νέο της τραγούδι με τη Megan Thee Stallion, “WAP”. Οι συνδρομητές της είχαν πρόσβαση σε αποκλειστικό υλικό από τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ και σε βίντεο που μιλάει για τις προσωπικές της εμπειρίες, ενώ στην ανακοίνωσή της η Cardi B ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δημοσιεύσει πορνογραφικό υλικό.
Γυμναστές, διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί προσφέρουν συμβουλές για έναν καλύτερο τρόπο ζωής, προγράμματα γυμναστικής και εμψυχωτικά μηνύματα, τίποτα από τα οποία δεν έχει σχέση με ενήλικο περιεχόμενο. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια “premium” εκδοχή του Instagram, όπου οι δημιουργοί περιεχομένου ελέγχουν το τι υλικό δίνουν δωρεάν στο κοινό τους και τι μοιράζονται μόνο με συνδρομητές.
Γιατί είναι τόσο δημοφιλές;
Ένας λόγος που η δημοτικότητα του OnlyFans εκτοξεύθηκε είναι η ελευθερία που προσφέρει στους χρήστες ως προς την επιλογή και διαχείριση του περιεχομένου που παράγουν, κάτι που δεν υπάρχει τόσο στους «παραδοσιακούς» χώρους της εργασίας στο σεξ.
Το συνδρομητικό υλικό που προσφέρει ένας δημιουργός μπορεί να κυμαίνεται από κάποια αισθησιακή φωτογραφία χωρίς γυμνό, μέχρι βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου. Επιπλέον, αφαιρώντας τον «μεσάζοντα» που αποτελεί μια εταιρία παραγωγής και διανομής, οι εργαζόμενοι του χώρου επιλέγουν το τι υλικό παράγουν και με ποιον τρόπο, και έχουν πλήρη έλεγχο στα άτομα με τα οποία συνεργάζονται, ενώ παράλληλα κρατάνε και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους (80% κρατάει ο δημιουργός και 20% το OnlyFans).
Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ανώνυμα στην πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας κάποιο ψευδώνυμο, ή κρύβοντας το πρόσωπό τους ώστε να προστατέψουν την ιδιωτική τους ζωή. Όλα αυτά δελέασαν πολλούς νέους χρήστες να ενταχθούν στον ψηφιακό χώρο της εργασίας στο σεξ.
Πέραν αυτού, το OnlyFans αποτελεί μια μορφή εργασίας από το σπίτι, τόσο για πλήρη απασχόληση όσο και για μια πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος, αφού προσφέρει ευελιξία στο ωράριο εργασίας.
Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί πως η εργασία σε αυτή τη πλατφόρμα δεν είναι όσο εύκολη όσο ακούγεται, και τα κέρδη δεν είναι ούτε δεδομένα ούτε σταθερά. Χρειάζεται εντατική προώθηση του περιεχομένου του κάθε δημιουργού, το οποίο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητικό στην επιλογή της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με συνέντευξη στο BBC, αργά ή γρήγορα εμφανίζονται πιέσεις προς τη δημιουργία περιεχομένου με εμφανές το πρόσωπο ή άλλα διακριτά χαρακτηριστικά του δημιουργού, ενώ έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά που γυναίκες έχουν υποστεί βίαιες επιθέσεις από ανθρώπους που κατάφεραν να τις εντοπίσουν.
Πόσα χρήματα μπορεί να βγάλει κανείς από το OnlyFans;
Η πρόσβαση σε περιεχόμενο στο OnlyFans γίνεται μέσω συνδρομής, ενώ παράλληλα ο δημιουργός μπορεί να προτείνει επιπλέον χρεώσεις για προσωπικά μηνύματα ή προσωποποιημένο περιεχόμενο για συγκεκριμένους χρήστες. Σύμφωνα με τη σελίδα συχνών αποριών του OnlyFans, τα κέρδη διαμορφώνονται ανάλογα με την ποιότητα και ποσότητα του περιεχομένου που ανεβάζει κανείς, καθώς είναι σημαντικό για τους δημιουργούς όχι μόνο να κερδίζουν νέους συνδρομητές, αλλά και να διατηρούν τους ήδη υπάρχοντες. Υπάρχουν αρκετοί χρήστες με χιλιάδες συνδρομητές που βγάζουν πάνω από 100,000 δολάρια τον χρόνο.
Φυσικά αυτός δεν είναι ένας εύκολος στόχος. Όπως και στις υπόλοιπες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έτσι και το OnlyFans θέλει διαρκή προσπάθεια για να προσελκύσει κανείς χιλιάδες ακολούθους ώστε να καταφέρει να αποκτήσει εισόδημα μέσω αυτού. Πολλοί δημιουργοί του OnlyFans χρειάζεται να δουλεύουν κάθε μέρα της εβδομάδας σε αυτό ώστε να διατηρήσουν –και να αυξήσουν- τους συνδρομητές τους, ενώ υπάρχουν πολλαπλά παραδείγματα χρηστών που μήνες μετά την εγγραφή τους, δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα 500 δολάρια σε κέρδος.
Συνεπώς, η δραστηριοποίηση στο OnlyFans σίγουρα μπορεί να προσφέρει υψηλά κέρδη και ευελιξία στον τρόπο εργασίας, όμως δεν είναι κάτι εύκολο χωρίς μειονεκτήματα. Το κοινωνικό στίγμα που ακολουθεί τους εργαζόμενους στον χώρο του σεξ είναι υπαρκτό ακόμα και μετά το κλείσιμο του προφίλ και πρέπει κανείς να αναλογιστεί πολύ σοβαρά τα ρίσκα πριν ακολουθήσει αυτή την επαγγελματική πορεία.
Πηγη: ERTNEWS – Ελευθερία Τσιπιτώρη