Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023 έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές.
Ο αριθμός αυτός είναι ήδη κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με τις συνολικές εκτάσεις που κατά μέσο όρο καίγονται στη χώρα μας ετησίως (περίπου 435.000 στρέμματα), όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr
Οι επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα από 15 έως και 31 Ιουλίου (Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαράς, Κάρυστος, Νέα Αγχίαλος, Ρόδος) κατέκαψαν συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι περισσότερες καμένες εκτάσεις βρίσκονται στη Ρόδο (176.500 στρέμματα).
Η τεράστια ένταση της φωτιάς στη Ρόδο είχε σαν αποτέλεσμα να «σκιστεί» στα δύο το νησί, με την καμένη γη να σχηματίζει μια μαύρη γραμμή στο κέντρο της περιοχής. Αλλά και στα Δερβενοχώρια, η μεγάλη πυρκαγιά ενώ ξεκίνησε από το δάσος, με τη συνδρομή του ανέμου πέρασε σε σημεία που δεν είχαν καθαριστεί από καύσιμη ύλη, τις λεγόμενες «πυριτιδαποθήκες» και έφτασε στη Μάνδρα. Υπήρξε δε μεγάλη ανησυχία ώστε να προλάβει να ελεγχεί προτού φτάσει στην Πάρνηθα.
Πάνω από 470.000 στρέμματα κατέκαψαν οι 7 μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαράς, Εύβοια/Κάρυστος, Νέα Αγχιάλο και Ρόδο, με βάση την αποτίμηση της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, όπως σημείωσε σε ανάρτησή του ο Θεόδωρος Γιάνναρος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – meteo.gr, τα περίπου 550.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων από την αρχή του 2023, είναι ήδη κατά 30% περισσότερα από τον ετήσιο μέσο όρο της περιόδου 2006 – 2022.
Οι καμένες εκτάσεις στις περιοχές που ξέσπασε φωτιά
- 21.000 στρέμματα κάηκαν στην Κέρκυρα
- 12.000 στρέμματα κάηκαν στο Αίγιο
- 117.000 στρέμματα κάηκαν στα Δερβενοχώρια
- 82.600 στρέμματα στα Δερβενοχώρια
- 19.600 στρέμματα στην Κάρυστο
- 38.600 στρέμματα στον Κουβαρά
- 176.000 στρέμματα στη Ρόδο, που βρισκόταν στις φλόγες επί 11 συνεχόμενες ημέρες.
Όπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επηρέασαν τη χώρα μας κατά το πρόσφατο κύμα καύσωνα, δημιούργησαν ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Μάλιστα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας (ευκολία ανάφλεξης) και της ταχύτητας εξάπλωσης στο σύνολο σχεδόν της χώρας εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών του πρόσφατου κύματος καύσωνα.
Σε ό,τι αφορά τις επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, παρατηρείται ότι κατά την εκδήλωσή τους και την κύρια φάση εξάπλωσής τους, οι αντίστοιχοι νομοί που επηρεάστηκαν βρίσκονταν σε υψηλή ή και σε πολύ υψηλή εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και ταχύτητα εξάπλωσης. Αυτή η παρατήρηση, σημειώνεται, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με αξιοποίηση υφιστάμενων δικτύων μετεωρολογικών σταθμών και την ανάπτυξη νέων πυρομετεωρολογικών δικτύων. Μέσα από τις μετρήσεις των δικτύων αυτών είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της πορείας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και, συνεπώς, η ενίσχυση της ετοιμότητάς μας απέναντι στην εκδήλωση δυνητικά μεγάλων και καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.