Το Μαρόκο απέφυγε να υποβάλει αίτηση για συμμετοχή και θα απουσιάσει από την επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπως επιβεβαίωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MAP το Σάββατο, αναφέρει το Anadolu.
Επικαλούμενο άγνωστη πηγή εντός του υπουργείου Εξωτερικών, το πρακτορείο μετέφερε ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση θετικής ανταπόκρισης στην πρόσκληση ή συμμετοχής στη συνάντηση σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Η πηγή τόνισε ότι η σύνοδος οργανώθηκε μονομερώς από τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, δηλώνοντας: «Η Νότια Αφρική επιδεικνύει με συνέπεια πρωταρχικό ανταγωνισμό προς το Βασίλειο και έχει υιοθετήσει με συνέπεια δυσμενείς και εδραιωμένες θέσεις σχετικά με το ζήτημα της Μαροκινής Σαχάρας».
Η πηγή παρατήρησε περαιτέρω: «Η Πρετόρια έχει αναλάβει επίμονα ενέργειες που είναι επιζήμιες για τα υπέρτατα συμφέροντα του Μαρόκου, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και εντός της Αφρικανικής Ένωσης».
Επικρίνοντας τη Νοτιοαφρικανική διπλωματία για την αντιληπτή αυτοσχέδια και απρόβλεπτη προσέγγισή της στη διοργάνωση εκδηλώσεων, η πηγή ανέφερε ότι η Νότια Αφρική απέστειλε προσκλήσεις σε σημαντικό αριθμό χωρών χωρίς έγκυρη αιτιολόγηση και χωρίς να συμβουλευτεί άλλα μέλη των BRICS.
Η πηγή πρότεινε ότι η Πρετόρια σκοπεύει να «πειρατεύσει» τη σύνοδο κορυφής για απώτερα κίνητρα, περιγράφοντάς την ως μέσο για την εξυπηρέτηση μιας κρυφής ατζέντας.
Ενώ το Μαρόκο διατηρεί διμερείς σχέσεις με τις άλλες χώρες μέλη των BRICS και παραμένει προσηλωμένο στην πολυμερή προσέγγιση, δεν έχει επιδιώξει επίσημα την ένταξη. Τη στάση αυτή επιβεβαίωσε η πηγή του υπουργείου.
Η ομάδα BRICS αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, που θα φιλοξενήσουν την επερχόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 22-24 Αυγούστου. Η πιθανή επέκταση της ομάδας αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, με τη Νότια Αφρική να σημειώνει ότι πολλά έθνη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη.
Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Νότιας Αφρικής και του Μαρόκου, που αποδίδονται στην υποστήριξη της Νότιας Αφρικής στην αναζήτηση του μετώπου Polisario για ένα ανεξάρτητο κράτος στη Δυτική Σαχάρα -ένα έδαφος που το Μαρόκο θεωρεί δικό του- έχουν επηρεάσει τη δυναμική μεταξύ των δύο εθνών.
Διαβάστε ακόμη: