Μύκονος τείνει να γίνει η Πάρος καθώς «βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες, για όργιο αυθαιρεσίας στο νησί, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται έντονα, αφού πολλοί επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται παράνομα τις παραλίες, ακόμα και σε περιοχή Natura.
Στην περιοχή της Μικρής Σάντα Μαρία επιχειρηματίας τοποθέτησε παράνομα δεκάδες ξαμπλώστρες και ομπρέλες, αλλά και κιόσκια.
Όμως τα έγγραφα που έρχονται στο φως μαρτυρούν το όριο αυθαιρεσίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου στις 25 Απριλίου αποφάσισε να μην μισθώσει την εν λόγω παραλία για τρία χρόνια, επειδή έχει κριθεί ως Νatura.
«Επιχειρηματίας εντελώς αυθαίρετα κάλυψε την παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες»
«Βρέθηκε επιχειρηματίας ο οποίος δίχως να έχει νοικιάσει κανένα μέρος του αιγιαλού εντελώς αυθαίρετα κάλυψε την παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες δείχνει το βαθμό αποθράσυνσης», αναφέρει στον ΑΝΤ1 ο Ηλίας Πετράκης, επιχειρηματίας στην Πάρο και συνεχίζει «Δίχως να υπάρχει καμία άδεια οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται όμορους χώρους της επιχείρησής τους και τους χρησιμοποιούν σαν πάρκινγκ και μάλιστα δημιουργούν και θέμα σε άλλους επισκέπτες που θέλουν να παρκάρουν εκεί αρνούμενοι την πρόσβαση προφανώς Ο επισκέπτης δεν μπορεί να γνωρίσει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω σε αυτό το χώρο».
Οι κάτοικοι καταγγέλουν μη αδειοδοτημένες κατασκευές αλλά και φαινόμενα τραμπουκισμού.
«Στο Φάραγγα ο άλλος είπε κοιτάξτε έχω όπλο μέσα στην παραλία του Φάραγγα. Έχουν διωχθεί από τις παραλίες», δηλώνει ο Χρήστος Γεωργούσης, κάτοικος του νησιού. «Έχουν χτιστεί τοίχοι από τσιμέντο έχουν κόψει την πρόσβαση προς τις άλλες παραλίες τα μονοπάτια εδώ κοντά εδώ που σας μιλά υπάρχει αυτός ο τοίχος οποίος είναι χρόνια είχαμε πάει στο λιμεναρχείο… δεν κινήθηκαν ο τοίχος παραμένει ακόμα», επισημαίνει ο ίδιος.
Μάλιστα τα ασφαλιστικά μέτρα δυο κατοίκων προς επιχειρηματία, που κατέλαβε με το έτσι θέλω, μέρος της περιοχής Σάντα Μαρία, δείχνουν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση η οποία υπάρχει από το 2018.
Ένας κοινόχρηστος δρόμος που οδηγεί στη διάσημη ακρογιαλιά εξακολουθεί να παραμένει απροσπέλαστος για λουόμενους, ντόπιους και επισκέπτες του νησιού. Μάλιστα επιχειρηματίας φύτεψε δέντρα στο συγκεκριμένο κομμάτι γης, άνοιξε λάκκους παρεμποδίζοντας έτσι τη χρήση της οδού σε πεζούς και οχήματα.
Το Δικαστήριο ζήτησε να ελευθερωθεί η είσοδος, αλλά ο μισθωτής συνεχίζει πέντε χρόνια μετά την απόφαση ανενόχλητος το έργο του.
Εν τω μεταξύ γνωστή διεθνής τουριστική ιστοσελίδα προτρέπει τους αναγνώστες να μην επισκεφτούν την Ελλάδα το καλοκαίρι, «για πέντε λόγους», ενώ συνοδεύουν το δημοσίευμα, με βίντεο του TikTok.
«Σκέφτεστε να κάνετε ένα καλοκαιρινό ταξίδι στην Ελλάδα; Αν και μπορεί να φαίνεται προφανής επιλογή για ευρωπαϊκές διακοπές, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ίσως πρέπει να επανεξετάσετε τα σχέδιά σας» αναφέρει το traveloffpath.com.
Παρακάτω αναλύονται οι λόγοι, σύμφωνα με το άρθρο, για τους οποίους η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στους πιθανούς προορισμούς των επίδοξων ταξιδιωτών.
Υπερπληθυσμός: «Ακόμα και ιστορικά μνημεία όπως η Ακρόπολη, αισθάνονται τις επιπτώσεις του υπερτουρισμου και νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή για να βοηθήσουν στη διάσωση του ιστορικού πολιτισμού της χώρας .
@thepetitewanderer The crowds in Santorini are insane 😅 #santorini #santorinigreece #santorinichallenge #greekislands #travelgreece #oia ♬ original sound
Ενώ η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός διακοπών, το καλύτερο είναι να περιμένετε μέχρι να αραιώσει πραγματικά ο κόσμος και να πάτε εκεί τον Οκτώβριο. Είναι ο ιδανικός μήνας, καθώς ο καιρός είναι ακόμα αρκετά ζεστός για να απολαύσετε μεγάλες ηλιόλουστες ημέρες και τα νερά είναι αρκετά ζεστά για να κολυμπήσετε. Επιπλέον, οι τιμές είναι χαμηλότερες, καθώς είναι το τέλος της τουριστικής σεζόν. Μια επίσκεψη τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο θα έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστο έως καθόλου προσωπικό χώρο, μια αγχωτική εμπειρία και τεράστιες ουρές για τα πάντα.
Αφόρητη ζέστη: Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά και ο ζεστός καιρός παρατείνεται κάθε χρόνο, αυτό που κάποτε ήταν ένα ωραίο ζεστό καλοκαιρινό hotspot έχει πλέον γίνει σχεδόν ανυπόφορο, σε ορισμένα μέρη της χώρας.
@dani_making_memories There are definitely ways to can reduce heavy crowds and high heat when visiting the Athens Acropolis during the summer months! We loved this adventure! #greece #traveltips ♬ original sound – Dani Edwards
Όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα αναφέρει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία χρόνια- δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανεβαίνεις σκαλοπάτια, να εξερευνάς αρχαίους χώρους μέσα στην αποπνικτική ζέστη.
Φυσικά, τα νησιά είναι ένα ωραίο μέρος για να πάτε, αλλά οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι υψηλές, καθιστώντας τον ύπνο στο χαριτωμένο μικρό αυθεντικό κατάλυμά σας χωρίς κλιματισμό, σχεδόν αδύνατο.
Υψηλές τιμές: Η τουριστική περίοδος αιχμής της Ελλάδας από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο είναι και η πιο ακριβή. Αναμείνατε υψηλότερες τιμές για τις πτήσεις, τα καταλύματα, τις μεταφορές, ακόμη και για καθημερινά έξοδα όπως φαγητό και ποτά. Η αναμονή μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς οι τιμές τείνουν να μειώνονται.
Περιορισμένη διαμονή: Με την αύξηση των τουριστών, η εύρεση κατάλληλων καταλυμάτων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Είτε ψάχνετε για Airbnb, πολυτελές ξενοδοχείο ή ξενώνα, είναι πιθανό πολλά μέρη να είναι ήδη κλεισμένα για το καλοκαίρι.
Ό,τι έχει απομείνει μπορεί να είναι υπερτιμημένο ή να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Ενώ ανοίγουν περισσότερες επιλογές διαμονής, η προσφορά εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τη ζήτηση.
Αεροπορικά ταξίδια: Οι πτήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να είναι εφιάλτης λόγω του υπερπληθυσμού των αεροδρομίων, της υποστελέχωσης και άλλων παραγόντων. Αν είναι δυνατόν, σκεφτείτε να αποφύγετε τα αεροπορικά ταξίδια αυτό το καλοκαίρι για να γλιτώσετε το άγχος και τις ταλαιπωρίες.