Αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μετά την απειλή για «μπλόκο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο για τον περιορισμό της ενημέρωσης για τα γεγονότα που παίρνουν μέρος στην εξέγερση.
Αξιωματούχοι του Ελιζέ αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης απάντησαν ότι ο πρόεδρος δεν απειλούσε με «γενικό μπλακ άουτ», αλλά αντίθετα με την «περιστασιακή και προσωρινή αναστολή» των πλατφορμών.
Κατά τις πρόσφατες εκτεταμένες ταραχές στη χώρα, υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι νέοι χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Snapchat και το TikTok, για την οργάνωση και την ενθάρρυνση των ταραχών που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικό σε προάστιο του Παρισιού.
«Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι νέοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και τις απαγορεύσεις που πρέπει να υπάρχουν […] Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο ίσως χρειαστεί να τα ρυθμίσουμε ή να τα μπλοκάρουμε», δήλωσε ο Μακρόν σε συνάντηση με εκατοντάδες δημάρχους των οποίων οι δήμοι υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες ταραχές.
«Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό εν θερμώ και χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να το κάνουμε. Αλλά νομίζω ότι είναι μια πραγματική συζήτηση που πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις με τους επικριτές του Μακρόν να τονίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα έβαζε τη Γαλλία δίπλα σε αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ έγραψε στο Twitter: «Η χώρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τις μεγάλες δημοκρατίες της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν». Ο Ρεπουμπλικανός, Ολιβιέ Μαρλέι έγραψε: «Να μπλοκάρουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα;».
Από την πλευρά της, η συνιδρύτρια της συλλογικότητας Front de Mères (Μέτωπο των Μητέρων), Φατιμά Ουασάκ η οποία εκπροσωπεί γονείς στις εργατικές συνοικίες, δήλωσε ότι το θέμα αποτελεί αντιπερισπασμό.
«Είναι μια τακτική αντιπερισπασμού. Αντί να συζητάμε το θέμα της αστυνομικής βίας, μιλάμε για την ευθύνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των γονέων», σημείωσε.
Ταυτόχρονα με βάση το γαλλικό μέσο RTL, νέο άρθρο της δικαστικής νομοθεσίας αναφέρει πως θα επιτρέπεται στις αρχές να κατασκοπεύουν οποιονδήποτε έχει στη διάθεση του κινητή τηλεφωνική συσκευή ενεργοποιώντας την κάμερα και το μικρόφωνο της.
🇫🇷 Δήλωση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνυσης, Ζαν Νουέλ Μπαρό: “Ο Πρόεδρος μας ζήτησε να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση στα κοινωνικά δίκτυα. Ανταποκριθήκαμε αφαιρώντας γρήγορα το περιεχόμενο που επισημάνθηκε. Αυτά τα έκτακτα μέτρα θα καταστούν υποχρεωτικά στις 25 Αυγούστου,…
— Maria Denaxa (@mdenaxa) July 5, 2023
Μέσα σε 24 ώρες, ανακοινώθηκε πως προσεχώς στη Γαλλία θα απαγορεύεται η πρόσβαση στο ιντερντετ όταν τα πράγματα ξεφεύγουν απο τον έλεγχο κι ότι στο εξής θα επιτρέπεται στις αρχές να ενεργοποιούν εξ αποστάσεως τις κάμερες και τα μικρόφωνα των τηλεφώνων ή άλλων συνδεδεμένων…
— Maria Denaxa (@mdenaxa) July 5, 2023